Kocaeli’nin Gölcük ve Van’ın Bahçesaray ilçelerindeki okullarda ‘değerler eğitimi’ dersi kapsamında küçük yaştaki öğrencilere ‘tekne orucu’ tutturulduğu basına yansıdı. Öğlene kadar oruç tutan çocukların, öğle namazının ardından okulda oruçlarını toplu olarak açtıkları bilinirken; Arnavutköy Belediyesi tarafından da ilçedeki gençlik merkezinde yaşları 4 ila 8 arasında değişen çocuklara, öğle namazına kadar oruç tutturulduğu ifade edildi.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği önergede tekne orucunun çocuklar üzerindeki etkileri hakkında görüş bildiren çocuk psikiyatrı ve uzmanların ifadelerine de yer verdi.

Küçük yaştaki çocukların böyle bir uygulamaya mecbur bırakılmasına tepki gösteren Bakan, “‘Değerler eğitimi’ni insanlığın evrensel değerleri değil de sadece ‘dini değerler’ olarak yorumlayıp ona göre pozisyon almaktan vazgeçin. Hangi değer ya da dini bilgide 4 yaşındaki çocuğa oruç tutturulması yazıyor? Farkında mısınız onlar çocuk! Oyun oynaması gereken, öğrenme ve büyüme çağındaki çocuklara yönelik bu dayatma çok tehlikeli. Küçücük çocukları zapturapt altına alıyorlar. Çocuk bunu nasıl anlayıp yorumlayacak? Gerçekten şaşırmışlık ve çıldırmışlık hali” diye konuştu.

CHP’li Bakan, Milli Eğitim Bakanı’na şu soruları sordu:

Milli Eğitim Bakanlığı ‘değerler eğitimi’ nden sadece dini değerleri mi anlamaktadır ya da ‘değerler eğitimi’ uygulamaya konarken sadece dini öğretiler mi kast edilmiştir?
Bahsi geçen il ve ilçelerdeki bu uygulama için Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı var mıdır? Yoksa durum tamamen ilçe milli eğitim müdürlerinin kendi fikirlerini çocuklara dayatma çabası mıdır?
Uzmanların detaylı şekilde, sebep-sonuç ilişkisiyle açıkladıkları ve çocuklar için travma oluşturabileceği ihtimal dahilinde olan bu uygulamanın kaldırılması düşünülmekte midir? İl-ilçe müdürlükleri bu konuda uyarılacak mıdır?

 

Editör: Haber Merkezi