Ümit Kartal - Menderes’te 2 yıl önce yaşları 6 ile 11 arasında değişen 6 kız öğrencisine 'cinsel içerikli film izlettiği' ve 'istismarda bulunduğu' iddiasıyla hakkında 102 yıl hapis cezası istemiyle dava açılan 66 yaşındaki Adil Ş. tutuklanmıştı. Olayın ortaya çıkmasında büyük katkısı bulunan okul öncesi öğretmeni Saadet Özkan, tüm bu yaşananlardan sonra bir ‘kahraman’ olarak ülke gündemine oturmuştu. Mahkeme hala sürüyor ve Saadet Öğretmen’in söylediğine göre çok yavaş ilerliyor ancak çocuğa yönelik cinsel istismar suçları ülke gündeminden ne yazık ki düşmüyor. Son günlerde özellikle sosyal medyada #pedofilisuçtur kampanyaları örgütleniyor. Konuyu, Saadet Özkan ile konuştuk.

Yaşananları anlatırken gözyaşlarına hâkim olamayan Saadet Öğretmen, “Kendi meslektaşımın bunu yapacağına inanmadım. ‘Asla yapmaz’ dedim. Ama artık izlediğim diğer istismar haberlerine bakınca görüyorum ki; hepsinin birbirine benzer yanları var.  -Ci ve -cı eklerinin arkasına sığınıyorlar. Toplumsal statünün, önemli makam ve mevkilerin, gücün arkasına sığınarak güven kazanma eğilimleri var. Bunun arkasından çocuklarımıza dokunuyorlar kirli elleriyle” dedi.

UNUTAMIYORLAR
Zor bir süreç yaşadığını ama mücadelesinden asla pişman olmadığını anlatan Saadet Öğretmen, sürecin yavaş ilerlemesinden rahatsız… Ne olursa olsun vazgeçmeyeceğini ifade eden Saadet Özkan, “Belgeler çok yavaş geliyor. Dava belki Haziran’dan beri kamuoyunda ama iki sene oldu” diye konuştu.

Okulundaki taciz olayını duyduğunda aylarca kendine gelemediğini anlatan Özkan, “Olayın üzerinden iki sene geçti, çocuklar hala ‘unutamıyorum’ diyor. Olay basına yansıdıktan sonra sosyal medyadan bana ulaşan onlarca insan oldu. 30 yaşını geçkin insanlar, çocukken benzer tacizlere maruz kaldıklarını ve unutamadıklarını anlatıyorlar. Sevecekleri insanların yarın öbür gün kendilerine böyle yaklaşacağından korkuyorlar. Hala o travmayı yaşıyorlar” dedi.


UNUTTURMAYALIM
Benzer olayların gündemden düşmesini isteyenler olduğunu kaydeden Özkan, “Gündemde bir iki gün kalıyor. Sonra normal hayatlarımıza dönüyoruz. Ama bu çocuklar normal hayatlarına dönemiyor. Lütfen unutturmayalım” şeklinde konuştu.

Özkan, pedofiliyi duyan, gören ama duyurmayan, sessiz kalan herkesin mesul olduğunu vurguladı. “Özellikle konuyu kapatmaya çalışanlar, yapanlar kadar suçlu” diyen Özkan, ailelere de çocuklarıyla konuşarak anlatma çağrısında bulundu.

BU ÇOK ÖNEMLİ
Siyasilere sorumluluk düştüğünü, eğitim sisteminin tüm bunlara önlem almayı hedefleyecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Özkan,  “Bunlar olursa, kötü niyetliler şöyle düşünecek; ‘Çocuklardan uzak durmalıyım, yakayı ele veririm’. Bu çok önemli.”

Oğlunun kendisine Cumhuriyet’le ilgili söylediği bir sözü gazetemizle paylaşan Özkan şunları söyledi: “12 yaşındaki oğlum Cumhuriyet’i şöyle anlatıyor: ‘Anladım ki Cumhuriyet kadınların ve çocukların korunağı.’ Gerçekten de öyle. Cumhuriyet hepimizin rahat nefes almasının tek imkânı, hepimiz için teminat. Hepimiz Cumhuriyet’i yeniden içselleştirmeliyiz”

Editör: Haber Merkezi