Kentte 'proje okulu' ilan edilen İzmir Fen Lisesi'nden 14, Bornova Anadolu Lisesi'nden (BAL) 58 ve Cihat Kora Anadolu Lisesi'nden de 30 öğretmenin, bulundukları okulda, 8 yıldan daha uzun süredir görev yaptıkları için, başka okullara tayin edilmelerine karar verildi.

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasının ardından gündeme gelen tayinler, bu okullardaki veliler, öğrenciler ve öğretmenlerin tepkisine neden oldu. Öğrenciler ve veliler, açıklama ve eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştı.

ESKİ ÖĞRENCİLERDEN ÖZEL'DEN DESTEK GELDİ

Bornova Anadolu Lisesi mezunu olan, kızı da halen aynı okulda eğitim gören CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konuyu Meclis'e taşıdı. Özgür Özel ilk olarak tayinleri Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'la görüştü. Tayinlere tepki gösteren ve köklü bir geçmişe, güçlü bir geleneğe sahip okulların 'proje okulları' statüsüne alındığını söyleyen Özgür Özel, "Ama bu 'proje okulu' uygulamasının geleneği olan okulları bitirme, işlevsizleştirme, içini boşaltma projesi olduğunu anlıyoruz. Bugün yaşananlardan anlaşılıyor ki, mesele bu okulları yok etme, değersizleştirme projesi. Bornova Anadolu Lisesi'den mezun olan ve kızı da halen aynı okulda öğrenci olan yani hem velisi hem mezunu olduğum bu okulun yanı sıra sorun tüm proje okullarının sorunu. CHP grubu olarak bu konuyu Meclis'e de taşıdık. Milletvekillerimizin soru önergeleri var, ayrıca bu konuda bir araştırma komisyonu kurulması için girişimde de bulunacağız" dedi.

"OKULLARIN HAFIZALARI, KÜLTÜRLERİ YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR"

Deneyimli öğretmenlerin başka okullara atanmasıyla bu okulların hafızasının, kültürünün yok edilmeye çalışıldığını savunan Özgür Özel, "Okulların, markalarının değersizleştirilmeye çalışıldığını düşünüyorum. Böyle bir hamleyle bu okulları yok etmeyi düşünüyorlarsa Bakan da hükümet de zorlu ve etkin bir mücadeleyi göze alsın. Bunu onların yanına bırakmayız" diye konuştu. İzmir'deki bu okulların bir geleneği olduğunu da vurgulayan Özel, "Bornova Anadolu Lisesi'nde yatılı olarak okudum. Her dönem 'Ah nerede o eski BAL' denir. Yine de değerinden bir şey kaybetmez. Çünkü Bornova Anadolu Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi gibi geleneği olan okulların marka değeri üniversitelerden bile yüksektir. Bu okulların özelliği, okul sonrası öğrencilerin, öğretmenlerin birbiriyle irtibatını kesmemesi ve ilişkilerini sürdürmesidir. Mezunları arasındaki dayanışma bir ömür sürer" dedi.

Öğrenciler ve velilerin bu okulları iki sebepten dolayı tercih ettiklerini de söyleyen Özgür Özel, "Bu marka değerleri ve başarılı, deneyimli eğitim öğretim kadrosundan dolayıdır. Ancak böyle bir uygulama ile siz okuldaki kadronun neredeyse tamamını değiştirir, deneyimli öğretmen bırakmazsanız, bu okulun tarihini, kültürünü, geçmiş deneyimlerini, geleceğini bilmeyen yeni ve deneyimsiz kadroları buraya yerleştirirseniz, bu okulun ne başarısı kalır ne marka değeri" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi