ÜMİT KARTAL / İZ GAZETE - İzmir’in Karaburun İlçesi’nde bulunan Karaburun Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde dönem başında velilerden seçmeli derslerden hangilerini çocukları için tercih ettiklerini belirtmeleri istendi ve çokça veli başka dersleri seçmesine rağmen tüm öğrencilere seçmeli ders olarak Kuran Eğitimi dersi atandı.

Bunun üzerine Lise Müdürü Yaşar Düşünceli ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Aytaç ile görüşen veliler, öğrencilerin üniversite sınavlarına hazırlandığını seçmeli ders olarak buna uygun derslerin konulması gerektiğini ve dönem başında seçmeli ders olarak Kuran Eğitimi dersini kendilerinin seçmediğini fakat tüm öğrencilere zorunlu olarak Kuran Eğitimi dersinin konulduğunu belirtti ve değişiklik yapılması için dilekçe verdi. Velilerin dilekçesi üzerine veli toplantısı yapan okul müdürü, iddiaya göre velilere sert çıkarak, “Karaburun Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde bu dönem Seçmeli ders olarak okulumuzda Kuran Eğitimi dersini uygun gördük. Bu dersin konulmasını; ister benim zorumla, isterseniz İlçe Milli Eğitim Müdürünün zoruyla olduğunu adlandırın fark etmez. Bu ders okutulacak” dedi. Velilerin itiraz dilekçelerine cevap olarak ise “Okulumuzun fiziki koşulları diğer seçmeli dersler için uygun olmadığından seçmeli ders olarak kuran eğitimi dersi verilecektir” cevabı verildi.

11 KİŞİ YENİDEN DİLEKÇE VERDİ

Mağdur veliler sonrasında; Karaburun Kaymakamı Muhammet Özyüksel’e durumu aktardı. İlçe Kaymakamı Özyüksel, sorunun çözümü için İlçe Milli Eğitim Müdürü ile görüşüp, öğrenci velilerinden en az 10 kişinin farklı bir ders seçmek istediğini belirten dilekçe yazmaları durumunda yeni bir sınıf açılacağı beyanında bulundu. Kaymakamın beyanı üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürü ile de görüşen ve 11 dilekçe veren veliler, buna rağmen hiçbir adım atılmamasından ötürü tepkili. Veliler ayrıca; okulda zorunlu hale getirilen seçmeli derslerden daha fazla kişinin şikayetçi olduğunu ancak çekindikleri için ilk seferde dilekçe vermediklerini düşünüyor.

ATİLA SERTEL MECLİSE TAŞIMIŞ

Konuya dair gazetemize konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Karaburun İlçe Başkanı Bülent Çumçum şu ifadeleri kullandı: “Velilerimiz; Kuran eğitimine kesinlikle karşı olmadıklarını bu eğitimin yazın okullar kapandıktan sonra verilmesi durumunda çocuklarını seve seve gönderebileceklerini fakat üniversite sınavına girecek çocuklarının 1 soru fazla yaptığı takdirde binlerce öğrencinin önünde yer alabileceğini bu nedenle üniversite sınavında öğrencilere katkısı olabilecek bir dersin seçmeli ders olarak okutulması gerektiğini defalarca tüm mercilere bildirmişler fakat çözüm bulunamamıştır. Siyasi gelecek beklentisi içerisinde hareket ederek Üniversite hazırlığı içinde bulunan Karaburunlu Lise öğrencilerinin eğitim hayatları ile oynayan Karaburun İlçe Milli eğitim Müdürü ve Karaburun Lise Müdürü sorunun çözümü yerine dayatma yöntemi ile hareket etmektedir. Velilerimiz sadece çocuklarının gelecek kaygısı ile çırpınmakta fakat sorunlarına çare bulamamaktadır. 2016 yılında yine Karaburun’da ilköğretim öğrencilerine seçmeli ders olarak Arapça dersi zorunlu olarak okutulmak istenmiş bu durum her türlü yönetim kademesine sözlü ve yazılı olarak iletilmesine rağmen çözüm bulunamamıştır. 2016 yılında Karaburun’da ilköğretim öğrencilerine veliler istemediği halde seçmeli ders olan Arapça dersinin zorunlu olarak okutulması CHP İzmir milletvekilimiz Atilla Sertel tarafından meclise taşınarak soru önergesi verilmiş fakat sonuç değişmemiştir. Bu dönem de Karaburun’da yine aynı senaryo yürürlüğe sokulmuş bu defa Üniversite hazırlığı içerisinde olan öğrencilerimizin eğitim hayatı ile oynanmaya başlanmıştır.” Başkan Çumçum, milletvekillerinin velilerin bu sesini duymasını ve sorunu çözmek üzere yeniden gündeme taşımasını istedi.
 

VELİ DER: LAİK BİLİMSEL EĞİTİME SAHİP ÇIKACAĞIZ

Konuya dair gazetemize açıklama yapan Veli Der Buca Şube Başkanı Gülsen Candemir de laik,bilimsel eğitime yapılan tüm bu saldırıların karşısında duracaklarını ifade etti. Veli Derneği olarak, bu dayatmalara karşı mücadele eden tüm velilerin yanında olacaklarının altını çizen Candemir şu ifadeleri kullandı: "AKP hükümeti halkın düşünüp sorgulamasına engel olmak için özellikle dini kullanmaya, dini de okullarda çocuklarımız üzerinden topluma yaymaya özel çaba harcıyor. Tüm okulları imam hatibe dönüştürme çalışmasında istediği gerekli öğrenciye ulaşamayan hükümet, geriye kalan okulların tamamının ise imam hatiplere dönüşmesini sağlamaya çalışıyor. Tüm velilerimizi Karaburun'da olduğu gibi dayatmalara karşı çıkarak çocuklarımızın  bilimsel, çağdaş, parasız  egitim almaları için mücadeleye çağırıyoruz."

Editör: Haber Merkezi