“Balıkçıların Bilgi, Beceri ve Yeteneklerinin Zenginleştirilmesi”  (Seaofskills) isimli Avrupa Birliği projesinin tanıtımı, Ege Üniversitesi Su Ürünlerinin Fakültesi Binbir Gıda Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Proje tanıtım toplantısına, Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, farklı illerden ve İzmir’den Su Ürünleri Kooperatifleri başkanları, STK temsilcileri, EGESEM Yönetim Kurulu Üyeleri, Ege Üniversitesi ve Katip Çelebi Üniversitesi temsilcilerinin yanı sıra bir çok öğrenci ve öğretim üyesi katıldı.

 Avrupa Birliği'nin eğitim, gençlik ve spor alanındaki hibe programı kapsamında Erasmus +  Programı altında desteklenen ve Yunanistan Ulusal Ajansı (IKY) tarafından finanse edilen proje, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç.Dr. Tolga Dinçer ve  Prof. Dr. Vahdet Ünal tarafından koordine edildi.

Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı aynı zamanda  Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Cengiz Metin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş ve Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği’nden Ayşegül Taşdemir tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmalarında 10 farklı paydaş kurumu temsilen 127 kişi yer aldı.

“Balıkçıların Bilgi, Beceri ve Yeteneklerinin Zenginleştirilmesi” (Seaofskills) projesi, küçük ölçekli balıkçıların ihtiyaç duyduğu ya da kendisini geliştirmek istediği mesleki bilgi, beceri ve yetenekler üzerine kurgulanan bir proje. Proje kapsamında Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Malta, Yunanistan ve Türkiye’de yapılan anket çalışmaları sonucunda tespit edilen 4 ana temel konuda eğitim müfredatı hazırladı.  Sürekli eğitim merkezi uzmanları için hazırlanan müfredat ve ders konuları 4 temel konu altında İngilizce, Yunanca, Maltaca ve Türkçe olarak düzenlendi. Bu konular balıkçıların sürdürülebilir balıkçılık adına alması öngörülen ve balıkçıların talep ettiği alanlarda belirlendi. Tanıtımda, “Balıkçı Teknelerinde Kullanılan Teknolojiler,  Denizde Güvenlik, Soğuk Zincir Ve Kalite Yönetimi,  Ekosistem Yaklaşımlı Balıkçılık” konu başlıklarına yer verildi.

Proje ortaklarından Yunanistan ve Malta Ege Üniversitesinin hazırladığı bu eğitim materyallerini kullanarak kendi eğitici uzman adaylarını eğitmeye başlandı. Proje koordinatörlerinden Doç. Dr. M. Tolga Dinçer, Maria Tsakos- Kamu Yararı Vakfı Denizel Araştırma ve Gelenek Merkezinin üstlendiği,  9 ayrı kurum ve 5 ayrı ülke Yunanistan, Türkiye, Malta, İspanya ve İrlanda temsilciliğinde yürütülen  projede, Ege Üniversitesi öğretim üyelerinin hazırladığı eğitim müfredatı,  Sür-Koop ve bakanlık birimlerinde heyecan ve ilgiyle karşılandı.  

Etkinlikte, Prof. Dr. Şükran Çaklı “Soğuk Zincir Ve Kalite Yönetimi”, Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu “Denizde Güvenlik”, Doç. Dr. Tevfik Ceyhan “Balıkçı Gemilerinde Kullanılan Teknolojiler”, Prof. Dr. Altan Lök “Ekosistem Yaklaşımlı Balıkçılık”, Dr. Huriye Göncüoğlu “Balıkçılar İçin Girişimcilik” konu başlıklarında sunum yaptı.  

Editör: Haber Merkezi