Cumhuriyet'in ilk eğitim kurumlarından olan İzmir Kız Lisesi'nden 1937 yılında mezun olan ve o yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanan Meliha Saadet Şardağı, 79 yıl sonra okulunda yeni öğrenciler ve öğretmenlerle 100. yaşını kutladı.

Tarihi binanın bahçesini, sınıfını gezen Şardağı, ilerleyen yaşına rağmen berrak olan zihnindeki anıları öğrencilerle paylaştı. Öğrencilerin bazıları bu anıları cep telefonuna kaydederek dinledi. Çocukları Nejat Şardağı (64) Hacer Acar (67) Ayfer Akgönenç (61) ve damadı Recai Acar'ın (69) eşliğinde gerçekleşen ziyarette öğrencilere kendisinden söz eden Cumhuriyet kadını, "Karşıyaka Cumhuriyet İlkokulu'ndan sonra Kız Malum Mektebi'nin orta bölümünü bitirdim, İzmir Kız Lisesi'ne geldim. Okulun bahçesine girer girmez o yıllara geri döndüm. Öğrenciliğimi yeniden yaşadım. Okul yöneticileri, öğrencileri, öğretmenleri sevgi ve şefkat dolu. Ben bu okulda çok güzel anılor biriktirdim. 100 yaşıma rağmen hala hafızamda canlı duruyor. Sanki her şey eskisi gibi hiçbir şey değişmemiş. Cumhuriyet gerçekten bu ülkeye çok güzel eserler bıraktı. Bu eserlerin en önemlisi eğitim. Buradaki Cumhuriyet çocuklarının coşkusu, zekası, saygısı öğretmenleri onlara çok şey katmış. Her birinde kendi öğrencilik yıllarımı görüyorum" diye konuştu. 

Şardağı, İzmir Kız Lisesi'nden mezun olduğu yıl İstanbul Üniversitesi hukuk Fakültesi7ni kazandığını, bir yıl okuduğunu daha sonra annesinin hasretine dayanamayıp döndüğünü belirterek, öğrencilere istedikleri mesleği seçip o alanda eğitim almalarını önerdi.

İzmir Kız Lisesi Müdürü Murat Arslan'ın okul kapısında karşılayıp elini öptüğü Cumhuriyet çınarı anılarıyla öğrencileri de heyecanlandırdı. öğrencilerden biri "Onun elini tuttuğumda sanki Atatürk'ün elini tutmuş gibi hissettim. Büyük bir heyacan duydum. Bizlere okulda elimizde bulunmayan o dönemdeki öğretmenlerin fotoğraflarını, diplomasını ve çeşitli yazılı görsel belgeler getirdi. Kendisini tanımaktan tüm okul olarak çok mutlu olduk" dedi. 

Editör: Haber Merkezi