Balbay yapılan açıklamaların ülke gerçeklerini yansıtmadığını ifade etti.  Balbay bakanlığa, “elektrik tasarrufu mu eğitimin kalitesi mi daha önemli. Siz devlet olarak tasarruf etmiş olabilirsiniz ama vatandaşın elektrik faturası yüzde 10 arttı.  Bunu nasıl açıklayacaksınız” diye sordu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaları eleştiren Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlık mesai saatleri ve tüketim miktarları bakımından bir tasarruf ve kazanç açıklıyor.  Elektrik tüketiminde 2,5 milyar liralık bir kazanç olduğunu söylüyor. Bu tasarruf ve kazanç vatandaşımıza nasıl yansıyor acaba. Vatandaşın elektrik fatura bedeli yüzde 10 arttı, tasarruf bu mu?”

Önergesinde Bakanlığın aynı gün iki farklı açıklama yapmasını sorgulayan Balbay, “Şikayetlere ilişkin bakanlık hangi çalışmaları yürüttü.  Bir envanter çıkarıldı mı? Alınması gereken tedbirler neler olacak. Hangi gerekçelerle yaz saati uygulamasına devam edilmesi isteniyor.” dedi.

Yaz saati uygulamasına ilişkin akademik bir rapor var mı diye soran Balbay varsa raporun bir nüshasının kendisine verilmesini talep etti.

Milli Eğitim Bakanlığı yaz saati uygulamasının eğitimde yaşattığı mağduriyetleri dikkate alacağını açıklarken, aynı hükümetin Enerji Bakanlığı uygulamada ısrar ediyor. Bu ısrarın asıl sebebini soran Balbay Bakan Albayrak’tan şu sorularına yanıt istedi:

1.Yaz saati uygulamasına ilişkin bakanlık makamına kadar ulaşan vatandaş şikayetleri neler olmuştur?  Şikayetlerle ilgili konular ve yarattığı mağduriyetler bakımından bir veri tabanı çıkarılmış mıdır? Vatandaşlarımız en çok hangi mağduriyetlerini bakanlık makamına iletmişlerdir?
2.Bakanlık açıklamasında ifade edilen uygulamaya ilişkin röntgen çekilmiş midir? Bu kadar kısa sürede çekilen röntgende hangi bulgu ve sonuçlara ulaşılmıştır? 
3.Uygulama hakkında bakanlığın aynı gün içinde birbirine zıt iki farklı karar açıklamasının sebebi nedir?
4.Yaz saati uygulamasına dayanaklık eden akademik çalışma var mı?  Varsa kim hazırlamıştır?  Raporun bir nüshasının tarafıma gönderilmesi mümkün müdür? 
5.Vatandaşlarımızın elektrik fatura bedellerinin uygulama nedeniyle yüzde 10 artmış olması hesapladığınız tasarrufa dahil midir?
6.Bakanlığın tasarrufu ile vatandaşın tasarrufunu karşılaştırdığınızda sonuç nedir?
7.Milli Eğitim Bakanlığı yaz saati uygulamasının eğitimde yaşattığı mağduriyetleri dikkate alıp, bünyesinde bir çalışma yapmayı kabul ederken, aynı hükümetin diğer bir bakanlığı olarak toplumumuzun tüm kesimlerini olumsuz etkileyen uygulama için ısrarınızın asıl sebebi nedir?
8.Hükümetiniz enerji tasarrufunu eğitimin kalitesinden daha mı önemli görüyor?

Editör: Haber Merkezi