İZMİR(Ege  Ajans)- Türkiye’nin üniversite bünyesinde kurulan ilk akademik haber ajansı olan Ege Ajans 30 yaşında. Ege Üniversitesi Haber Ajansı (Ege Ajans) kuruluşunun 30. yılını görkemli bir törenle kutladı.

Etkinliğin açılışında konuşan Rektör  Prof. Dr. Yılmaz, “Ege Ajans’ın sorumluluklarının yüksek olduğunu düşünüyorum. 30 yıl, insan yaşamı için de kurumların yaşamı için de çok önemli. Eğer Türkiye Cumhuriyeti’nin yükseköğretim tarihinde Ege Üniversitesi 60 yaşıyla ilkler arasında  yer alıyorsa 30 yıllık Ege Ajans’ta kendi diliminde markalaşanlardan bir tanesidir. Bir şey yazmak için bir şeylerinde yaşanmış olması gerekir, bunların aktarılmasında Ege Ajans doğruyu göstermek için çaba göstermiştir” diye konuştu.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Basın Yayın Enformasyon İzmir İl Müdürü Deniz Dev,  Basın İlan Kurumu İl Müdürü Burak Orhan, TGS Şb. Başkanı Halil Hüner, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Aytaç, Basın Meslek Kuruluşlarının temsilcileri, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Prof. Dr. Atilla Silkü, Prof. Dr. Semih Ötleş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rana Varol, Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş, Başhekim Prof. Dr. Mehmet Özkahya, Egekop Genel  Başkanı Hüseyin Aslan,  Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu, öğretim elemanları, Ege Ajans Haber Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı ve İzmir basının seçkin temsilcileri katıldı.

    Ege Ajans tanıtım filmiyle başlayan etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ege Üniversitesi kendi örneklerini, modellerini, yeniliklerini yapan altmış yıllık bir üniversite olduğunu vurgulayarak  ürettiklerini toplumla paylaşma ve yansıtma telaşı içinde olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yılmaz, “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim  tarihinin altmışıncı  yılında Ege Üniversitesi çizgiler, yenilikler, yeni sayfalar açarak birikimini ve deneyimini sürekli hayata geçirmiştir. Ege Üniversitesi’nin başından beri bir üyesi olmaktan her zaman onur duyuyorum. 1966-67 yılından beri Ege Üniversitesi’nin bir üyesiyim. Dilerim bu üyeliği ve benim hissettiklerimi herkes hisseder. Ege Üniversitesinin  birkaç tane mesajı ve genetik aktarımı vardır. Bu genetik aktarımı kim gelirse gelsin, kim yaşarsa yaşasın mutlaka yaşatır.  Bu bir miras devrimidir. Bu miras devrimindeki temel felsefeler nitelikli eğitim, araştırma, uluslararası standartlarda Ege Üniversitesi’ni var etme olgusu. Son mirası ise toplumsal sorumluluğudur. Ege Üniversitesi ürettiklerini toplumla paylaşma, ürettiklerini topluma yansıtma telaşını değişik boyutlarda yaşatmıştır. Bu bağlamda  Ege Ajans bunlardan birisidir” diye konuştu.

Ege Ajans için söylenecek çok söz olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Yılmaz, “Çok iyi bir uygulama alanı,  çok iyi bir örnek. Ege Ajans’ın kuruluş mantığı,  işleyiş felsefesi tamamen farklıdır. Ege Üniversitesi’nin topluma ait sorumlulukları sadece tabi ki medya üstünden değil, başka örneklerde de vardır. Ama hangimizin hayatında yada eğitimin temelinde medyanın yer almadığı bir şey olsun. Belki de eğitim ve bilim toplumu olma yolunda en fazla basın yayına ihtiyacımız var. Çünkü biz Türk Milleti olarak gözümüzle düşünüyoruz.  Başarı örnekleriyle, yaşadıklarımızla ve onların yaygınlaştırılmasıyla yeni projeler yapabiliyoruz” dedi.

GAZETECİLİK HEKİMLİĞE BENZİYOR

Prof. Dr. Yılmaz, “Ege Ajans’ın sorumluluklarının yüksek olduğunu düşünüyorum. 30 yıl, insan yaşamı için de kurumların yaşamı için de çok önemli. Eğer Türkiye Cumhuriyeti’nin yükseköğretim tarihinde Ege Üniversitesi 60 yaşıyla ilkler arasında  yer alıyorsa 30 yıllık Ege Ajans’ta kendi diliminde markalaşanlardan bir tanesidir. Şimdiye kadar emeği geçen herkese, katkıda bulunanlara  ve yetiştirdiklerimize yani Ege Üniversitesi kütüğüne dahil ettiğimiz herkese emekleri için teşekkür ediyorum. Bir şey yazmak için bir şeylerinde yaşanmış olması gerekir, bunların aktarılmasında Ege Ajans doğruyu göstermek için çaba göstermiştir . Ben gazeteciliği kendi mesleğim olan hekimliğe benzetiyorum. Uğraştığımız insanlar sorunları olan, çözüm bekleyen ve de daha geniş evrende desteklenmesi gerekenlerdir. Hiç aferin almayız. Ben aferinlerimizin çoğalmasını Türkiye’ye huzur, barış, sağlık ve güzellikler getirmek üzere birlikte çalışmalarımızın artmasını diliyorum” diye konuştu.

BİR BAŞLANGICIN OTUZUNCU YILI

Programda konuşan Ege Ajans Haber Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı iki şubat tarihinin Ege Ajans ve genç gazeteciler, için önemli bir tarih olduğunu belirterek “Bir başlangıcın otuzuncu yılı. Dışarıdan bakanlar su gibi akıp giden zamanı pek anlamamış olabilirler. Ama biz yudum yudum, nokta nokta, an an yaşadık bu tarihi. Ve Türkiye’nin dört bir bucağına gönderdiğimiz gençler de orada yaşayan insanların sesi oldular, kulağı oldular ve sektörümüze hizmet ettiler” dedi. 

2 BİN GAZETECİ

Yrd. Doç. Dr. Kavaklı “Buradan mezun olan 2 binin üzerinde gencimiz var. Yani her yerde gözümüz kulağımız elimiz ayağımız var. Ve bulundukları yerde bu mesleği layıkıyla yerine getiriyorlar. Onlar bu görevi başarıyla sürdürürken biz burada gurur içerisinde onların yükselişini, görevlerini nasıl hangi koşullarda olursa olsun gayet güzel başardıklarını görmenin gururu içerisinde oluyoruz. Bana deseler ki tekrar dünyaya gelsen ne olmak isterdin yine gazeteci yine öğretmen olmak isterdim. Çünkü ikisi de çok kutsal meslek. İnsanların dertlerini, tasalarını, sıkıntılarını anlayıp onlara yardımcı olabilmek kadar insana huzur veren hiçbir meslek yoktur” diye konuştu.

AMACIMIZ İNSANLIĞA  HİZMET ETMEK 

Yrd. Doç. Dr. Kavaklı  “Ben öğrencilerime söylüyorum. Çocuklar eğer ben zengin olayım. Katım, yatım, atım olsun, arabalarım olsun, holdingler kurayım diyorsanız lütfen hemen burayı terk edin ve zamanınızı harcamayın. Burası sizin yeriniz değil. Ama benim parada pulda gözüm yok. Ben insanlığa hizmet etmek istiyorum. İnsanlığı huzura kavuşturmak istiyorum ve onların mutluluğundan pay almak istiyorum derseniz bir defa kendi gönlümden en büyük payı size ayırdım, doğru yere geldiniz diyorum. Ve bugüne kadar hiçbir öğrencim beni bu beklentilerim üzerine yanıltmadı. Bundan sonra da yanıltmayacaklarından eminim ve Ege Ajans onlar için kuruldu. Daha evvel usta çırak ilişkisi içerisinde yürütülen meslek, bugün artık bu mesleği icra eden kişilerin buna zamanı olmadıkları için sektörde yetişme imkanları sınırlı.  Biz yetiştirip göndermek durumundayız. Biz öğrencilerimizi mesleğini hakkıyla yerine getiren, alın teriyle kazanan ve görevini layığıyla yerine getiren idealist gazeteciler olarak yetiştiriyoruz. Şu anda sektörümüz bu alanda çaba sarf eden, alın teri döken, binlerce insan dolu. Bunların içerisine onlarla aynı frekansta gelişecek gençler geliştirerek göndermek istiyoruz ve bunda başarılıyız. Gurur duyuyorum, çünkü bu görevi yerine getirirken, üniversitemiz adına hizmet ederken amaçlarımızdan bir tanesi de üniversitenin sesini medyaya dolayısıyla kamuoyuna doğru bir biçimde aktarmak. Bugüne kadar bunu da başardığımıza inanıyorum. Ve Türkiye’deki bütün üniversiteler içerisinde sayın rektörümüzün de filmdeki konuşmasında belirttiği gibi en yüksek tiraja ulaşan Ege Ajans. Profesyonel ajanslarla yarış etmek bizim haddimize değil, biz kendimizle yarışıyoruz ve onların bir parçası olduğumuzu iddia ediyoruz. Onlar da bizi yanlarında sektörün bir parçası olarak kabul ediyorlar. İyi ki varsınız, iyi ki böyle bir sektöre hizmet ediyoruz ve bundan sonra da bu hizmetimize devam edeceğiz. Yöneticilerimiz de zannederim bunun takdiri içerisindedirler. Arzu ettiğimiz tek şey gazetecilik mesleğini layık olduğu şekilde yerine getirmek, yerine getirecek elemanlar yetiştirmek. Biz bugün buna sahibiz ve gurur duymaya devam edeceğiz” dedi.

KUTLAMAYA SANATÇI İLGİSİ

Ege Ajans’ın 30 uncu kuruluş yıldönümüne  sivil toplum örgütleri ve sanatçıların ilgisi büyüktü. Ege Üniversitesi Konservatuarı öğretim görevlileri ses sanatçısı Dilek Şafak Çakar, Seher Dilmaç Meriç, Tolga Meriç çello sanatçısı Berit Gülyurdu ve yan flüt sanatçısı Nisan Zeytünlü ile birçok sanatçı konuklar arasındaydı.

Program kokteyl ve davetlilerin Ege Ajans 30. yıl anı defterine duygu ve düşünlerini yazmasıyla sona erdi.

Editör: Haber Merkezi