İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı Şener Akdemir, 18 Mart 2020 tarihinde atanan fakat kararnamesi henüz çıkmayan öğretmenler adına açıklama yaptı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a tepki gösterdi.

Yaptığı yazılı açıklamada, "18 Martta atanmış öğretmenler neler kaybetti ya da kaybedecek bir endişeniz ya da fikriniz var mı bilmiyorum" ifadelerini kullanan Akdemir, "20 bin öğretmen göreve başlarsa maaşı haksız olarak alacaklar eleştirisi de en basit ifadeyle samimiyetsizliktir. Biliyorum, özel okullarınız var. Elbette çalıştırdığınız öğretmenlere yaz tatilinde para vermek içinizden gelmiyor olabilir ancak bu öğretmenler artık devletin memuru olma hakkını kazanmış ve hatta bunu başarmış öğretmenlerdir. Dilerim ki özel okullarda çalışan öğretmenler de bir gün devletin güvencesi altında mesleklerini icra edebilirler" açıklamasında bulundu.

Açıklamanın tamamı:

18 Mart 2020 tarihinde atamasını müjde olarak duyurduğunuz 20 bin öğretmenin umutlarını bugün eğitim öğretim yılını kapatarak yok ettiniz. Elbette ki Covit19 hastalığı döneminde kimsenin sağlığı tehlikeye atılmamalıdır. 

Ancak eğitim hayatları boyunca atanacağı günü beklemiş öğretmenlerin görevlerine başlamaları gerekirken, atamasını yapmış olan bakanlığınız adına, “bu öğretmenlerin okulu yok, sınıfları yok, öğrencileri yok” açıklamasını siz yaptınız. Kararnamelerin gönderilmesi için okulların açık olması şartını öne sürerken aklıma bir söz geldi; “Burası Türkiye, burada her şey olur”. Evet, Sayın Bakan, özellikle iktidarınız döneminizde Türkiye’de her şey oldu, olmayan, başımıza gelmeyen kalmadı. İşte bu yoldan ilham alarak yine iktidarınız döneminde icat olunan ve memleketin dört bir yanına yaydığınız internet ağı üzerinden kararnameler milli eğitim müdürlüklerine gönderilebilir ve öğretmenlerin özlük hakları başlatılabilir.

18 Martta atanmış öğretmenler neler kaybetti ya da kaybedecek bir endişeniz ya da fikriniz var mı bilmiyorum. Size birkaç ihtimali sıralayabilirim; atandığı için çalıştıkları işten ayrılan öğretmenler sağlık güvencesiz, hasta olabilirler. Maaşları yok, geçinemeyebilirler, ya da Eylül ayına kadar aç kalmamak için inşaatta sigortasız çalışıp iş kazasında ölebilirler. Bunların hepsi bir ihtimal…

20 bin öğretmen göreve başlarsa maaşı haksız olarak alacaklar eleştirisi de en basit ifadeyle samimiyetsizliktir. Biliyorum özel okullarınız var. Elbette çalıştırdığınız öğretmenlere yaz tatilinde para vermek içinizden gelmiyor olabilir ancak bu öğretmenler artık devletin memuru olma hakkını kazanmış ve hatta bunu başarmış öğretmenlerdir. Dilerim ki özel okullarda çalışan öğretmenler de bir gün devletin güvencesi altında mesleklerini icra edebilirler. 

20 bin öğretmenin devlete maliyeti 115 milyon civarında. Tek düşündüğünüzün bu olduğunu biliyorum, ancak bir öğretmen, eğittiği öğrencilerle bu ülkeye bunun binlerce kat fazlasını kazandırabilir. 2013 yılında Brezilya’da ki yolsuzluk eylemlerinde bir söz vardı, 'Bir öğretmen Neymar’dan çok daha değerlidir.'  En kısa zamanda bu hatadan dönülmesini diliyorum… Bir ülkenin medeniyeti öğretmenlerine verdiği değerle ölçülür.

Editör: Haber Merkezi