TUĞÇE KAŞ / İZGAZETE- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Beştepe’de  açıklamış olduğu eğitim vizyon belgesi, merak edilen ve tartışılan sorunların devam etmesine neden oldu. Konuyla ilgili İzmir Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı M. Necip Vardal gazetemize açıklamalar da bulundu.

Yeni bakanın açıklamalarını değerlendiren Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı M. Necip Vardal, “Milli eğitim bakanı Ziya Selçuk göreve geldiğinde 3 ay sonra 3 yıllık program açıklayacağız demişti. Bu durum daha sonra 2023 vizyonu biçiminde ifade edildi. Açıklanan eğitim vizyon belgesi önümüzdeki 3 yıllık eğitim öğretim sürecine ilişkin ortaya koyduğu bir çalışmadır. Açıkçası biz vizyon açıklaması yapılmadan öncede büyük bir beklenti içerisinde değildik. Büyük değişiklikler olmayacağını biliyorduk. Milli eğitimin temelde yapısal problemi var. Bu yapısal probleme dokunmadan, yapılan çalışmaların anlamlı olmadığını düşünüyorum. Yapısal sorunlara da dokunulmayacağını öngörerek, yapılan açıklama bizi şaşırtmadı.” dedi.

Bakan Selçuk’un vizyon belgesinde değindiği konulara yönelik Vardal, “Sözleşmeli öğretmenlikle ilgi mesele mücadelesini verdiğimiz bir alan ancak kadroya almak yerine sadece çalışma sürelerinin kısaltılması söz konusu oldu. Bununla birlikte, eğitimin dinselleştirilmesinin önlenmesine, laik ve bilimsel eğitimin egemen kılınmasına yönelik bir çalışma bulunmamaktadır. Sınavlarla ilgili zaman içerisinde azaltılacağı ifade edilmesine rağmen bunun nasıl ya da hangi zaman dilimi içerisinde olacağına ilişkin değerlendirme olmadı.” dedi.

OKUL ÖNCESİ ZORUNLU EĞİTİM KAPSAMINDA

Anadolu liselerine ilişkin hiçbir değerlendirmenin olmadığına değinen Vardal, " Anadolu’nun bütün meslek, imam hatip, sosyal bilimler ve fen liselerine değinilmesine rağmen, Anadolu liselerine vizyon belgesine dair hiçbir değerlendirme yok. Buradan yola çıkarak velilerin en çok talep ettiği akademik lise olmasından yola çıkarak, acaba buraya ilişkin farklı bir öngörüleri mi var? Anadolu liselerine dair çeşitli soru işaretleri oluşturuyor." ifadelerini kullandı. Vardal ayrıca, bütün bu eleştirilerin yanında okul öncesinin zorunlu eğitim kapsamına alınmasının olumlu olduğunun altını çizdi.

"ALAN SEÇİMİNDE YÖNLENDİRMEYE İHTİYAÇ VAR"

Liselerdeki alan seçimlerinin 9. Sınıfta yapılacak olmasına yönelik değerlendirmede bulunan Vardal, " Eğitim sistemimizdeki bilimsel ve objektif yönlendirme sistemi yok denecek kadar az. Ölçme değerlendirmede ki yetersizlik burada da var. 9. Sınıfa başlayan ve meslek lisesine devam eden öğrencilerin alanlarını yeterince tanımadan, gerekli bilgi ve yönlendirmenin sağlanmamasının sonucu sağlıklı olmayacaktır. Bu durum çocuklar üzerinde geleceklerini olumsuz etkileme kaygısı oluşturabilir.  Bunlara dair bir veri olmadığı için değerlendirme yapma güçlüğü de var. Alan seçimi yapacak öğrencinin seçeceği alan ve diğer alanlara ilişkin yeterli bilgi ve yönlendirmeye ihtiyacı var. Bunlar olmadan yapılacak seçimlerin çok anlamlı olduğunu düşünmüyorum." dedi.

"LİKAYAT SİSTEMİNE YÖNELİK VERİ YOK"

Son olarak liyakat sistemine yönelik verilerin olmadığına dikkat çeken Necip Vardal , ” Bizimde temel olarak gördüğümüz bir kavramdır. Ama bu liyakat sistemi nasıl ve ne zaman gelecek bütün bunlara ilişkin veri yok. Sadece değerlendirme olarak önümüzde duruyor. Mülakat sisteminin kaldırılması, torpil ve kayırmacılığın önlenmesi açısından, ihracat edilen arkadaşlarımızın ve durumuyla ilgili konuların, sözleşmeli öğretmenlerin mazerete dayalı tayin isteme durumu görmezden gelinmiş ve konuya değinilmemiştir. Bu söylediklerimi Eğitim Sen olarak eleştiriye tabi tuttuğumuzu belirtebilirim.” dedi.

Editör: Haber Merkezi