Türkiye’nin dört bir yanından ortaokul öğrencileri, Özel İzmir SEV Ortaokulu’nda düzenlenen JMUN (Junior Model United Nations- Genç Model Birleşmiş Milletler) Konferansı’nda buluştu. Her sene bir SEV İlköğretim Kurumu’nda düzenlenen ve ortaokul düzeyinde Birleşmiş Milletler’in simulasyonu olan SEV JMUN Konferansı, bu sene İzmir SEV ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye’nin farklı okullarından gelen öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen ve dili İngilizce olan konferansın bu yılki teması “Farklılıkların Gizli Gücü / Potential in Diversity” oldu.

BİR İNSANLIK DRAMI: MÜLTECİLİK

Lise öğrencileri tarafından yönetilen konferansın açılış töreni, tema ile bağlantılı bir video gösteriminin ardından, Özel İzmir SEV Ortaokulu Müdürü Sedef Özyiğit ve konuk konuşmacı Esat Uğurlu’nun yaptıkları açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış töreninin ardından komite çalışmalarına başlayan delegeler, temsil ettikleri ülkelerin bakış açıları ile 25 ülke adına 6 farklı komitede dünya sorunlarına çözüm önerileri geliştirdiler. Avrupa’da aşırı milliyetçiliğin önlemeyen yükselişi, Myanmar’daki son durum, savaşlar nedeniyle zorunlu göç eden mültecilerin yaşadıkları sorunlar, insani yardımın koordinasyonunun güçlendirilmesi, kendi ülkelerinde azınlık olarak yaşamak zorunda kalan yerli halkların haklarının korunması, kırsal kesimde yaşayan kadınların ve kızların desteklenerek güçlendirilmesi konularının tartışıldığı görüşmeler, konferansın ikinci gününde de devam etti. Delegelerin hazırladıkları çözüm önergeleri, komitelerde oylandıktan sonra kapanış törenine geçildi.

BENZERLİKLERİN DEĞİL FARKLILIKLARIN UYUMU

Kapanış töreninde komitelerde kabul edilen önergeler Genel Kurul’un onayına sunuldu. Yapılan görüşme ve oylamaların ardından, iki gün süren konferansın önemli bölümlerini araya mizah da katarak özetleyen konferans videosu, tüm katılımcıların büyük beğenisini kazandı. Videonun ardından ödül törenine geçildi. İzmir SEV öğrencilerinin birçok dalda ödül aldığı konferansın sonunda, tüm delegelerin ortak görüşü; dünya barışının benzerliklerin değil, farklılıkların uyumu göz önünde bulundurularak sağlanabileceğiydi. Konferansı baştan sona büyük bir başarıyla yöneten lise öğrencileri, tüm katılımcıların büyük beğenisini topladı. Kapanış töreninde en çok alkışı ise konferansın düzeninden sorumlu olan ve böylelikle ilk JMUN deneyimlerini yaşayan İzmir SEV’in 5. sınıf öğrencileri aldı. Konferans, 25 ülkeyi temsil eden büyükelçilerin ülkeleri adına yaptıkları konuşmalarla son buldu.

JMUN NEDİR?

JMUN, Model Birleşmiş Milletler alanında deneyimli lise öğrencileri tarafından organize edilen ve ana dili İngilizce olan bir konferanstır. Konferansın birincil amacı 12-14 yaş aralığındaki MUN ile yeni tanışan öğrencileri Birleşmiş Milletler’in simülasyonunu oluşturarak eğitmektir. Katılımcı öğrenciler araştırma, münazara ve müzakere yöntemleri üye ülkelerin uluslararası platformda önem taşıyan konuları ele alarak, Birleşmiş Milletler'in nasıl işlediğini öğrenirler ve dünya sorunlarını farklı açılardan görerek, nasıl çözüme ulaştırabilecekleri konusunda deneyim kazanırlar. Konferansın dilinin İngilizce olması nedeniyle de İngilizce dil becerilerini farklı bir platformda geliştirme olanağını bulurlar.

Editör: Haber Merkezi