DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- İzmir’in öne çıkan eğitim kurumları arasında yer alan Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi’nin depreme dayanıklı olmaması sebebiyle yıkılacağı açıklandı. Geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıda velilere, lisede eğitim gören öğrencilerin Şehit Abdullah Tayyip Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne sevk edileceği kararı bildirilirken, veliler ve öğrenciler bu açıklamaya tepki gösterdi.

‘NE HİKMETSE ÖĞRENCİ KAYITLARI ALMAYA DEVAM EDİLDİ’

Konuyla ilgili İz Gazete’ye açıklamada bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Güzelbahçe Şubesi Başkanı Hasan Durgun, “Bu önceki senelerden devam eden bir olay ve okulun yıpranmışlığıyla ilgili bir durum. Araya deprem faktörü de girince, eğitim verilmemesi gerektiğine karar veriyorlar. AB fonu ile okulun tekrar yıkılıp yenilenmesi konuşuluyordu, bu yıl bu karar için gerekli izinler çıkmış, fakat okul idarecileri her ne hikmetse öğrenci kayıtları almaya devam etmiş. Bu durum, salı günü yapılan toplantıda velilere olayın anlatılmasıyla ortaya çıktı” dedi.

‘NASIL BİRARADA EĞİTİM GÖRECEKLER?’

Öğrencilerin neden özellikle imam hatip lisesine gönderildiği konusunun bir soru işareti olduğunu ifade eden Durgun, “Onların, ‘Okulun durumu şu an müsait ve geniş, öğrencisi de az. Diğer liseler çok kalabalık’ gibi bir iddiaları var. Veliler ise bu duruma tepki gösteriyor. Bu okulun psikolojik, sosyal durumları farklı, nasıl bir arada eğitim görecekler?” dedi.

‘ÖĞRENCİLERİN YAŞAM TARZLARI ÇAKIŞACAK’

“Bu çocuklar bu durumdan psikolojik olarak zarar görebilir” diyen Durgun, “Okulun bölüneceği, ayrı eğitim görüleceği ifade edilse de ortak bir binaları, bahçeleri var. Öğrencilerin yaşam tarzları, farklılıkları çakışacak. Onların söylediğine göre eğitimde bir değişiklik olmayacak, öğrenciler aynı öğretmen ve yöneticilerle bir arada olacak. ‘Bu bir sene sürecek, katlanın’ diyorlar. Buranın yıkılması hakikaten çok eskiden görüşülen bir şeydi, ‘eğitim görülemez’ diye rapor çıktı. Buradaki sorun zaman ve plansızlaşma. Neden pandemi başladığında bir buçuk yıl boyunca bu yıkımı gerçekleştirmediler? Önce ‘Bir yıl için öğretmenler de dağıtılacak’ deniliyordu, daha sonra geri adım atılarak, ‘Öğretmenler de o okula gönderilecek’ denildi. Başka bir soru işareti ise bir okulda iki okul yönetimi nasıl olacak” ifadelerini kullandı.

'BİR YIL DİŞİNİZİ SIKACAKSINIZ'

Durgun, “Kaymakamdan randevu alındı ama 2 gün içinde bir şeylerin değiştirileceğine ihtimal vermiyorum. Velileri korkutan bir başka şey de, bugün ‘olmayacak’ deniliyor ama yarın öbür gün öğrencilerin yaşam tarzına bir müdahale olacak mı? Giyimlerine, kuşamlarına laf edilecek mi? Bunlara yönelik ise, ‘Kasıt yok, bir yıl dişinizi sıkacaksınız’ deniliyor. Okul olmadığı için öğrencileri mecbur bırakıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘NEDEN BU KADAR GİZLİ TUTULDU?’

Durgun ayrıca, “Kasıt aramayı biz de istemiyoruz ama zamanlama konusunda hata yaptılar. Bir hafta kala velilere haber verildi, herkes şok oldu. Bu çalışmalar çok önceden beri planlanıyordu neden bu kadar gizli tutuldu? Velilere önceden haber verilip, ‘Okulumuz bir yıl eğitime kapalı olacak’ denilseydi insanlar da ona göre hazırlık yapardı” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi