Cihan Başakçıoğlu - Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) birlikte 3 binin üzerinde akademisyenin ihraç edilmesinin ardından üniverstilerde öğrencilere yönelik soruşturma furyası başladı. Ege Üniversitesi'nde 2016 yılı içerisinde çeşitli tarihlerde yapılan oturma eylemi, bildiri, dağıtımı ve afişler nedeniyle çok sayıda öğrenciye üniversite rektörlüğü tarafından soruşturma açılmaya başladı.

Mart ayında Ankara'da meydana gelen patlamaya ilişkin olarak üniversite öğrencilerinin "5 ayda 3 patlama katilleri tanıyoruz" yazılı dövizlerle yemekhane önünde yaptıkları oturma eylemi nedeniyle 5 öğrenciye soruşturma açıldı. Öğürencilerden Özgür Duran'ın oturma eylemi esnasında söylediği "Diyarbakır'daki Ankara'daki ve Suruç'taki patlamaların sorumluları saraydadır. Bu ülkeyi yangın yerine çeviren saraydır" sözleri soruşturmaya suç delili sayıldı. 

SOMA KATLİAMI SORUŞTURMALIK OLDU!

Soma katiamının yıl dönümünde Öğrenci Kollektifleri'nin okulda katliamı protesto etmek için dağıttığı "İşçi katillerine emek düşmanlarına Hodri Meydan" başlıklı bildiriye ilişkin de soruşturma açıldı. Öğrencilerin bildiri dağıtırken  taktıkları"Kaza değil katliam" ve "İşçi katillerinden hesap soracağız" yazılı baretler de soruşturmaya konu olurken, 6 öğrenci konuya ilişkin ifadeye çağrıldı.

Eylül ayında öğrencilerin okulda üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının olduğu "Vakit tamam sarayın ardı özgürlük" yazılı stickerları yapıştırması da bir başka soruşturmanın konusu oldu. 5 öğrenci konu ile ilgili ifadeye çağrılırken, soruşturmayı açan rektörlüğün, kendini savcı yerine koyarak söz konusu afişlerle Cumhurbaşkanı'na hakaret edildiğini iddia ettiği öğrenildi. 

TACİZE VE ŞİDDETE KARŞI ÇIKMAK SUÇ OLDU

Üniversite yönetimi, geçtiğimiz yıl  8 Mart mitingine katılım çağrısı yapan üniversite öğrencisi kadınlara da soruşturma açtı. 3 Kadın öğrenci hakkında açılan soruşturmada okula asılan söz konusu afişlerin sandalyelere bantlanması, 1 Nolu yemekhane içerisinde, “Tacize, şiddete, savaşa ve gericiliğe karşı yaşamı savunuyoruz, hayatı örgütlüyoruz 8 Mart’ta sokaklardayız” şeklinde el ilanları bırakılması gibi nedenlerle disiplin soruşturması başlatıldığı belirtildi. Öğrenciler ifadeye çağrıldı. 

23 Mayıs günü öğrencilerin okulu cezaevine dönüştüren turnike uygulamasına karşı Ege Cafe'de ve Yemekhane'de "Turnikeler ayırır meydanlar birleştirir" yazılı el ilanlarını dağıtarak özel güvenliği rahatsız ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 6 öğrenci üniversite rektörlüğü tarafından ifadeye çağırıldı. 

'ÜNİVERSİTEMİZİ SAVUNACAĞIZ'

Ege Üniversitesi'nde hakkında soruşturma açılan Emine Akbaba, OHAL'e karşı üniversitelerini savunmaya devam edeceklerini belirterek, "Bugün sarayın emirlerini üniversitede uygulamaya çalışan rektörlere, karakollaşan üniversitelere karşı demokratik üniversite için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Candeğer'den Cüneyt'e devam eden baskı ve soruşturma furyasına karşı sözümüzü söylemekten geri durmayacağız. Eşit, parasız, bilimsel, nitelikli, laik, anadilde bir eğitim, özerk demokratik üniversite için darbeye, OHAL'e, gericiliğe karşı üniversitelerimizi savunacağız" diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi