İZ GAZETE- KESK’e bağlı Eğitim Sen İzmir 4 Nolu Şube ve öğrenci- veli dernekleri ortak bir basın açıklaması yaparak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni liseler açmak yerine, nitelikli liselerde kontenjan artırımına gitmesine tepki gösterdi.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih sürecinde başlayan sorunların tercih sonrasında da artarak devam ettiği söylenen açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı uygulamalara karşı çıkıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın LGS’de sınavsız öğrenci yerleştirmenin birinci adımında öğrencilerin ilk üç tercihine yerleşme oranının yüzde 91 olduğunu ancak bu oranın bazı liselerin kontenjanlarını arttırarak sağladığını vurgulanan açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde birçok okulda öğrenci kontenjanları hiçbir gerekçe gösterilmeden altyapılarına bakılmaksızın arttırılmıştır. Böylelikle veliler nezdinde tepkilerin azaltılması hedeflenmiştir. Kontenjanları arttırılan okulların 13 ü İzmir ilimizde 3’ ü de Bornova ilçemizde bulunmaktadır. Bu okulların tercih edilmesi tesadüf değildir. İlçemizde bulunan bu okulların başarı ortalaması yüksektir. Bu müdahale bu okulların başarı düzeyini aşağı çekecektir.” denildi.

OLUMSUZ SONUÇLARI NE OLACAK?

Okulların derslik, kantin, güvenlik, personel sayısı bakımından altyapıları hazırlanmadan yapılan kontenjan artırımının olası olumsuz sonuçları şu maddelerle açıklandı:

2019-2020 eğitim öğretim yılında ayrı bir kaos yaratacaktır. Bu okullara birinci tercihi olarak seçen ve yerleşen öğrenciler hayal kırıklığına uğrayacaklardır.

Bakanlığın bu uygulamasının hayata geçebilmesi için okullarda ikili eğitim uygulamasına geri dönülmesi gerekiyor ki buda daha önce 2019 yılının sonuna kadar bütün okullarda tekli eğitime geçilecek diyen bakanlığın hedeflerinden geri dönmesi anlamına gelir.

Okullarda laboratuvarları, kütüphaneleri kapatmak, öğretmen odalarının küçültülmek gibi mevcut fiziki durumu daha da kötü bir hale getirmek eğitim öğretim kalitesinin azaltılmasına sebep olacaktır.

Yine derslik açığını kapatmak için son sınıfların sınıf sayısını azaltmak, bu sınıfların sınıf mevcutlarını artıracak, bu da öğrenci başarısını olumsuz etkileyecektir.

Kalabalıklaşan sınıflar eğitim öğretimin niteliğini düşürecek ve öğretmenin iş yükünü artıracaktır.

Okullara fiziki kapasitesi üzerinde öğrenci alınması; deprem, yangın gibi afet durumlarında güvenlik sorunları yaratacaktır. 

MEB’E ÇAĞRI

Milli Eğitim Bakanlığı sorun çözmek istiyorsa yeni liseler açması veya ilçedeki imam hatip liselerine kayıt için başvuranların sayısı düşük olduğundan dolayı bu okulların nitelikli Anadolu liselerine dönüştürülmesi gerektiği söylenen açıklamada, “Niyet sorunu çözmek ise buyurun bunları yapın. Bizde destekleyelim. Fakat böyle olmadığını yaşadığımız tecrübelerden biliyoruz. Çocukların nitelikli eğitim görme olanakları yaratılıncaya kadar susmayacağız. Velilerimizi çocuklarının yarınına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Meslek Liselerinin kontenjanlarını dolduramadığı, yeni okullar için ödeneğin verilmediği bu ortamda var olan okulların tıka basa doldurulmasını bizler Eğitim Sen ve Veli Dernekleri olarak doğru bulmuyoruz. Bunun takipçisi olacağımızı bir kez daha buradan belirtmek istiyoruz.” İfadeleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi