2014 yılında, 'Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik' kapsamında aynı kurumda 4 yılını dolduran okul müdürleri değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler neticesinde 75 puanın altında kalan Türkiye çapında 8 bin, İzmir'de 480 okul müdürü görevden alındı.

Görevden alınan müdürler kendi okulunda ya da norm durumuna göre başka okullarda sınıf ya da branş öğretmeni olarak görevlendirildi. İzmir'de görevden alınan 7 okul müdürü, öğretmenler kurulunca seçilen iki öğretmen, en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmen, okul aile birliği başkan ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanının kendilerine 75 puanın üzerinde değerlendirme yapmasına rağmen, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerinin kasten düşük puan verdiklerini ileri sürerek savcılığa başvurdu.

Şikayetçi öğretmenlerin başvurusunu değerlendiren Cumhuriyet Savcısı, hazırladığı iddianamede, değerlendirmelerin görevden alınan okul müdürleri tarafından idare mahkemelerine taşındığını, iki kez iptal kararı çıktığını, bazı değerlendirmelerin mahkeme kararının uygulanma süresi olan 30 gün geçirildikten sonra yapıldığını belirtti. Cumhuriyet Savcısı, hazırladığı iddianamede adı geçen dönemin Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü R.Y., Buca İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri H.O. ile A.B., Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürü K.K., Bornova İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri N.E. ile A.G., Konak İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri A.A. ve A.T. hakkında 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla dava açılmasını istedi. Dosyayı kabul eden İzmir 15. Asliye Ceza Mahkemesi, 16 Şubat 2017 tarihine duruşma günü verdi.

İlçe milli eğitim müdürleri ve ilçe milli eğitim şube müdürlerinin bilinçli olarak düşük puan verdiklerini ileri süren Türk Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir,"İdare Mahkemesi tarafından kriterler açısından değerlendirmenin yeniden yapılmasını ve somut belge-bilgiye dayalı olmayan 'Hayır' değerlendirmelerinin yeniden gözden geçirilmesi yönünde lehimize kararlar verildi. Mahkeme kararları sonucu yeniden yapılan değerlendirmelerle okul müdürlerimizden birçoğu görevlerine dönerken, mahkeme kararına rağmen belge ve bilgiye dayanmayan 'Hayır' değerlendirmelerinde ısrar eden yetkililer de oldu. 7 okul müdürünün başvurusu sonucu, 8 ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürü hakkında 'Görevi kötüye kullanma' suçundan dava açıldı" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi