İZ GAZETE- İz Televizyonu'nda yayınlanan Bülent Kepenek'in sunumuyla 'Emek Dünyası'nın konuğu, Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam ve ÖV-DER (Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği) Şube Başkanı Behram Kaya, soruları cevapladı.

Beyazadam, pandemi sürecindeki alınan eğitim kararlarına yönelik konuşarak, "Karar merciinde olmadığınız zaman ve karar alıcıların o savunmalarına baktığınızda bizim de söylediğimiz tahminden öteye geçmiyor. Onların da gelecek hafta hakkında çok fazla bilgi sahibi olduğunu sanmıyorum. İlk etaptan anımsarsanız tüm sınıf seviyelerinin açılacağı söylendi, daha sonra 8 ve 12. sınıfların öne çıkarılacağı ifade edildi. Şimdi ise hazırlık sınıfıyla, birinci sınıf ortaya çıktı. Bunun nasıl uygulanacağı konusu belirsiz. Bu bulașlıktan kendini nasıl koruyacağını bilmediğimiz çocuklar okula gönderilecek. Öte yandan, siz okulu erteledikçe okul terk oranı ne yazık ki artıyor. Biz, Eğitim Sen olarak karar alma sürecinde işin içinde olmamız gerektiğini ve diğer sağlık örgütleriyle karar alınması gerektiğini söyledik” dedi.

‘500’DEN FAZLA OKULDA VİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKAN ÖĞRETMENLER VAR!’

“Bir buçuk ay önceden, ‘Siz okulları açmak istiyorsunuz, açmanızı istemedeki en önemli etken de özel eğitim kurumlarının açılması’ demiştik. Bugün baktığımızda bu amaçla hareket ettiklerini gördük” ifadelerini kullanan Beyazadam, “Özel okulların vergi dilimi yüzde bire düşürüldü mesela. Biz Eğitim Sen olarak halkın kaynaklarını halk için kullanın diyoruz. Daha geçtiğimiz haftalarda birçok öğretmeni bir araya getirip riske attılar. Şimdi tüm Türkiye’de 500’den fazla okulda Kovid testi pozitif çıkan öğretmen arkadaşlarımız var. Birçok okulda yeterli malzeme yokken, siz kamu kaynaklarını kamu alanlarını nitelikli kılmak için harcamalısınız, özel eğitim kurumlarının vergilerini indirmek için değil” dedi.

‘OLAĞANÜSTÜ HALLERDE DEVLETİN B, C PLANI OLMALI’

Behram Kaya ise bu süreçte velilerin tedirgin ve endişeli olduğunu ifade ederek, “Tabii ki eğitimin doğru olanı yüz yüze olandır. Biz vatandaşlar olarak devlete karşı görevimizi yapıyoruz ama devlet vatandaşa karşı görevini yapmıyor. Olağanüstü hallere karşı devletin bir b planı, c planı olmalı. Ne yazık ki bu bizde yok. Biz eğitime yeterince kalıcı yatırımlar yapmadığımız için şu an tedbirsiz durumdayız” dedi.

Kaya, “Yüz yüze eğitim vermek için altyapı oluşturman gerekir. Ek sınıflar verip, sınıf seyreltecek ve o sınıflara öğretmen atayacaksın. Velilere okul masrafı, temizlik malzemeleri gibi masraflar yüklüyorlar, bu yapılmamalı” dedi.

‘ZATEN GEREKEN VERGİYİ VERİYORUZ’

Beyazadam, “Bugün bakıldığı zaman bana okulların açılması ilgili genel iki görüş var. Biri, ‘Ne olursa olsun okulları açmalıyız’ diyor, diğeri ise ‘Hayır, pandemi bitene kadar okul açılmamalı.’ Biz ise, hükümetin gerekli önlemleri alarak, olabildiğince yüz yüze eğitim yapılmasının yollarını araması gerektiğini savunuyoruz. Bugün bunu yapan ülkeler var. Aksi halde birçok kötü yollar da var, Amerika, İsrail gibi ülkelerde vakalar kötü bir tabloya dönüştü” dedi.

Veysel Beyazadam, ülkeyi yönetenlerin halkçı bir politika izlemesi gerektiğini ifade ederek, “Bizim gibi vergi sistemi olan ülkelerde zaten bunun vergisini ve desteğini veriyoruz. Velilerden tekrar bir katkı payı zaten istenilmemeli” dedi.

‘OKULLARI AÇAMADIĞINI HER GÜN YENİ BİR RİSK’

‘ Yanlış politikalardan dolayı okulları açamadığınız her gün yeni risk barındırır’ diyen Beyazadam, “ Çocuk çocukla güzeldir, öyle kendini geliştirir. Dünyada bilim çevreleri bu salgının iki yıl civarı süreceği konusunda hemfikir. Yapmanız gereken sağlıklı bir süreç başlatmanız. Nitekim çocukların evlerde neye maruz kaldığını bilmiyoruz, aile problemleri, şiddet bu salgında daha görünür oldu. O yüzden çocuğun o noktada dışa dönük eğitim noktasında bulunması gerekiyor. Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin anca destekçisi olabilir, o da bir yere kadar. Ve anca şartları eşitliği sağladıktan sonra” dedi.

‘UZAKTAN EĞİTİM VERİLECEKSE, HİÇBİR ÇOCUK BUNDAN MAHRUM KALMAMALI’

Kaya, "Yaşadığımız toplumumuzu tanımalıyız, bugün Anadolu’da kış zamanı insanların kalacağı bir ya da iki sıcak oda var. Dolayısıyla çocuğun online ders alacağı mekân yok. Her çocuğun bir odası yok. Altyapı yetersizliği olduğu için bu imkânlar devlet tarafından ücretsiz verilmeli. Eğer uzaktan eğitim verilecekse, hiçbir çocuk bundan mahrum kalmamalı. Veliler bu uzaktan eğitimden o yüzden memnun değiller” dedi.

Beyazadam, eğitimin birçok alanında sıkıntı yaşanıldığını ifade ederek, " Derslerin içeriği konusunda da donanımınız da yok. Online eğitimde Fen bilgisi, Matematik, Türkçe gibi derslerde belki bir içeriğiniz var ama meslek lisesindeki alanlar konusunda müfredatların içeriğini ha deyince nasıl toparlayıp yansıtacaksınız?” diye konuştu.

‘KÖY OKULLARININ KAPATILMASI DERİN BİR YARA’

Kaya, ‘Bu ülkede 80’lerden sonra köy okulları kapatıldı, bu biraz derin bir yara. Biz bunu yeterince algılayamadık. Köy okullarının kapatılması demek, eğitimden köydeki öğrencinin öğretmenin çekilmesi demektir, köyün bilgiden, ilimden mahrum kalması demektir. Köy okulları açık olsaydı, bu sıkışmış okullarının öğrenci seyreltmesi çok daha kolay olurdu” dedi.

‘BU ÖĞRETMENİN İŞİ DEĞİL’

Beyazadam,  pandemi döneminde bazı ilçelerde öğretmenlerin sahaya sürüldüğü konusunu değerlendirerek, “Vefa grubu adı altında evde kalan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın paralarını çekip onlara götürdüler. Daha sonra Kovid hastalarının evlerinde durumlarını kontrol etme görevi verildi. Bu öğretmenin işi değil. Bu doğru da değil. Biz toplumla dayanışmaya kesinlikle hazırız ama arkadaşlarımızın sağlık durumunu riske atmak konusuna da karşıyız. Siz profesyonel olmadığınız bir alanda çalıştırılırsanız hem kendinizi hem toplumunuzu riske atarsınız. Bugün öğretmenlerin toplumla dayanışmadığı anlamında kurulan cümleler tamamen algı operasyonu, ahlaksız ve kötü önermelerdir. Bunu reddediyoruz” dedi.

‘ÇOCUĞUN YERİ OKULDUR, ÖNLEMLER ALINDIKTAN SONRA’

Beyazadam, “Pandemi konusuna önceden yatırım yapmamışsınız ve hala yapmaya niyetiniz yok. Siz vatandaştan temizlik malzemesi talep ediyorsunuz. Veli neden güvensiz, demek ki devletin eksikleri var. Bu korku iklimini ortadan kaldırın. Çocuğun yeri okuldur, tedbirleri aldıktan sonra.

Kaya da bu konuya yönelik, "Çocuk evde kalmasın. Çocuklar enerjiktir, ilgi alanları yüksektir. Bunun çözümü, on iki kişilik sınıf diyorsa bu mutlaka yapılmalı."

‘EĞİTİM BİR HAKTIR AMA ÖNCELİK EĞİTİM ALACAK ÇOCUKLARIN YAŞAMASIDIR’

Beyazadam," Biz öğretmenler olarak çocuklarımızla varız. Çocuklarımız varsa biz anlamlıyız. Burada temel mesele bizim sağlığımızı öncülememiz değil, eğitim bir haktır ama öncelik eğitim alacak o çocukların yaşamasıdır” dedi.

‘ŞARTA BAĞLI, SÖZLEŞMEYE AYKIRI HAREKET EDİLİYOR!’

Beyazadam pandemi döneminde öğretmenlerin maaşlarında kesintiye gidildiğini ifade ederek, “Ek derslerimiz vardı bu pandemi sürecinde, Bakanlık sağ olsun veremeyecek duruma geldik. Zaten maaşlar iyice erimekteyken, bugün mesela, sadece cumartesi pazar ders verirseniz ücretini alırsanız, akşam ders verirseniz o kadar ücret alırsınız gibi şarta bağlı, sözleşmeye aykırı hareket ediliyor, bu da ayrı bir mahkeme sorunu olacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi