SILA ARABACIOĞLU/ROJİN SUBAŞI- İZ GAZETE - Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatıyla ilkokul 2, 3, 4. sınıflar, 8. 12. sınıflar ve özel gereksinimli öğrenciler dün yüz yüze eğitime başladı. Öte yandan milyonlarca öğrenci zorluklarla uzaktan eğitime devam ederken Eğitim iş Genel Başkanı Orhan Yıldırım konuyu İz Gazete’ye değerlendirdi, “Tablet ya da internetin olmadığı ev, mesken sayısı çok yüksek. 6-7 milyondan bahsediyoruz, bu çok büyük bir oran. Bunun hükümet tarafından 7 ay geçmesine rağmen karşılanmaması, karşılanacağı ile ilgili herhangi bir adım atılmaması, artık bu saatten sonra yapılamayacağı anlamına geliyor. Şimdi sadece 500.000 tablet dağıtmak bu ihtiyacın onda birini anca karşılıyor. Geri kalan çocuklarımız ne yapacak, bu büyük bir sıkıntı.

“Milli Eğitim Bakanlığı tüm öğrencilerin yüz yüze eğitime başlayacağı kararını almak zorunda kalacak”

Çocuklarımızın büyük bir çoğunluğunun bilgisayarı, tableti veya internet erişiminin olmadığının altını çizen Orhan Yıldırım, “Bu çocuklarımızın bir yıl boyunca eğitimden uzak kalamayacağına göre milli eğitim bakanlığı haftanın iki-üç günü de olsa bir şekilde tüm öğrencilerin yüz yüze eğitime başlayacağı kararını almak zorunda kalacak. ”dedi.

Asıl istenenin tüm vakalar bittikten sonra eğitim öğretime yüz yüze başlaması olduğunu söyleyen Yıldırım, dünyada salgın süreci kısa vadede bitmeyeceği gibi salgını önleyebilecek aşının da kısa sürede bulunamayacağını, bulunsa bile üretiminin yapılıp tüm dünyada her bir vatandaşa bu aşının temin edilmesinin epey uzun bir süre alacağını söyledi.

“18 milyon öğrencinin 6 milyonunda tablet yok”

Aynı evde bir kaç öğrenci olsa bile bir tane tablet olduğunda var kabul edildiğini söyleyen Yıldırım, “Kesinlikle şu an da 18 milyon öğrencinin emin olunuz 6 milyonunda tablet yok. Diğer tabletleri olanlar evlerinde birkaç öğrenci olsa bile tek bir tablet varsa var kabul ediyoruz yani 18 milyon öğrenci 18 milyon tablet veya bilgisayar yok. Zaten öğrencilerimizin bire bir tableti yok ama evde babasının annesinin ya da iki üç kardeş ise bir tanesinde bile tablet varsa bu var kabul ediliyor.” dedi.

“Üniversitelerin kapalı kalması da çok doğru değil”

Üniversitelerin kapalı kalmasına da değinen Yıldırım, ”Üniversitelerin birinci dönemiyle ilgili YÖK’ün kararı belli ama okulların açıldığı bir ortamda üniversitelerin kapalı kalması da çok doğru değil dolayısıyla özellikle meslekle ilgili yani yüz yüze eğitimin yapılması, el becerileri çocuklarımızın gençlerimizin geliştirmesi gereken bölümler ve bu alanlarda üniversitelerin açılacağını düşünüyorum belki ikinci dönem tamamen de açılabilir. Ama biliyorsunuz çocukların yurt ve ev sorunu var. Dönem arasında başlatsalar bu sorunları çocuklarımız aşamaz. Bu nedenle en azından birinci dönemi bu şekilde geçireceklerini ikinci dönemde bazı üniversitelerin yüz yüze eğitime geçebileceğini bekliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi