Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) tamamlanmasıyla birlikte gençler, puanlarının açıklanmasını ve geleceklerine yön vermeyi bekliyor. Uzmanlar ise meslek seçiminin kişinin hayatındaki en önemli kararlardan biri olduğuna dikkat çekerek, gençlere yeteneklerini gerçekçi olarak belirlemelerini tavsiye ediyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim Danışma Merkezi Koordinatörü Klinik Psikolog Merve Yavuz, gençlerin meslekler hakkında bilgi edinmelerinin yararlı olacağını vurgulayarak, "Doğru meslek seçimi için, kişinin hangi işleri ne derecede yapabildiğinin farkında olması ve yeteneklerini gerçekçi olarak değerlendirmesi gerekir. Gençlerimiz, seçecekleri meslekten neler beklediklerini ortaya koymalıdır. Mevcut seçenekleri inceleyip, başka seçenekler olup olmadığını araştırması yararlı olur" dedi.

Öğrencilerin istedikleri mesleklerin koşullarının kendilerine uygun olup olmadığını belirlenmesini isteyen Yavuz, gençlerin yetenek, ilgi ve değerlerini ortaya koyması gerektiğini kaydetti. Yavuz, meslekleri tanımanın kişilerin seçimini kolaylaştıracağına değinerek, şunları söyledi: "Mesleğin tanımı, eğitim süresi ve okutulan başlıca dersler, kişide olması gereken nitelikler, mezun olunca kazanılacak unvan, çalışma koşulları, kazanç gibi kriterlere dikkat etmek gerekiyor. Gençlerimiz, mesleklerini seçerken 'Düşündüğüm alan ilgi ve yeteneklerime uygun mu? Hangi alanda başarılı olurum? İsteğim meslekte çalışanların çalışma süreleri nedir? Mesleğin olumlu ve olumsuz yanları nelerdir? Seçtiğim mesleğe talep ne oranda? Bu mesleğe duyulan ihtiyacın azalması veya artması söz konusu mu? Ortalama kazanç nedir?' sorularına yanıt vermelidir."

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi