ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Eğitim Sen İzmir 5 No'lu Şube'nin yazılı olarak yaptığı açıklamada son günlerde gündeme oturan seçmeli ders uygulamaları ile ilgili bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, artık Ankara’da olan eski İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı imam hatip okul müdürleri ile yaptığı toplantıda 'İzmirlilerin maneviyatı zayıf bunlara imam hatip okulları gerek' açıklamasına atıfta bulunarak AKP iktidarının İzmir’de dindar bir nesil yetiştirme hedefi olduğuna dikkat çekildi. 

Akp iktidarının İzmir'de özel bir çalışma yapmak istediğini ve dindar bir nesil yetiştirmenin uygulaması olarak, ya herkesi imam hatibe göndereceklerini ya da en azından seçmeli dersler aracılığıyla tüm okullarda din derslerini her İzmirliye okutacaklarını 5 No'lu Şube adına ifade eden Şenay Akyol, buna örnek olarak, Buca Ege İhracatçılar Birliği Ortaokulunda 5. Sınıf öğrencilerine seçmeli ders formları dağıtılmadan ve velilerden izin alınmadan, okul idaresinin inisiyatifiyle sadece 'Din, Ahlak ve Değerler ' eğitimini içeren dersler seçilmesini ve Müşerref Mahmut Tınaz ortaokulunda 5. Sınıflara seçmeli ders formlarının öğrencilere dağıtılmadan ve veliden izin alınmadan seçmeli ders dağılımını okul idaresinin yaptığını verdi.

'MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ OKULLARI VE VELİLERİ BASKI ALTINA ALIYOR'

Bu uygulamalar dışında, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün  03.10.2017 tarihli e-postası ile gelen bir yazı doğrultusunda Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaokul ve liselerde okutulan seçmeli derslerden Din, Ahlak ve Değerler alanında bulunan ‘Hz. Muhammed'in Hayatı, Kuran’ı Kerim, Temel dini bilgiler ve Arapçayı' seçen öğrencilerin sayısının istediğine de dikkat çeken Akyol, tüm bu uygulamaların Milli eğitimler üzerinden müdür ve idarecileri, müdür ve idareciler üzerinden velileri baskı altına alarak, zorla din eğitimine yönelik seçmeli derslerin seçtirilmesine yönelik olduğunu belirtti. 

'Bu yazıyla birlikte acaba bu dersleri seçilmediği zaman okullara hangi yaptırımlar uygulanacağı, okul müdürü ve idarecilerin neyle karşılaşacağı belli değildir. Bulunduğu konumu korumak isteyen idareciler zorla öğrencileri istemedikleri dersleri seçmeye zorlayacaktır. Bu da veli ve öğrenciler üzerinde bir baskıya neden olacaktır.' denilen açıklamada, İlçe milli eğitim müdürlünün bir an önce yaptığı bu yanlıştan dönmesi talep edildi.

'SEÇMELİ DERS TANIMI YASAYA AYKIRI İÇERİĞE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ'

2012 yılında yürürlüğe giren 4+4+4 Eğitim Sistemi olarak bilinen 6287 sayılı yasanın atıfta bulunduğu “Seçmeli Dersler Genelgesi” 2012/37 tarih/sayı ile uygulamaya konulan genelge ile, okul yöneticileri; öğrenci ve velileri, “Din, Ahlak ve Değerler” grubundan seçim yapmaya zorlandığı ifade edildi. Açıklamada '“Seçmeli Ders” tanımına ve ilgili yasa, genelge ve yönetmeliklerde belirtilen ilke ve esaslara tamamen aykırı olan bu tutum, seçmeli dersi, adeta “Zorunlu Seçmeli” şeklinde çelişkili ve yasaya aykırı bir içeriğe dönüştürmektedir.' denilerek tepki gösterildi. 

'ÇOCUKLARIMIZ HANGİ DERSİ İSTİYORSA ONU SEÇMELİDİR'

“Seçmeli Dersler”, öğrencilerin ilgi alanları, istekleri ve sahip oldukları beceriler dikkate alınarak; anayasa ve 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda açıkça belirtilen laik, bilimsel, demokratik olma; genellik ve eşitlik ilkelerine göre uygulanması gerektiğini belirten Akyol, 'Okul yöneticileri, veli ve öğrencilerimize kendi ideolojik tercihleri doğrultusunda zorlayıcı ve yönlendirici tutum ve davranışlarda bulunmamalıdır. Çocuklarımız, hangi başlık altındaki hangi dersi istiyorsa onu seçmelidir. Eğitim sen olarak, bu konuda yapılacak her türlü zorlama ve baskı içeren yönlendirmenin karşısında olacağımız; çocuklarımızın haklarını sonuna kadar koruyacağımız bilinmelidir.' diyerek yaşanan son gerici uygulamalardan geri dönülmesi talep edildi. 

Editör: Haber Merkezi