Prof. Dr. Aziz Sancar, 2007 yılında Koç Vakfı tarafından, Yılın Bilim Adamı ödülüne layık görüldü. Bu ödül ile Aziz - Gwen Sancar Vakfı’nı (AGSF) kurdu. 2015 yılında Nobel Kimya ödülünü kazandıktan sonra, Nobel Kimya Ödülü’nün tamamını kullanarak ve Türkiye ve Amerika’daki Türk dostları ve işadamlarının da desteği ile Türk Kültür Evi’nin kapasitesini arttırmak için Okul kampüsüne çok yakın, ana cadde üzerinde yen bir arazi satın aldı.

9 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan Türk Kültür Evi, toplamda 1100 metrekare kapalı alana sahip olacak. Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türk Kültür Evi’nin bahçesine Atatürk ve Piri Reis heykelleri yaptıracak.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya beraberinde; Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selahattin Çınar ve Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Çelikkol ile birlikte Türk Kültür Evi Projesi’nin detaylarını mimarlarla görüşmek ve Prof. Dr Aziz Sancar'ı laboratuarında ziyaret etmek amacıyla ABD'nin Kuzey Karolina eyalatine bir seyahat gerçekleştirdi.

ABD’de okuyan Türk ve yabancı öğrencileri bir araya getirecek mimarisinde ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının mimarisinden esinlenilen Türk Kültür Evi’ne destek olmayı bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, bu projede yer almaktan dolayı büyük bir mutluluk ve gurur duyduklarını kaydetti.

Bilimsel çalışmalarını ABD’de sürdüren Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü’nü kazanarak Türk gençlerinin hedeflerinin çıtasını daha yukarı taşıdığının altını çizen Kaya, “Aziz Sancar bilim adamı kimliğinin yanında büyük bir Türkiye aşığı. Türk Kültür Evi Projesi bu sevginin ete kemiğe bürünmüş hali. Türk Kültür Evi’nin daha ihtişamlı hale geleceği bu projeye bizim de katkı sağlamamıza olanak sağladıkları için ayrıca teşekkür ediyoruz. Türk Kültür Evi’nde kalacak gençlerimizde de Aziz Sancar gibi değerli bilim insanları olarak yetişecek ve insanlığa hizmet edecek” diye konuştu.

Kültür Merkezinde Turkçe derslerinin verileceği derslikler, ebru sanatı, resim derslerin verileceği etkinlik alanları, Atatürk ve Türk Kültürün anlatan yazılı ve görsel yayınların yer alacağı bir kütüphane, Kütüphanenin bir bölümünde el işçiliği ile hazırlanmış Mardin Taşları ve Aziz Sancar'ın çocukluğunun geçtiği evin temsili bir bölümü, Amerikalı bayanlara Türk yemekleri kursunun verileceği bir mutfak, Türk öğrencilerin vakit geçirebileceği çay odası ve Türk Amerikan derneklerin ofisleri yer alacak. Türkiye Cumhuriyeti tarafından North Carolina Fahri Konsolosu ilan edilen Gwen Sancar’ın da bir çalışma odası olacak.

Müstakil Misafirhane binasında ise 8 ile 10 öğrenci isterlerse aileleriyle birlikte kalabilecekler. Modern Türk izleri taşıyacak projede tavanda güneş enerjisi panelleri olacak. Güneş enerjisi panelleri ile Kültür Evi'nin ihtiyacı olan enerji tamamen doğadan sağlanacak. Hafif meyilli bir alanda inşa edilecek proje de yukarıdan aşağıya doğru akan sular 250 tonluk depoda tutularak kanalizasyona verilmek yerine tekrar bahçe sulaması ve tuvaletlerde kullanılacak Binanın arka tarafında ise Türk Kültürü'ne ilişkin etkinliklerin gerçekleştirileceği bir bahçe ve bahçe içerisinde 200 kişilik kapasiteli bir açık hava etkinlik alanı yapılacak. Türk Kültür Evi’nin inşa edileceği Chapell Hill Bölgesi'nin çok fazla yağış alması sebebiyle bina dış cephe kaplamalarında kullanılacak mermerlerde yağmur sularında etkilenmeyen satin lak isimli özel bir yüzey cilalama işlemi uygulanacak. Söz konusu yüzey işlemi neticesinde binanın dış cephesi yıllarca ilk günkü yeniliğini koruyacak.”

Türk Kültür Evi’nin arka bahçesine konulmak üzere Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Amerika’nın yer aldığı ilk Dünya haritalarını çizen ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınan, Osmanlı denizcisi ve kaptanı Piri Reis'e ait 2 adet heykel yaptıracaklarını anlatan Kaya, “Söz konusu heykellerin yapımını gerçekleştirecek heykeltraşları Ege Maden İhracatçıları Birliğimizce düzenleyeceğimiz biryarışma ile Aziz ve Gwen Sancar Vakfı ile birlikte belirleyeceğiz. Ayrıca Kültür Evi projesini gerçekleştiren mimarlarımızı 2018 yılı Mart ayının sonunda İzmir'de gerçekleştirilecek Marble Uluslarası Doğaltaş Fuarı'na davet ettik. Amerikalı mimarları söz konusu fuar ziyaretlerinde Türk Doğaltaşları hakkında bilgilendireceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde, sekiz çocuktan yedincisi olarak dünyaya gelen Aziz Sancar, kendi deyimi ile "Okuma yazma bilmeyen, fakat eğitime büyük önem veren ve eğitim aldıkları takdirde tüm çocuklarının en iyisini yapacaklarını inanan" bir ana babanın çocuğu…

İlk ve ortaöğrenimini Savur ve Mardin'de tamamlayan Sancar, 1969 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ni birincilikle bitirdikten sonra, Savur'da ücret almaksızın iki yıl doktor olarak çalıştı. Biyokimya konusundaki araştırmalar yapmak üzere 1971 yılında ABD'ye giden Sancar, doktorasını Dallas'ta Teksas Üniversitesi’nde, Moleküler Biyoloji dalında DNA onarımı üzerine 1977 yılında tamamladı.

Doçentlik tezini Yale Üniversitesi'nde yine DNA onarımı dalında veren Sancar, 1982 yılından günümüze Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Karolayna Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 1997 yılından beri aynı üniversitede Sarah Graham Kenan Profesörü olarak çalışmalarına devam eden Sancar, yayımlamış olduğu 33 kitap bölümü ve 300'e yakın bilimsel makale; bu makalelere yapılan otuzbinden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıyı temsil etmektedir.

Mardin'den İstanbul'a, İstanbul'dan da ABD'de uzanan yolculuğunda kültür şoku yaşayan Aziz Sancar ABD'de yaşadığı ilk yıllarda çok zorlandı. ABD'de yaşadığı bölgede Türklere yardım edebilecek kimse olmadığı için,Aziz Sancar'ın ABD'de yaşayan Türklerin sorunlarına yardımcı olabilecek ve Türk öğrencilerin eğitim ve öğretimlerine destek olabilecek Bir Türk Kültür evi kurma hayali vardı.

2007 yılında Koç Vakfı tarafından Vehbi Koç Ödülü'ne üstün bilimsel nitelikleri ve insan sağlığına yapmış olduğu üst düzey katkıları nedeniyle layık görülen Sancar, Koç Vakfı tarafından sağlanan destek ile eşi Prof. Dr. Gwen Sancar ile birlikte Kuzey Karolayna’da hayata geçirdiği Aziz ve Gwen Sancar Vakfı önderliğinde 2008 yılında Türk Kültür Evi'ni kurdu.

Mevcut Türk Kültür Evi'nde 2008 yılından beri ABD'nin Kuzey Karolina Bölgesi'nde eğitim gören Türk öğrencilere konaklama imkânı sağlanmasının yanı sıra, Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlendirilmesi ve Türk Kültürünün tanıtılmasına ilişkin çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Nobel Kimya ödülünü 2015 yılında alan bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kendisi birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan diğer isimler İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul L. Modrich ile birlikte 1 milyon dolarlık para ödülü kazandı. Mevcut Türk Kültür evinin kullanım ve hizmet alanın küçük olması ve burada konaklama gerçekleştirmek isteyen Türk öğrencilerin taleplerini tam olarak karşılayamaması sebebiyle, Prof. Sancar Nobel'den elde ettiği ödül ile daha büyük konaklama kapasitesi ve etkinlik alanlarına sahip olacak yeni bir Türk Kültür Evi projesini hayata geçirmek için 9 dönüm arsayı satın aldı.

Editör: Haber Merkezi