Pınar Teke ile Gün Doğdu programının konuğu Eğitimci Burak Akkol oldu. Pınar Teke’nin sorularını yanıtlayan Akkol sınava girecek öğrencilere ve ailelerine tavsiyeler verdi.

Eğitimci Burak Akkol 25 Ekim tarihinde gerçekleşen ‘Üniversite Tanıtım ve Kariyer Günleri’ etkinliğinde 36 üniversiteyi Torbalı, Tire, Bayındır, Selçuk, Kemalpaşa, Gaziemir ve Menderesli gençler ile buluşturmuştu. Her zaman güzel işlere imza atmayı planladıklarını belirten Akkol, “Etkinliğimize altmışın üzerinde eğitim kurumu katıldı. Kurumlardan ve öğrencilerden güzel geri dönüşler aldık. Etkinlik son dönemde bu bölgede yapılan en kapsamlı fuar oldu” dedi.

HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIRIZ

Öğrencilerin hayallerindeki üniversiteleri daha yakından tanımalarına fırsat vermeyi amaçlayan proje, farklı tarihlerde tekrarlanacak. Bunun bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirten Akkol, “Gençler bizi aydınlık yarınlara ulaştıracak. Hedefimiz önümüzdeki yıl kariyer günleri ile 60’dan fazla üniversiteyi ağırlamış olmak. Bu yıl İzmir Bakırçay Üniversitesi ve Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden akademisyenler desteklerini esirgemediler. Öğrencilerin akademisyenler ile iletişime geçmesi, sorularını doğrudan onlara sorabilmeleri çok önemli. Bunlar motivasyonu arttırıyor” İfadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl kaldırılan baraj puan sistemi sonrasında üniversitelerin kayıt oranı yüzde 20-25 artmıştı. Buna paralel olarak üniversitelerin yüzde 90’ının dolduğu bildirildi. Bu yıl sınava 4 milyondan fazla katılımın olacağı tahmin edilirken 2023 yılında barajın olup olmayacağı henüz kesinlik kazanmadı. Akkol, belirsizlikler ve yaşanan aksiliklerin yarattığı etkilerden bahsederken iptal olan KPSS sınavını örnek gösterdi. Gençlerin aileleri tarafından destek görmeye ihtiyacı olduğunu belirten Akkol “Gençlere güven vermek lazım. Bu yüzden biz diyoruz ki sınava giren kişi sayısı, baraj gibi konulara takılmayın. Kendinize odaklanmalısınız. Planlı olursanız başarı sizinle gelir. Sizden daha değerli hiçbir şey yok bu hayatta” dedi.

Eğitimci Burak Akkol öğrencilerin motivasyonlarını koruyarak her şeyi başarabileceğini hatırlatırken, “Aileler kendi hayallerini değil gençlerin hayallerini önemsemeliler, çocuklarının hayallerine ortak olmalılar” diyerek sözlerini noktaladı.

 ‘KARARI GENÇLER VERECEK’

Üniversite öğrenimi için yurt dışına giden ve oraya yerleşen genç nüfus hızla artmakta. Türkiye’de ise genç işsizlik oranı yüzde 15’e dayanmış durumda. Bu konuyla ilgili görüşlerini bildiren Akkol “Hepimiz biliyoruz ki beyin göçünün altında yatan onlarca sebep var. 18yaş altı oy kullanacak kişi sayısı 6 milyon civarı. En doğru kararı gençler verecek. Ülkemizde çok önemli üniversiteler var. Tabii ki genetik mühendisliği gibi iş gruplarının ülkede iş bulma oranı maalesef yüzde 1’lerin altında. Yinede yurt dışı eğitimini deneyimlemek isteyen gençler Erasmus, AIESEC gibi öğrenci değişim programlarını tercih edebilirler” dedi.

Editör: Haber Merkezi