ÖZGÜR ŞENGÜL/İZ GAZETE –  Üniversiteye girişte barajın kaldırılması ile ilgili tartışmalar sürüyor. Bu uygulamanın BESYO’ya hazırlanan öğrenciler için hem olumlu hem de olumsuz yanları olduğunu kaydeden 35 Yıldız Spor Kulübü BESYO Hazırlık Kursu Antrenörü Meral Işık, “Bu sistemde her okul kendi taban puanını belirleyecek hiçbiri taban puanı olmadan kabul etmeyecektir. Bu bizim için olumlu bir durumdur. Olumsuz durum ise üniversitelerin barajı çok yüksek yapmasıdır. Geçtiğimiz yıllarda Dokuz Eylül Üniversitesi 250 puan ile alım yapıyordu, daha sonra YÖK kararı ile 150 puana düşürüldü. Eğer bu sene de yüksek puanlar ile karşılaşırsak çok fazla öğrenci açıkta kalabilir” diye konuştu.

‘YETENEK SINAVLARINDA YIĞILMA OLACAK’

Barajın kalkması ile beraber  yetenek sınavlarında yığılmalar olacağına  dikkat çeken Işık, “Yetenekli sporcuların birçoğu antrenmana ağırlık vermekten ders çalışamıyor. Okullar baraj puanını yüksek yaparsa bu çocuklar oraya sınava giremeyebilirler. Yüksek TYT puanlı öğrenciler de barajı düşük olan okullara müracaat ederlerse sınavlarda yığılmalar yaşanacak. Yetenekli sporcular açıkta kalabilir” şeklinde konuştu. Ayrıca Işık  BESYO’da yeteneğin ön planda olması gerekirken  bu sistemle TYT’nin  ön plana çıktığını söyledi.

‘ÖĞRENCİLER DERS ÇALIŞMA ORANINI DÜŞÜRDÜ’

Öğrencilerin ders çalışma oranında düşüş yaşandığının altını çizen Meral Işık, “Öğrencilerde barajın kalkması üzerine ders çalışma oranı düştü. Ders çalışma zorunlulukları bu sistemle ortadan kalkmış oldu. Baraj puanı olsaydı öğrenciler sınava ders çalışmanın önemi ile hazırlanacaktı şimdi antrenmanlara ağırlık veriyorlar ama bu sistem ile sadece yetenek sınavından alınan puan tek başına yetmiyor” ifadelerini kullandı.

‘BELİRSİZLİK SÖZ KONUSU’

Öte yandan lise son sınıf öğrencisi olan Eren Boran, bu durumun öğrencilerde belirsizlik yarattığını söyleyerek, “Üniversitelerin baraj puanını açıklamasını bekliyoruz, bu durum bizde belirsizlik yaratıyor. Bizim için okulların puanlarını kaç puan belirleyeceği önemli, keşke okullarda ‘En yüksek şu kadar puan baraj belirleyeceksiniz’ kotası olsaydı, o zaman bu durum bizi bu kadar kötü etkilemezdi” ifadelerini kullandı.  Bir diğer lise son sınıf öğrencisi Emircan Özden ise barajın kalkmasını olumlu bulduğunu söyleyerek,” Önceki yıllarda birçok yetenekli sporcu sınavda baraj altı kaldığı için yetenek sınavına giremiyordu ama bu sayede yetenekli sporcuların sınava girme şansı arttı, bu yüzden barajın kalkmasını olumlu buluyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi