Albert Einstein, Mozart, Wright Kardeşler, Leonardo da Vinci, Stephen Hawkings, Alexander Graham Bell, Thomas Edison, Agatha Christie, Rodin, Dustin Hoffman ve Magic Johnson gibi daha birçok bilim insanı, sanatçı ve sporcuda bulunan disleksi (öğrenme bozukluğu) hastalığına sahip özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için mobil uygulama geliştiren İzmir Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı programı öğrencisi Caner Yakupoğlu, Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen 9. Meslek Yüksekokulları Proje Yarışması'nda üçüncülük elde etti. Aynı yarışmada geçen sene de 6'ncı olan Yakupoğlu, ilkokul çağındaki çocuklar için geliştirdiği “Dyslexia Easy Reader" projesinin Windows uyumlu cep telefonlarında kullanılabildiğini, iOS ve Android uyumlu cep telefonları için ise çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

RENKLER İLE KELİMELER OKUNUR HALE GELİYOR

Disleksi hastalığı belirtilerinin zekâ geriliği ile karıştırılabildiğine dikkat çeken Yakupoğlu, "Disleksi aslında, dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren bir öğrenme bozukluğu. Okuma ve yazma ile çocuklar ilkokula başlarken tanıştıkları için en çok da eğitimin ilk yıllarında çocuklarda hastalığın teşhisi yapılabiliyor. Ancak belirtilerinin zekâ geriliği ile karıştırılması ve sonrasında uygulanan yanlış tedaviler ile bir çocuğun hayatı bambaşka bir yöne gidebiliyor" dedi. Yakupoğlu, tabelada yazan yazıyı okumada zorluk çeken kişi için "Dyslexia Easy Reader"ın renkleri yardımı ile kelimeleri okunur hale getirdiğini belirtti.

PROJELERE DESTEK

İzmir Üniversitesi'nde öğrencilerin, aldıkları teorik eğitimi projeler geliştirerek uygulamalarına her zaman destek verildiğini belirten Proje Danışmanları Yrd. Doç. Dr. Atilla Toker ve Öğr. Gör. Erkan Uzun, bu sayede projelerini uygulama şansı bulan Caner Yakupoğlu'nun eğitim yıllarından itibaren yazılım geliştirme uzmanı olarak çalışmaya başladığını söyledi.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi