Yeni dönemin başlamasıyla, 18 milyonu aşkın öğrenci ders başı yaptı. Yaşar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağrı Özköse Bıyık, ailelere çocuklarının verimli ders çalışmalarını sağlamaları için tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin yanlış ders çalışma yöntemleri uyguladığına dikkat çeken Bıyık, eğitimde ve öğrenmede başarıya giden yolun, farkındalık ve verimlilikten geçtiğini, çocukların saatlerce ders çalışmaya zorlamaktansa verimli çalışma stratejileri geliştirmeleri için yardımcı olunması gerektiğini söyledi. Özköse Bıyık, “Bir öğrenci, saatlerce bir sınava çalıştığında çalıştığı her şeyi öğrendiğini zannedebilir. Ne bildiğini ya da bilmediğini belirlemeden, körü körüne saatlerce çalışan öğrenci, aslında çok iyi anlamadığı konuların ustası olduğu yanılgısına düşebilir. Bu kavramda eğitimde 'öğrenme yanılgısı' olarak ifade edilir" diye konuştu.

"SADECE DİKKAT GÖSTERİLEN BİLGİ ÖĞRENİLİR"

Ebeveynlerin, çok çalıştığı halde istediği başarıyı elde edemeyen çocuklarına, kendilerini tanımaları ve kullandıkları stratejileri gözden geçirmeleri konusunda destek olması gerektiğini belirten Bıyık, çok çalıştığını ancak düşük not aldığını söyleyen bir çocuğun, muhtemelen yanlış stratejiler kullandığını söyledi. Ders çalışırken bir yandan da akıllı telefonuyla ilgilenen çocuğun başarılı olamayacağını anlattı. Sadece dikkat gösterilen bilginin öğrenilebileceğine dikkat çeken Bıyık, “Maalesef, dikkatin, sınırlı bir kapasitesi var. Yürürken sakız çiğneyebilirsiniz ya da bisiklet sürerken müzik dinleyebilirsiniz belki ama aynı anda hem dizi izleyip hem kitap okuyamazsınız. İnsan beyninin aynı anda, yoğunlaşma gerektiren birden fazla bilişsel etkinliğe dikkat edebilecek kapasitesi yok" dedi.

"DERS ÇALIŞMAYA ZORLAMAK UZUN VADEDE BAŞARI GETİRMEZ"

Anne babaların yapması gerekenin, çocuğunu saatlerce odasında çalışmaya veya ödev yapmaya zorlamak yerine, uzun vadede başarılı olabilmesinin, onun öz düzenleme ve yürütücü bilinç gibi mekanizmalarının ve becerilerinin gelişmesinden geçtiğini bilmeleri olduğunu söyleyen Özköse Bıyık, “Bu beceriler, yaş ilerledikçe daha çok gelişir ve çocuklar daha çok kendilerinin farkına varır. Ödevlerini yapması için sürekli hatırlatılan çocukların öz düzenleme becerisinin gelişmesi güçtür. Saatlerce tarih çalıştığı halde girdiği bir sınavda düşük not alan bir çocuk, anne babasıyla yapacağı bir müze ziyaretinde edineceği bilgiler sayesinde hem sosyalleşmiş olacak hem de belki daha fazla şeyi öğrenmiş olacaktır" dedi.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi