Sevilcan Günay - Meslek liseleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) devredildi. Tepkiler birbiri ardına geldi. Sendikalar, okulların özel sektöre devredilmesi ile sermayeye bırakıldığını söyleyerek duruma tepki gösterdi ve Milli Eğitim Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan protokolün iptali için Danıştay’a başvurdu. Sendikaların tepki gösterdiği bir diğer konu ise protokol kapsamında TOBB’a büyük yetkilerin de verilmiş olması. Bu yetkiler arasında meslek lisesinde bulunan öğretmenlerin görev yerinin değiştirilmesi ve yerlerine alınacak öğretmenlerin de sözleşmeleri olarak göreve başlatılabilmesi var. Ayrıca öğretmenler ve sendikalar eğitimin kamu tarafından gerçekleştirilebileceğini, öğretmenlerin de atanma şeklinin kanunla düzenlediğini hatırlatarak geçtiğimiz günlerde ilk özelleşecek okullar arasında yer alan 53 yıllık maziye sahip, Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde eylem yaptı.  Ancak meslek liselerinin özelleşmesinin gündeme gelmesiyle beraber sorunlar ve tepkiler bitmek bilmiyor. Şimdi de Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bulunan bölümlerden bir tanesi olan ve yıllarca sektöre binlerce eleman yetiştiren Radyo ve Televizyon Bölümü kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Sanayiye uygun olmadığı için bölümün kapatılması ve öğrencilerin de İzmir’de bulunan diğer iki okula dağıtılması söz konusu.

BAŞKA BÖLÜMLER DE KAPANABİLİR

Öğretmenlerin iddiasına göre Radyo Televizyon Bölümü, sanayiye yönelik personel yetiştiren bir bölüm olmaması sebebiyle kapatılmak isteniyor. Bir diğer iddiaya göre de Çınarlı Meslek Lisesi’nin arazisi çok değerli ve okul çok büyük bir alanda kurulu ve bu nedenle de 1966 yılından beri hizmet veren okulun yıkılarak yerine, gökdelenler dikilmek isteniyor. Okul tamamen tasfiye edilerek özel sektöre devredilecek. Bu anlamda da sadece Radyo Televizyon Bölümü değil birçok bölüm de kapatılabilir. Ancak Radyo Televizyon Bölümü ilk sırada yer alıyor. Harita, yapı ressamlığı, makine ressamlığı gibi bölümler de aynı tehlike ile karşı karşıyalar.  Ancak iddialar bunlarla da kalmıyor; Makine Ressamlığı Bölümü Sanayi’ye, Mobilya Bölümü de Kısıklı’ya taşınabilir. Geri kalan birkaç bölüm de yakında bulunan ve çok fazla öğrencisi olmayan Mersinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne taşınabilir.

OKUL TASFİYE Mİ EDİLECEK?

Öğretmenler, okulun tasfiye edileceğine kanıt olarak okula alınacak öğrenci sayısının azaltılmasını gösterdi. Geçen yıl 4 sınıfın öğrencilerinin sınavla alındığını, önümüzdeki yıl ise tüm öğrencilerin sınavla alınacağını ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınacak öğrenci sayısında çok büyük bir azalma olacağını söylediler. Böylece de okulun tasfiyesinin kolaylaşacağını savundular.  41 bin 621 metre kare alana sahip okulda 9 ayrı bölüm bulunuyor ve 5 bin öğrenciye sahip olan okulda öğretmenler de bulunuyor.

OKULUN TARİHİ MİSYONU VAR

Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal da TOBB’a protokol ile bölüm açma-kapama yetkisi verildiğini söyleyerek sözlerini söyle sürdürdü: “TOBB’un ihtiyaç olarak görmeyeceği, Radyo Televizyon, Harita ve Kadastro gibi bölümler kapatılabilir. Sermayenin ihtiyaçlarına uygun olan bölümler kalacak. Ayrıca protokol kapsamında atölye ve laboratuvarlar kurulması ibaresi de yer alıyor. Bu protokol ne yazık ki sermayenin ihtiyaçlarını karşılamaya dönük. Doğal olarak TOBB kendi ihtiyaçları için neyi öncelikli olarak görüyorsa o alanlarda faaliyet yürütecek. Yani kendi ihtiyaçları doğrultusunda yeni atölyeler ve laboratuvarlar kurduklarında yeni bölümler de talep edeceklerdir. Bu da bakanlıkla koordineli bir şekilde sermayenin ihtiyaçlarına yönelik bölümlerin açılması ya da işlevsiz gördükleri bölümlerin de kapatılmasını beraberinde getirecektir.  Çınarlı Meslek Lisesi’ndeki başta Radyo Televizyon, Harita ve Kadastro gibi bölümler TOBB tarafından öncelikli olarak değerlendirilmeyebilir. Bu durumda o bölümlerin kapatılması gündeme gelecektir. 1966 yılında kurulan ve o dönemde radyo yayını gerçekleştiren bir okulun bu bölümünün kapatılma olasılığı çok acı. Çünkü buranın büyük bir tarihsel misyonu da var. Okul Türkiye’nin önde gelen ve büyük Meslek okullarından birisi.  1958-1959 öğretim yılında İzmir’in ilk meslek lisesi olan Mithat Paşa Sanat Enstitüsü’ne bağlı olarak Güzelyalı Pratik Kız Sanat Okulu’nun bulunduğu binada sadece Elektrik ve Radyo Bölümleri olarak açılmıştır.  Sonrasında, 1961-1962 öğretim yılında İzmir Elektrik Radyo Sanat Enstitüsü adıyla ayrı bir müdürlük olarak kurulmuştur. Daha sonra 1966’da da Çınarlı Meslek Lisesi adını almıştır. Böyle bir bölümün kapatılması çok onaylanacak ve doğru bulunacak bir şey değildir. Bu bölümler ülkenin ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda güçlendirilerek, geliştirilmesi gerekir.”

NORM SORUNU OLACAK

İzmir’de 3 okulda Radyo Televizyon Bölümü bulunduğunu ve Çınarlıdaki bölümün kapatılması ile bu sayının 2’ye düşeceğini belirten Vardal, “Bu bölüm ya da başka bir bölümün kapatılması ile beraber öğretmenlerde norm sorunu oluşacak. Bu bölümde görev yapan alan öğretmenlerinin norm sorunları ortaya çıkacak. Öğrenciler açısından baktığımızda da kademeli olarak diğer iki okula gönderilebilirler. Ancak öğretmenlerin norm fazlası olması ciddi sorunlar doğuracaktır. Hangi bölüm kapatılırsa kapatılsın o bölümün öğretmenleri için bu büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor” diye konuştu.

EGE TELGRAF

Editör: Haber Merkezi