Akademik Eğitim - Öğretim Yılı açılışına İzmir Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, Emekli Orgeneral Galip Mendi, YÖK Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Dış İşleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Ahmet Berki Dibek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğan, Adalet Komisyon Başkanı İbrahim Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Celal Uzun, KKTC Konsolosu İpal Emin, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Galip Akan, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Ahmet Kemal Celabi, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi tanıtım filmiyle başlayan programda Rektör Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun konuşmasına, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri ile Ulu Önder Atatürk ve Kurtuluş Savaşı'nın şehit ve gazilerini anarak başladı. "60. kuruluş yılını da kutlayan üni­versitemiz, bir yandan sahip olduğu değerlerini ve geleneklerini büyük bir özenle korurken, diğer yandan kendini yenilemeye devam edecektir" diyen Hoşcoşkun, "Rektörlük dönemimizin bu ilk akademik açılış töreninde sizlerle birlikte olmaktan büyük bir heyecan ve mutluluk duyuyorum. Bu akademik açılış törenimizin benim için ayrı bir değeri olduğunu samimiyetle itiraf etmeliyim. Yenilikçi ve lider üniversite olarak Ege Üniversitesi'nin ulusal ve dünya üniversiteleri arasında bilimsel araştırma, eğitim ve öğretimde adından sürekli söz edilir hale getirilmesi temel hedefimizdir. Özellikle uluslararası alanda bilinen ve tanınan olmayı çok önemsiyoruz. Üniversitemizin ana hedeflerinden olan akademik çalışmaların geliş­tirilmesi tek hedefimiz olmamalıdır. Yönetim olarak önemsediğimiz bir diğer hedef ise; çalışanlarımızın tamamında üniversitemize yönelik aidiyet duygusunu oluşturmak ve bu duyguyu her geçen gün arttırmaktır" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTEMİZİN İZMİRİMİZE KARŞI SORUMLULUKLARI VAR"

Üniversite ve sektör işbirliğinin de hedefleri arasında yer aldığını belirten Hoşcoşkun, şöyle devam etti: "Bu amaçla üniversitemizin sektöre, sektörün üniversite­mize ulaşımı kolaylaştırılacaktır. Üniversitemizin İzmirimize, Ege Bölgemize ve ülkemize eğitim, öğretim, bilim, sanayi, teknoloji, sağlık ve kültür alanlarında önemli sorumlulukları vardır. Bütün bu sorumluluklarımızın farkında olarak, kamu kurumlan ve özel kuruluşlar ile ortak toplumsal projeler oluşturarak yaşadığımız kente ve bölgemize sorunlara çözüm odaklı hizmet sunulacak ve hizmet sunumunda 'üretken ve çağdaş üniversite' olma özelliğimiz ön plana çıkarılacaktır."

"ŞEFFAF YÖNETİM ANLAYIŞI ÖNCELİĞİMİZ OLACAKTIR"

Akademik yükseltmeler konusunda liyakate önem verdiklerini belirten Hoşçoşkun, "Özlük hakları ve akademik yükseltmeler konusunda hızlı ve adaletli tutum takınan yönetim anlayışımız her zaman sorgulana­bilir olma durumunu koruyacaktır. Kısaca söylemek gerekirse; adil, ehliyet ve liyakate önem veren, şeffaf yönetim anlayışı önceliğimiz olacaktır. Bilimsel araştırmaların, nitelikli ve özgün yayınların, patentlerin, teknopark uygula­malarının arttırılması, bilginin ürün ve hizmete dönüşmesi yönündeki isteğimiz ve çabalarımız artarak devam edecektir. Bilimsel araştırmaları, her koşulda destekleme anlayışımız inanıyorum ki, dünya üniversiteleri arasındaki konumumuzu daha yük­seklere çıkaracak; bizi öncü ve lider bir üniversite pozisyonuna taşıyacaktır" ifadesini kullandı.

Öğrencilere seslenen Rektör Hoşcoşkun, "Sizlerden daha çok okumanızı ve daha çok araştırmanızı; proje üreten, yeni fikirler ortaya koyan, bilimsel araştırmalar yapan, düşüncelerini hayata geçirerek topluma katkı sağlayan bireyler olmanızı bekliyorum" dedi.

Rektör Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun'un ardından konuşan Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Uğur Mengeneci, "Kuruluşundan bu yana 60 yılı aşkın süredir yenilikleri yakından takip eden yeniliklere öncü olan, özgür düşünce ve eleştiri ortamını daima muhafaza eden fikir ve inanç özgürlüklerine saygılı, hakkaniyetli, etik ve ahlaki değerleri temel alan bir kurumun üyesi olmaktan, temsil ettiğim tüm öğrenciler adına belirtiyorum ki gurur duyuyoruz. Biz öğrenciler olarak biliyoruz ki üniversitemizin bize kattığı değerleri birikimleri ürüne dönüştürmek bizlerin borcudur. Günümüzde ekonomik yaşamı, bilim ve teknolojiyi, tarihi ve kültürel birikimi geliştiren, ilerleten, yegane unsur doğru, güvenilir ve kullanılabilir bilgidir. Bu bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma sürecinde Ege Üniversitesi öğrencisine ihtiyaç duyacağı kaynak ve alt ya­pıyı daima sağlamış ve yenilenerek, gelişerek sağlamaya da devam etmektedir. Üzülerek belirtmek isterim ki Türkiye’nin uluslararası prestijinin hızlanarak arttığı son yıllarda üniversitemizim birikimini üretime çevirme yolunda bu hıza yetişemediği görülmektedir. Öğrenciler olarak biliyoruz ki bu duruma sebep olan siyasi ve etnik çatışmalar, seviyesiz ve ötekileştiren sürtüş­melerdir. Yakın zamana kadar bilim üretmenin geride kaldığı üreten ve üretecek olanın engellenmeye çalışıldığı bir ortamla karşı karşıyaydık. Bu duruma karşı bilginin ışığı en büyük güvencemiz olmuş ve kara bulutlar bilginin ışığı ile dağılmıştır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından YÖK Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, "Küresel Gelişmeler Işığında Türkiye Dış Politikası" konulu açılış dersini verdi.

Editör: Haber Merkezi