Nil KAHRAMANOĞLU/ Koronavirüs salgını nedeniyle okullara verilen aranın ardından başlayan uzaktan eğitimde (EBA) öğrencilere ders aralarında ilahiler dinletilmesi, seçmeli din derslerinin süresi ve Adnan Menderes’in idam sahnesinin gösterilmesi ise kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu.

Eğitim-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Cangı da yaşananlarla ilgili açıklama yaptı. Cangı, “Bu ilk gün, EBA TV'nin biçimsel olarak çağdaş eğitim ve iletişim bilimlerinin hakikatlerinden uzak, içerik olarak ise AKP'yi memnun etme yayınından ibaret olduğunu ortaya koymuştur” sözleriyle tepki gösterdi.

‘AYYUKA ÇIKTI’

Koronavirüs salgınının en çok zarar verdiği alanların başında eğitimin geldiğini ifade eden Cangı, “Salgın nedeniyle ara verilen eğitim; uzaktan, internet ve TV aracılığıyla devam etmeye başlamıştır. Ne var ki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un çağrısıyla bugün okula gider gibi hazırlanıp TRT EBA (Eğitim Bilişim Ağı) TV'nin başına geçen öğrenciler ve aileleri şok yaşamışlardır. EBA TV'nin, AKP tarafından giderek gericileştirilen eğitimin, ekran bulmuş hali olduğu ayyuka çıkmıştır” dedi.

‘SKANDALLARA TÜY DİKTİ’

Uzaktan eğitimin ilk günündeki skandallardan başlıcalarını sıralayan Cangı şöyle konuştu: “EBA TV, ders aralarında, bir eğitim kanalından çok ‘çocuklar için kuran kursu’ yayınına dönüşmüştür. İlahiler ve cami videolarıyla doldurulan ders araları, eğitimden/pedagojiden uzaklığın göstergesi olmuştur. Ortaokul öğrencileri için verilecek yayından 5 dakika önce koyulan içerik de skandallara tüy dikmiştir. Bilimi, aklın yolunu, hayatı öğrenmek için ekran başına geçen çocuklar, Adnan Menderes'in idamını ‘belgesel’ adı altında izlemek zorunda kalmıştır. Belgeselde Menderes'in idamının ‘sehpaya atılan tekme’ye kadar ince ince tariflenmesi ise 10 dakikada pedagojinin tüm kurallarının nasıl çiğnenebileceğini göstermiştir. Her ne kadar Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, gelen tepkiler üzerine ‘Gözden kaçırdığım birkaç dakikalık bir görüntünün üzerine titrediğim sisteme verdiği zararı konuşuyor olmanın ne kadar rahatsız edici olduğunu anlatamam. O görüntüleri onaylamıyorum’ dese de, bu rezaletin anlaşılabilir bir tarafı bulunmamaktadır.”

İLAHİ SÖYLEDİLER

EBA TV'nin lise yayınları için ekran başına geçenler de daha şanslı olmamıştır diyen Cangı, “Derslerden geri kalmayacakları yayınlar umarak TV karşısına geçen gençleri, bir cami görüntüsü önünde "Sordum Sarı Çiçeğe" diye ilahi söyleyen bir grup adam karşılamıştır” dedi.

Editör: Haber Merkezi