"Yurt yangını cinayet, sorumlusu hükümettir. Cemaat ve tarikat yurtları kapatılsın" yazılı pankart aşan kadınlar, sık sık "Tarikat yurtları kapatılsın" ve "Kader değil cinayet" sloganları attı. Grup adına açıklama yapan Evrim Çakır, çocukları tecavüzcüleri ile evlendirmeye çalışan hükümetin desteklediği yurtlarda, kız çocukları kaçmasın diye kapıların kilitli tutulması nedeniyle 12 kişinin katledildiğini belirtti. 

Yaşanan olayla ilgili sebepleri ve sorumluları hakkında devlet yetkililerinin henüz açıklama yapmadığını ve yayın yasağı nedeniyle haber alma özgürlüğünün de kısıtlandığına dikkat çeken Çakır, “Yaşananların münferit bir yangın olmaktan öte devletin denetleme yükümlülüğünü yerine getirmediği için gerçekleşen sistematik bir olay olduğunu” vurguladı. 

Kız çocukları kaçmasın diye yangın merdivenlerinin kapılarını kilitleyen zihniyetin, çocukları tecavüzcüleri ile evlendirmeyi yasak hale getirmeye çalışan AKP hükümetinin zihniyeti olduğunu söyleyen Çakır, "Biz kadınlar bugün burada bir kere daha söylüyoruz; İsyandayız. Bu sistemi kabul etmiyoruz. Biz çocukları, kadınları öldüren, kız çocuklarını yurtlara kilitleyen, tecavüzcüleri iyi halden serbest bırakan, çocukları değil failleri koruyan AKP'den hesap soruyoruz. Adana'da yaşanan bu olayın kaza değil, cinayet olduğunu bir kere daha söylüyoruz. En üst düzeyden başlayarak bu olayla ilgili bir tek sorumlunun bile cezasız kalmamasını, yangından kurtulan çocukların yeniden yaşamla bağ kurabilmelerini sağlayacak güçlendirici ve hak temelli çalışmaların gerçekleştirilmesini talep ediyoruz" dedi. 

'ELİNİZİ KADIN VE ÇOCUKLARDAN ÇEKİN'

Son olarak yasadışı cemaat ve tarikat yurtlarının kapatılmasını istediklerini vurgulayan Çakır, sözlerini şöyle noktaladı: "Türkiye'nin dört bir yanındaki yasa dışı bu yurtların kapatılmasını, diğer yurtların da acilen bağımsız uzman heyetler tarafından izlemeye açılmasını istiyoruz. Biz kadınlar bu işi peşini bırakmayacağız. Parasız kamusal, laik eğitim için mücadele etmeye devam edeceğiz. Sizi bir kez daha uyarıyoruz. Elinizi kadınlardan ve çocuklardan çekin."

DİHABER

Editör: Haber Merkezi