Gülsen Candemir- Adana'da meydana gelen öğrenci yurdu yangını ile ilgili Birleşik Haziran Hareketi İzmir Eğitim Çalışma Grubu bir açıklama yaparak, yaşananların kaza değil katliam olduğunu ifade edip “Tüm tarikat yurtları derhal kapatılmalıdır” dedi.

Birleşik Haziran Hareketi Eğitim Çalışma Grubu yaptığı yazılı açıklama ile Adana’da yaşananların bir kaza değil, adeta bağıra çağıra gelen bir katliam olduğunu ifade etti. Tecavüze uğrayan, yakılan çocukların sesi olacaklarını belirten Haziran Hareketi, “Yasadışı cemaat/tarikat yurtları derhal kapatılmalı; bu “yurtların” açılmasına izin verenler başta olmak üzere, tüm sorumlular yargılanmalı, cezalandırılmalıdır.”dedi.

“Nefes alamıyoruz; yutkunamıyoruz- boğazımızda düğümleniyor öfkemiz! Çocuk… Çocuklarımız söz konusu! Çocukların tecavüze uğradığı, yanarak yaşamını yitirdiği bir ülkede susmak, suçların en büyüğüne ortak olmaktır, susmayacağız” diyen Haziran, açıklamasını şöyle sürdürdü: Adana’da “Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği” ne ait Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangında, ilk belirlemelere göre ortaokul çağındaki 11 çocuk yaşamını yitirdi, çok sayıda öğrenci yaralandı. Bu bir kaza değil, adeta bağıra çağıra gelen bir katliamdır. Milli Eğitim Bakanlığı, tüm ülkeyi örümcek ağı gibi sarmış tarikatlarla imzaladığı yasadışı protokollerle, tamamen kanunsuz tarikat/cemaat vakıflarına bağlı “yurtlara” izin vermiş; hiçbir denetime tabi olmayan bu yurtlarda, çocuklarımız tecavüze uğramış, yanmış, yakılmış, katledilmiştir. Yasadışı cemaat-tarikat yurtları derhal kapatılmalı; bu “yurtların” açılmasına izin verenler başta olmak üzere, tüm sorumlular yargılanmalı, cezalandırılmalıdır. 

Öğrencilerin barınma gereksinimi, bizzat devlet tarafından sağlanan yurtlarda, ücretsiz, her türlü sağlık, hijyen ve güvenlik koşulları yerine getirilerek hizmete sunulmalı; anayasadaki “sosyal devlet” vurgusunun gereği yerine getirilmelidir. Ülkemizi bir yangın yerine çeviren dinci-gerici-mezhepçi politikalar, en çok eğitime ve çocuklarımıza zarar vermektedir. “Laik, bilimsel, demokratik bir eğitim” talebini yaşamın bütün alanlarında yükseltecek, bu yolda mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz.

And olsun ki, tüm sorumlulardan tek tek hesap soracağız; laikliğin, özgürlüğün ülkesini- Haziran Türkiye’sini mutlaka kuracağız. 

Editör: Haber Merkezi