Ege Üniversitesi bilim dünyasındaki liderliğini yeni adımlarla sürdürüyor. Tıp Fakültesi yine Türkiye’de bir ilke imza attı. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer Makay ve ekibi Türkiye’nin ilk ağız içi-dudak altı tiroid ameliyatını gerçekleştirdi. Endoskopik cerrahi yöntemiyle yapılan ameliyatla hasta herhangi bir ameliyat izi olmadan bir gün sonra taburcu oldu. Doç. Dr. Özer Makay, ameliyatı başarı ile gerçekleştirerek  Türkiye’de bir ilke imza attı.

Kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği başarılarla adından söz ettiren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi yine bir ilke imza attı. İzsiz Ağız İçi Endoskopik Tiroid Ameliyatı ilk kez Türkiye’de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirildi.

Ameliyatı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer Makay öncülüğündeki ekip başarıyla gerçekleştirdi. Ameliyata uzun bir hazırlık sürecinin ardından karar verdiklerini ifade eden Doç. Dr. Makay, dünyadaki örneklerini incelemesinin ardından operasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye’de ilk kez uyguladıkları yöntemin boyunda iz olmaması gibi önemli avantajının olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özer Makay, Ege Üniversitesi’nin yenilikçi adımlar atarken bilim insanlarına her zaman destek veren bir kurum olduğunun da altını çizdi.

Ameliyatın ertesi günü taburcu olup normal hayatına geri dönen 40 yaşındaki Fatma Başar ise mutluluğunu dile getirerek Doç. Dr. Özer Makay’a teşekkür etti.

Yapılan yöntemle hastanın herhangi bir yerinden görülebilen bir ameliyat izi olmadan tiroid bezinin sorunsuz alındığını belirten Doç. Dr. Makay, “Hastada yaptığımız irdelemede, tiroid bezinde nodüller olduğunu saptadık. Nodüllerin irdelenmesinde ameliyat olması gerektiği ortaya çıktı. Bunun üzerine de ameliyat tipini hastamız ile birlikte kararlaştırdık. Fatma Hanıma gerçekleştirdiğimiz ağız içerisinden tiroid bezi ameliyatı Türkiye’de ilk defa yapılan bir ameliyat. Bu ameliyat şekli, ilk duyulduğunda insanı biraz ürpertebilir. Fatma Hanımla da ilk konuştuğumuzda kendileri de şaşırmıştı; ‘Nasıl böyle bir şey olabilir?’ diye. Olası tüm riskleri karşılıklı konuştuk. Sonuçta kendileri bu ameliyatı olmayı kabul etti. Normalde tiroid ameliyatlarını hastanın boynundan bir kesiyle yapıyoruz. Halen geleneksel ve kabul görmüş olan yöntem de bu. Ağız içi-dudak altı tiroid ameliyatı ise bunun alternatifi olan bir ameliyat. Teknolojinin gelişmesi, inovasyonun da varlığıyla beraber ‘tiroid bezi ameliyatlarını izsiz yapabilir miyiz?’, ‘gizli yerlerden bu ameliyatlar yapılabilir mi?’ sorularına istinaden Uzakdoğu’dan başlamak üzere bütün dünyaya yayılan ‘endoskopik tiroid ameliyatları’ dalgası söz konusu. Bununla, koltuk altından veya ağız içi - dudak altından yapılan kesiyle beraber tiroid bezi ameliyatının mümkün olduğunu görmekteyiz. Peki avantajı ne? Avantajı boyunda hiçbir şekilde bir iz olmuyor. Yani ‘ben boynumda kesinlikle iz istemiyorum!’ diyen hasta için alternatif var mı sorusuna ‘Evet, bugün artık var’ diyebiliyoruz” dedi.

Ameliyatın riskli olup olmadığı konusuna değinen Doç. Dr. Makay, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrin Cerrahisi Birimi inovasyonu takip edip kendisi de bu açıdan üzerine düşeni yapmış durumda. Bundan 10 yıl öncesine geri gittiğimizde, böbrek üstü bezi ameliyatlarında kapalı ameliyatlarla başlamıştık bu yolculuğa. Bunun arkasından, tiroid ve paratiroid ameliyatlarında video-endoskopik dediğimiz yöntemi getirdik ve uygulamaya başladık. Ondan sonra robotik cerrahi gündeme geldi. Daha sonra ‘hastalara izsiz tiroid operasyonu yapılabilir mi?’ sorusuna istinaden bu konuyu araştırmaya başladık. Yöntem, Uzakdoğu’da popüler olmuş olan bir yöntemdi. Bizim hastalarımızda yapılabilirliğini araştırdık. Öncelikli olarak bunu deneysel ortamda yani kadavra ortamında yapmak gerekiyordu. Bundan 2 yıl önce kadavrada bu ameliyatı gerçekleştirdiğimizde tekniğin uygulanabilir olduğunu gördük. Bunun üzerine, kısa bir süre sonra Tayland’a bir yolculuk yaptık ve Tayland’da bir hafta boyunca ameliyatlara iştirak ederek yönteme inancımızı pekiştirmiş olduk. Türkiye’ye geri döndükten sonra da bunu ülkemizde gerçekleştirmek üzere kolları sıvadık. Riskli bir ameliyat mı ?’ diye düşünenler için ‘risksiz hiç bir ameliyat yok’ diyoruz biz cerrahide. Bu ameliyatın da kendine göre riskleri var. Bunu da mutlaka hastalarımızla paylaşıyoruz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; ameliyat endikasyonu konan her hasta bu yöntem için uygun değil. Çok büyük tiroid dokusu olan, nodülleri 4 santimetrenin üstünde olan, tiroid bezi göğüs kafesinin arkasına sarkmış olan, agresif kanseri olan ve tekrarlayan cerrahi gerektiren hastalarda bu ameliyatı yapmak mümkün değil” dedi.

İnovasyondan her sektör nasibini aldığını, tıp alanında da inovasyonun kaçınılmaz olduğunu ifade eden Doç. Dr. Makay, “Tiroid ameliyatları, hepimizin bildiği gibi, boyunda bir kesiden gerçekleştirilmektedir. Ancak teknolojinin ilerlemesiyle, yıllardır, boyunda iz olmaksızın tiroid ameliyatları ile ilgili gelişmeler mevcut. Bu gelişmeler, ilk meyvelerini Japonya, Güney Kore, Çin ve Tayland gibi Uzakdoğu ülkelerinde verdi. Koltukaltından küçük kesiler eşliğinde gerçekleştirilen ameliyatlarla başlayan bu süreç günümüze kadar ağız içerisinden, dudağın altından küçük kesilerle yapılan endoskopik ameliyatlarla devam etti. Bu özellikli girişimde; dudağın hemen altından girilerek özel aletlerle boyuna olan kısa mesafeye tünel oluşturulmakta ve kamera eşliğinde klasik kapalı cerrahi aletler eşliğinde sorunlu tiroid bezi alınmaktadır. Günümüzde Tayland, Çin ve Güney Kore başta olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri, Singapur, İtalya ve Meksika’da uygulanan bu yöntem artık Türkiye’de de uygulanıyor. Hasta, boyunda iz olmaksızın gerçekleştirilen ameliyatının ertesi günü taburcu olup, normal hayatına geri dönüyor. İzsiz tiroid cerrahisini talep eden bir hasta için, eğer şartları da uygunsa artık böyle bir alternatif olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

Ameliyatın ertesi günü taburcu olup normal hayata geri dönen 40 yaşındaki Fatma Başar ise “İlk önce Urla Devlet Hastanesine gittim. Orada bana tiroid bezinizde ameliyat olmanızı gerektiren nodülün var dediler. Ben de araştırma yapıp kendimi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde buldum. Ege Üniversitesi’nin tiroid ameliyatı için uygun bir tercih olduğunu fark ettim. Bana ameliyat yöntemlerini anlattılar. Bir alternatif olarak ağız içi-dudak altı tiroid ameliyatı ilk anlatıldığında korku hissettim, ancak sonrasında acaba nasıl olur diye düşündüm. Yeni yöntem tüm ayrıntıları ile çok güzel anlatıldı. Bana ‘ şimdi evinize gidin, düşünün ve bize kararınızı bildirin’ dendi. Hemen ertesi gün kararımı verdim. Eşimle birlikte oturduk, konuştuk ve Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan izsiz ağız içi endoskopik tiroid ameliyatının olmaya karar verdik. Hocamızla konuştuktan sonra aklımda hiçbir soru işareti kalmadı.

 Ameliyat gerçekleştirildi. Akşamına yemek yiyebildim. Ağrım çok az oldu. Ve, aradan bir hafta geçti, çok çabuk iyileşme gösterdiğimi düşünüyorum. Şu an kendimi çok iyi hissediyorum. Hiçbir şikayetim yok. İzsiz tiroid ameliyatı olmakla isabetli bir karar verdiğimi düşünüyorum. Boynumda iz olmadığından kimse tiroid ameliyatı olduğuma inanamıyor” dedi.  

Editör: Haber Merkezi