GÜLSEN CANDEMİR / İZ GAZETE -Buca’da ‘Değerler Eğitimi’ adlı derste kuran okutulduğunu öğrenen veliler, dersin öğretmen olmayan kişiler tarafından verildiğini ve adeta din dersi gibi işlendiğini öğrenince dilekçe ile itiraz etti. Velilerin itirazına karşı okul idaresi önce ‘Bakanlığın protokolle belirlediği ders için elimizden bir şey gelmez’ derken velilerin tepkisi hızla artınca dersi kaldırdıklarını açıkladı. Veliler dersin takipçisi olmaya devam edeceklerini, çocuklarına değerler eğitimi adı altında dini eğitim verilmesine izin vermeyeceklerini ifade ettiler.

Buca’nın merkezi okullarından Makbule Süleyman Alkan Ortaokulu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Hizmet Vakfı ile yaptığı protokol gerekçesi ile 8. Sınıfların dersinde cemaat üyesi kişiler tarafından kuran okutulduğunu öğrenen veliler, soluğu okul idaresinin yanında aldı. Çocuklarına kim olduğunu bilmedikleri kişiler tarafından ders adı altında dini eğitim dayatılmasına öfkelenen okul velileri, okul idaresinden konu ile ilgili bilgi almak istedi. Dersin, MEB ile Hizmet Vakfı’nın imzaladığı protokol çerçevesinde verildiğini, kendilerinin buna karşı yapabilecek bir şeylerinin olmadığını söyleyen okul idaresi velileri ilk önce eli boş gönderdi. Ancak aldıkları cevaplarla yetinmeyen veliler kendilerine ders hakkında yazılı bilgi verilmesi için dilekçe hazırladı. Öğrenci Veli Derneği’nin desteği ile dilekçe hazırlayan veliler, okula yeniden gitti. “Okulumuzda Değerler Eğitimi adlı dersin haftada kaç saat olarak çocuğuma verildiğini, bu dersi veren kişinin kim olduğunu (öğretmen mi, değilse hangi eğitimi aldığını), ve hangi vakıf/dernek adına ders verdiği bilgisinin ivedilikle tarafıma bildirilmesini talep ediyorum. “ yazılı dilekçelerinin okula veren veliler, bilgi talep etti.

DÜN BAŞKA AÇIKLAMA BUGÜN BAŞKA

Pek çok velinin derse yönelik itirazına karşı okul idaresinin “Zaten gelen kişilerin formasyonu yokmuş, çok fazla veliden de olumsuz dönüş aldık. O nedenle dersi kaldırıyoruz” dediği öğrenildi. Bilgi edinme amacı ile hazırladıkları dilekçelerini okula teslim eden veliler, konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini söyleyerek okuldan ayrıldı.

"GERİCİLİĞE KARŞI BİLİMİ SAVUNMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Öğrenci Veli Derneği Buca Şubesi de yaptığı açıklamada, hükümetin eğitimi adeta gerici vakıflara teslim ettiğini, okullarda bu vakıfların ve okul idarelerini velilerin haberi dahi olmadan çocuklara laik, bilimsel eğitim ile bağdaşmayan eğitim verilmeye çalışıldığını ileri sürdü. Seçmeli ders adı altında öğrencilere zorla din dersleri dayatıldığını, bunlar yetmezmiş gibi şimdi de ‘Değerler eğitimi’ adlı neyi içerdiği bilinmeyen kulağa hoş gelen bir adla yeni bir din dersi çıkarıldığını söyleyen dernek, bunların tamamının amacının düşünmeyen bir nesil yetiştirme gayesinin ürünü olduğunu iddia etti. Makbule Süleyman Alkan’da velilerin ve çocukların yanında olduklarını açıklayan dernek, gericiliğe karşı bilimi ve çocukları savunmaya devam edeceklerini belirtti.

PROTOKOL DANIŞTAY’DA

Milli Eğitim Bakanlığı, "Nurcu" olduğu belirtilen Hizmet Vakfı ile imzaladığı "Değerler Eğitimi" protokolü ile gönüllü öğreticilerin, ders saatleri dışında verdiği "değerler eğitimi" ders saatleri içine alınarak zorunlu hale getirildi. Protokol kapsamında “gönüllü öğretici” adı altında yeterli donanımı olmayan imamların okullarda ders saatleri dışında dini seminerler vermesine, bakanlıkça izin veriliyor. Bu kapsamda Nur cemaatine ait olduğu belirtilen vakfın sadece ders saatleri dışında değil, ders saatleri içerisinde de seminerler verilmesine olanak sağlandı. Ayrıca çocukları her yönüyle bu vakıflara emanet eden MEB, il içi ve il dışı gezi, ziyaret, piknik programı, öğrenci velilerinin katılacağı eğitim ve seminerler ve mesleki tanıtım seminerleri yapma imkânı yarattı. Ayrıca bakanlık, çocukların meslek seçimine ilişkin yönlendirmeler yapabilmesinin de önünü açtı. Eğitim-Sen protokolün iptali için Danıştay’a başvurmuştu.

Editör: Haber Merkezi