Ümit Kartal / İz Gazete - İzmir'de bisiklet kullanımı her geçen gün artarken, bisikletin ulaşım aracı olarak kabulune dair farkındalığın yükseltilmesi için de türlü etkinlikler düzenleniyor. 

Sayıları her geçen gün artan bisiklet toplulukları bir yandan bisikletçilerin birbirini tanıması, dayanışması ve sosyalleşmesine vesile olurken, öte yandan başta yerel yönetimler olmak üzere toplumun tüm kesimlerinde bisiklet kullanıcılarının haklarına dair farkındalık yaratmak üzere basınç oluşturuyor.

Bisikleti ulaşım aracı olarak kullananların sayıları düzenli olarak gün artıyor. Öyle ki,  'İşe bisikletle gidenler' grubunda her meslekten her yaştan İzmirli mevcut ve bu kişiler her geçen gün trafikte kendilerini daha çok gösteriyor. Bisikleti trafikte kullananların en büyük sorunu ise kendilerinin trafiğin bir parçası olarak kabul edilmemesi. Yasalarda kısmen bu tanım yapılsa da bisiklet kültüründen uzak olan motorlu taşıt kullanıcıları, bisikletlileri 'görmezden gelme' konusunda ısrarcı. Bu 'ısrar' karşısında bisikletlilerin pes ettiği ise söylenemez. 

İşte Ege Üniversitesi Bisiklet Topluluğu (Ebit) da son günlerde kendinden sıkça söz ettiren bir farkındalık uygulaması yapıyor. Aracını bisiklet yoluna park eden motorlu taşıt kullanıcılarının camlarına üzerinde "Bisiklet yolu. Lütfen park etmeyiniz. Bizi tehlikeye atmayınız" yazan etiketlerden yapıştırarak hem kural ihlali yapan şoförü kendi yöntemleriyle 'cezalandıran' topluluk üyeleri, hem de konuya ilginin artmasını sağlamış oluyor.

Sosyal medya hesaplarından etiket yapıştırılan otomobillerin fotoğraflarını paylaşarak uyarılarda da bulunan bisikletliler, böylelikle 'biz de varız' demiş oluyor

EBİT NEDİR?

Ege Üniversitesi Bisiklet Topluluğu  resmi sitesinde kendisini şu şekilde tanıtıyor: "EBİT, 1998 yılında kurulmuş, Ege Üniversitesi öğrencilerine ve personeline hizmet veren bir topluluktur. 2002 yılından itibaren kendi bisikletlerini edinmiş ve düzenli etkinlikler yapmaya başlamıştır. EBİT’in temel amacı, başta Ege Üniversitesi öğrencileri olmak üzere geçtiği her yoldabisiklet kullanımını sevdirmek ve yaygınlaştırmaktır. Üyelerine bisiklet parçaları,ilkyardım, trafikte bisiklet kullanımı ve kampçılık eğitimleri vererek bisiklet konusunda yeterli düzeye getirmeyi amaçlar.Bisikletin bir spor aracı olmasının yanında, bir ulaşım aracı olduğunu, şehir planlamasındaki yerini ve önemini vurgulamak da EBİT’in amaçlarındandır. Etkinliklerimizi güz döneminden itibaren her hafta sonu İzmir çevresinde 30 km’den başlayarak yılın sonunda günde 100 km yol alabilecek şekilde planlanmış günübirlik turlar oluşturmaktadır. Bahar döneminde grubumuz trafik ve bisiklet konusunda oldukça tecrübeli hale gelmekte ve bu dönemde yeni üye alımı yapmadan uzun ve kamplı turlar halinde etkinliklerimiz devam etmektedir."

Editör: Haber Merkezi