Törenine Ege Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Necdet Budak, öğretim üyeleri, öğrenciler, ailesi ve sevenleri katıldı. Prof. Dr. Manas için gerçekleştirilen törende ünlü bilim insanının başarılarına, imza attığı ilklere, spor tutkusuna ve iş yaşamındaki anılarına değinildi.  Prof. Dr. Oğuz Manas’ın ailesi ve yakınları gözyaşlarına boğuldu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr.Oğuz Manas’ı saygı ile andığını belirterek, “ ‘Yeryüzündeki âlimler, gökyüzündeki yıldızlar gibidir’ diyor peygamber efendimiz Oğuz hocamız hayatını ilime ve bilime adamış değerli bir bilim insanıdır. Ömrü boyunca yaptıklarıyla dokunduğu herkese ışık olmuştur. Oğuz Manas hocamızın yaptıkları bilim insanının bir ülke için ne kadar kıymetli olduğunun bir kanıtıdır. Ömrünün 40 yılından fazlasını Ege Üniversitesi’nde geçiren hocamızın, binlerce öğrencinin yetişmesinde, yeni bölümlerin kurulmasında ve gelişmesinde katkısı büyüktür. Oğuz hocamız, üniversitemizden emekli olduktan sonra da hiç durmamış bu ülkenin insanları ve kurumları için üretmeye devam etmiştir. Böyle kıymetli bir bilim insanının Ege Üniversitesi ailesinin bir parçası olmasından büyük gurur duyuyor ve kendisini hep minnetle anacağımızı belirtmek istiyorum. Ülkemizdeki bilim insanları olarak geniş ve güzel bir aileyiz. Bu anma toplantısı vesilesiyle biz de bir bilim insanı olan Oğuz Manas hocamızın ülkemize ve üniversitemize, en önemlisi de öğrencilerimize kattıkları için bir kez daha vefa ile yâdediyoruz. Allah mekânını cennet eylesin, nurlar içinde yatsın değerli hocamız” diye konuştu

Prof. Dr. Oğuz Manas’ın oğlu Alphan Manas, babası için hazırladığı özel sunumla konuşmasını gerçekleştirdi. Alphan Manas babasının her zaman kendisine destek olduğunu belirterek, “Oğuz Manas isminin altında ezilmekte vardı fakat sağolsun babam tam tersi bana büyük bir özgüven sağladı. Hayattaki başarımı gerçekten ona ve anneme borçluyum. Hiçbir şekilde altında ezilmedim tam tersi bana özgüven verdi. ‘İlkleri gerçekleştiren yenilikçi profesör Oğuz Manas’ isimli kitabının editörlüğünü ben yaptım. Bu kitabı demans(bunama) olmadan tam bir sene önce bitirdi. Hatta kitap hazırlanırken bazı kişilerin isimlerini hatırlayamamaya başlamıştı. O zaman anlamamıştık ve yaşlılığına vermiştik. Dolayısıyla bu kitap onun anılarını yaşatacaktır” dedi

Türkiye’de internet ve bilgisayar gelişiminin öncülerinden olan Prof. Dr. Manas, üniversitelerde bilgisayar merkezlerinin kurulmasını sağladı. Prof. Dr. Oğuz Manas üniversitelere yaptığı katkıların dışında Türkiye’de ilk kez internet bağlantısı yapması ve ilk elektronik ticaret projesine imza atması ile adından sıkça söz ettirdi.

EGE ÜNİVERSİTESİ’NİN GURUR KAYNAĞIYDI

Ege Üniversitesi’nin resmi kayıtlı ilk öğrencisi Prof. Dr. Manas, Ege Üniversitesi’nde görevi esnasında birçok kez üst düzey makamda görev almasının yanında, Kent Bilgi Sistemi yazılımının oluşturulması, Türkiye’nin en büyük bilgisayar merkezinin kurulması, Avrupa Okçuluk Şampiyonası ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Fabrikaları için otomasyon sistemleri geliştirilmesi, EARN (Avrupa Akademik Araştırma Ağı) bağlantısıyla Türkiye‘de ilk İnternet faaliyetinin başlaması ve ülkemizde ilk e-ticaret uygulamasının gerçekleştirilmesi gibi projelerde yer alması ile okul tarihine adını altın harflerle yazdırdı.

Editör: Haber Merkezi