İZ GAZETE- Laik eğitim uygulamalarının bir bölümünün ortadan kaldırılmaya çalışılmasını, MEB’in,  kurum açma, kapatma ve ad verme yönetmeliğindeki değişikliklerin yapılmasıyla gündeme gelmişti. Yönetmelikte  yer alan  ‘Çok Programlı Anadolu Lisesi Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezinde karma eğitim yapılır’ kısmı çıkarıldı.

Karma eğitimle ilgili toplumun her kesiminde tartışma devam ederken İzmir’in Buca ilçesinde bulunan Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Müjgan Mutlu’nun yazdığı resmi yazıyla, okuldaki karma eğitimin ortadan kaldırıldığı öğrenildi. Konuyla ilgili Müdür Müjgan Mutlu yazdığı resmi yazıda “Dersliklerin kullanımı ile ilgili talebiniz incelenmiş olup, belirtilen saatlerde kullanmadığımız dersliklerin bulunduğu katta 3 kız sınıfımızın bulunmasından dolayı karma eğitime uygun olmadığı görülmüştür." diyerek okulunda karma eğitim uygulamasını kaldırdığını itiraf etti.

"KARMA EĞİTİMİ KALDIRMA CESARETİNİ AKP'DEN ALIYORLAR"

CHP İlçe örgütü ve ÖV-Der'in destek verdiği basın açıklamasındaEğitim-Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Şenay Akyol, şunları söyledi: "Okul müdürü açıkça yasak olduğunu bildiği halde okulda karma eğitimi kaldırmakta ve bunu resmi yazılarda yazmaktan da herhangi bir endişe duymamaktadır. Ayrıca Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu’nda karma eğitimin ortadan kaldırılmasının kamuoyuna yansımasından sonra bize gelen bilgiler doğrultusunda Buca ilçesinde bulunan diğer imam hatip okullarında da karma eğitim ortadan kaldırıldığını öğrendik. Çakabey İmam Hatip Ortaokulu, Mehmet Emin Yurdakul İmam Hatip Ortaokulu, Fatma Aliye İmam Hatip Lisesi. Sezai Karakoç İmam Hatip Lisesi, Buca İmam Hatip Lisesi okullarında da karma eğitim uygulanmadığı ortaya çıktı. Biz biliyoruz ki başta Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu müdürü olmak üzere okullarda da karma eğitimi kaldırma cesaretini AKP’nin eğitim politikalarından almaktadır. Milli Eğitim Bakanın ve AKP bürokratlarının sözlerinden ve davranışlarından cesaret bulmaktadırlar. Bu uygulamaları yapan idareciler iktidar tarafından korunup kollanmaktadırlar."

"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Akyol, karma eğitim dışı uygulamalarda ısrar edilmesinin hiçbir bilimsel açıklaması olmadığının altını çizerek," Başta Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Can, Buca Kaymakamı Fecri Fikret Çelik, İl Milli eğitim müdürü Ömer Yahşi ve İzmir valiliğini konu hakkında soruşturma açmaya ve gerekli işlemleri yapmaya çağırıyoruz. Karma eğitim ile ilgili tartışmalar planlı şekilde sürdürülmekte ve karma eğitimin zararlarına dönük akıl, bilim dışı düşünceler yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır. Laik bir ülkede yaşamın kendi doğallığı, toplumsal iş bölümü ve evrensel çocuk hakları ve eğitim bilimi dikkate alındığında karma eğitimden vazgeçmenin olası ve doğru olmadığını düşünmekteyiz. Buradan MEB’ lığına ve kamuoyuna sesleniyoruz laik ve bilimsel eğitimin bir gereği olan karma eğitimden vazgeçilmesine asla izin vermeyeceğiz. Her tür karma eğitim karşıtı uygulama ile mücadele etmeye devam edeceğiz."dedi.

"ÇOCUKLARIN CİNSEL OBJE OLMASINI REDDEDİYORUZ"

Veli-Der’in de destek verdiği basın açıklamasında Şube Başkanı Gülsen Candemir, "Biz öğrenci velileri, çocuklarımızın cinsel obje olarak görülmesini reddediyoruz.  Karma eğitim bir haktır ve asla vazgeçilemez. Çocukları küçük yaşta cinsiyetlerine göre ayırarak hayata hazırlamak ileride telafisi imkânsız sorunlarına oluşmasına, kadının toplumda daha geriye gitmesine, ataerkil düzenin daha da derinleşmesine neden olacaktır. Veli Derneği olarak, zihinlerindeki gerici, cinsiyetçi fikirlerini çocuklarımızın üzerinden hayata geçirmelerine izin vermeyeceğiz. "dedi.