YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili yazılı açıklama yapan ‘İzmir Atatürk Lisesi Mezunları Derneği’ bugün okulun önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı dernek başkanı Murat Saraç okudu. Basın açıklamasına İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Musa Çam, Tacettin Bayır, Özcan Purçu ve CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven’de katıldı.

‘KABULLENMEMİZ VE SESSİZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Basın açıklamasında, “Atatürk'ün adı sadece bu lisenin kapısında yazılı değil, buradan yetişenlerin kalbinde ve ruhunda kazılıdır. Bu anlamda bu okula ve değerlerine karşı yapılan bir hareketi Atatürk'ün adını gururla taşıyan lisemizden yetişmiş bireyler olarak kabullenmemiz ve sessiz kalmamız mümkün değildir. Çünkü bu sadece bir lise meselesi değildir, bu bir zihniyet meselesidir, bu bir memleket meselesidir.” sözlerine yer verildi.

‘HİÇBİR OKULDA İZİN VERİLMEMELİDİR

Milli Eğitim Bakanlığı’nın vakıflarla yaptığı protokoller sonucu ‘Yaz Kursu’ adı altında verilen eğitimin içeriği hakkında da sadece yüzeysel bilgilere sahip olabildiklerini söyleyen Saraç, “Her ne kadar bahsi geçen faaliyetler okul öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi kapsamıyor ve bahsi geçen protokol geçici/süreli bir tahsisi içeriyor olsa bile, iddialardaki şekilde bir faaliyet, ne adını Mustafa Kemal Atatürk'ten alan şanlı okulumuzda ne de ülkemizin başka bir okulunda izin verilmemesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Çünkü Cumhuriyetimizin kurucusu ve vazgeçilmez önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün de söylediği gibi, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşabilmek adına en büyük yol göstericimizin ilim ve fen olduğunu çok iyi biliyoruz. Vatanına, Milletine, Cumhuriyete ve Demokrasiye gönülden bağlı bireyler olarak özellikle vurgulamak isteriz ki, ülkemizin geleceği, kalkınması, birliği ve dirliği ancak ve ancak Anayasamızda yer aldığı şekliyle sürdürülecek çağdaş, laik ve pozitif bir eğitim sayesinde olacaktır.” dedi.

Basın açıklamasının tam metni şöyle:

“Değerli Basın mensupları, Sevgili mezunlarımız, bu zor süreçte yanımızda olan İzmir'in duyarlı insanları, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların değerli temsilcileri, bir çok mezunlar derneğini temsilen katılan kardeşlerimiz, İzmir bölge milletvekillerimiz, hepinize bugün aramızda bulunduğunuz için Derneğimiz adına şükranlarımızı sunarız. Türkiye'nin dört bir yanından yanımızda olamasalar bile kalpleri bizlerle atan tüm Atatürk Lisesi sevdalılarına da selam olsun!
 

Geçtiğimiz hafta yayınlanan sosyal medya görüntüleri ve basında çıkan, hepimizi büyük üzüntüye boğan, haklı olarak tepki gösterdiğimiz haberler doğrultusunda bugün buradayız.


Çıkan haberleri, özellikle konferans salonumuzda gerçekleşen seminerden alındığı belirtilen görüntüleri ve iddiaları esas alacak olursak Anayasamıza ve laik, demokratik eğitim sistemimize aykırı pek çok unsur olduğunu gözlemlemek mümkündür. Ayrıca ilgili bakanlıkla yapılan protokol uyarınca "Yaz Kursu" adı altında verilen eğitimin içeriği hakkında da sadece yüzeysel bilgilere sahip olabildiğimizi belirtmek isteriz. Çekilen anı fotoğraflarında bile kızlar ile erkeklerin yan yana getirilmediği bir ortamda, dersliklerde verilen eğitimin içeriği ve şekli konusunda ciddi endişelerimiz bulunmaktadır. Bu anlamda konuyla ilgili olarak resmi başvuruda bulunduğumuz ilgili kurumları buradan bir kez daha ivedi ve öncelikli olarak göreve davet ediyor, bu duruma açıklık getirmelerini, gerekli işlemleri başlatmalarını samimiyetle bekliyoruz.


Her ne kadar bahsi geçen faaliyetler okul öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi kapsamıyor ve bahsi geçen protokol geçici/süreli bir tahsisi içeriyor olsa bile, iddialardaki şekilde bir faaliyete , ne adını Mustafa Kemal Atatürk'ten alan şanlı okumuzda ne de ülkemizin başka bir okulunda izin verilmemesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Çünkü Cumhuriyetimizin kurucusu ve vazgeçilmez önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün de söylediği gibi , çağdaş uygarlık seviyesine ulaşabilmek adına en büyük yol göstericimizin ilim ve fen olduğunu çok iyi biliyoruz. Vatanına, Milletine, Cumhuriyete ve Demokrasiye gönülden bağlı bireyler olarak özellikle vurgulamak isteriz ki, ülkemizin geleceği, kalkınması, birliği ve dirliği ancak ve ancak Anayasamızda yer aldığı şekliyle sürdürülecek çağdaş, laik ve pozitif bir eğitim sayesinde olacaktır. Devletin resmi rakamlarına göre, toplam nüfusun ancak yüzde 18'nin lise mezunu olduğu, ilk öğretim seviyesinin nerdeyse yüzde 60'ları bulduğu bir ortamda, topyekün gelişme ve kalkınma adına lisemiz gibi ilim ve irfan yuvalarında bilimi esas alan çok daha çağdaş ve ilerici uygulamalar ve düzenlemeler yapılmasının gerekliliğini ilgililere, yetkililere hatırlatmak isteriz.


Değerli katılımcılar ve basın mensupları,
Altını çizerek belirtmek isteriz ki İzmir Atatürk Lisesi asla sıradan bir okul değildir: İzmir'i İzmir yapan değerler arasında yer alan, şanı ve başarıları ülke sınırlarını aşan bu lise Kuvva-i Milliyeyi oluşturan, Kurtuluş savaşında destan yazan, çarpışan, şehit düşen ve sonrasında binbir yokluk içerisinde Cumhuriyetin temellerini atarak Laik, Çağdaş eğitim ve yaşam sistemini ülkemize kazandıranların bizzat yetiştiği bir ilim ve irfan yuvasıdır. Atatürk'ün adı sadece bu lisenin kapısında yazılı değil, buradan yetişenlerin kalbinde ve ruhunda kazılıdır. Bu anlamda bu okula ve değerlerine karşı yapılan bir hareketi Atatürk'ün adını gururla taşıyan lisemizden yetişmiş bireyler olarak kabullenmemiz ve sessiz kalmamız mümkün değildir. Çünkü bu sadece bir lise meselesi değildir, bu bir zihniyet meselesidir, bu bir memleket meselesidir. Bu haklı mücadelemizde yalnız olmadığımızı görmek , gücümüze güç katmaktadır. Destek veren herkese bir kez daha teşekkür ederiz.
Sonuç olarak , konunun açıklığa kavuşması amacıyla mezunlarımıza yakışan bir şekilde sabrımızı ve seviyemizi koruyarak, yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı kamuoyu önünde bir kez daha belirtir, sözlerimize okul marşımızın yüreklerimize kazınmış nakaratıyla son veririz.
"Bize iman veriyor, hür vatanın hür sesi,
Ebediyen var olsun İzmir Atatürk Lisesi!"

Editör: Haber Merkezi