Türkiye’nin temel sorunu nedir diye sorulan anketlerde; adalet, işsizlik, ekonomi, enflasyon gibi yanıtlar hep ilk dördü paylaşıyor. Eğitim 5. sırada büyük sorun olarak çıkıyor genellikle. Ben tüm bu yanıtları birleştirerek bir yanıt vereyim. AKP Türkiye’sinin en büyük sorunu: Yozlaşmış eğitim sistemi ve bu sisteminin yetiştirdiği liyakatsiz kadroların ülkenin başına açtığı belalar…

Bu eğitim sistemi 1960’lardan başlayarak düzenli ve sistematik bir biçimde bu hale getirildi. Cemaatler eliyle yönetilen dincileştirilmiş eğitim sistemi gün geçtikçe laik bir düzlemden çıkarıldı. İmam hatipleşme oranları bilerek yükseltildi. Modern, çağdaş ve bilimsel eğitimden uzaklaşan bir nesil büyütüldü. Şimdi o çocuklar üniversitelerden mezun oldu/oluyor. Ve tehlikenin en büyüğü ile henüz karşılaşmadık!

Pandemi döneminde başarısızlıkları iyice gün yüzüne çıkan milli eğitimde durum içler acısı. Uzaktan eğitim fiyaskosu bir yandan, yoksullukla mücadele eden insanların uzaktan eğitimin teknik altyapısına ulaşamaması bir yandan, okulların açılış tarihinin muamma olarak tutulması öte yandan, bu belirsizliklerin oluşturduğu kaos ve bu kaostan doğrudan etkilenen sektörlerin ekonomik çöküşü beri yandan… Liste uzayıp gidiyor.

Dindar bir kesim yaratmaya çalışan iktidar, önceleri sadece imam hatipleri kendi arka bahçesi gibi görüp oralarda militan seçmen ve taban yaratma gayretini tüm sisteme yaymaya başardı fütursuzca. Denetimsiz kuran kursları, yatılı eğitim adı altında ailelerinden uzakta ve cemaatlerin istediği gibi yetiştirdiği yoksul kesimlerin çaresiz çocukları…

Örnek mi istiyorsunuz? Geçen hafta KPSS, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ve ÖABT imam hatip lisesi meslek dersleri öğretmenliği sınav sonuçları açıklandı. Bu sınav sonuçlarında, lise matematik testinde 75 soruya ortalama olarak 22 doğru cevap çıkmış! Fen bilimleri/Fen ve teknoloji testinde ise doğru cevap sayısı ortalama 24! Kimya 25, biyoloji 27, coğrafya 42 ve daha da tuhafı din kültürü ve ahlak bilgisinde ortalama 43 doğru cevap gelirken, imam hatip lisesi meslek dersi testinde ise doğru cevap ortalaması 41 olmuş... Yani soruların üçte birini doğru olarak yanıtlayabilmiş öğretmenlerimiz.

Yoksullaştırılan halklar ve bu yoksulluğa mahkûm ettikleri ve kendilerinin istediği gibi şekillenmiş bir müfredatla oluşturulan bu yığınlar, bir süre sonra hekimlik, avukatlık, öğretmenlik yapacak. Hatta yavaş yavaş başladılar bu görevlere. İşte bu nesilden yetişmiş öğretmenlerin içler acısı hali bu KPSS sonuçları. Fukaralıkla mücadele eden ana/babaların “mecburen” gönderdikleri okullarda X cemaatinin istediği şekilde yetişmiş bir kuşaktan bahsediyoruz. Buna ek olarak da devlet okullarında matematik, fen, gibi temel bilimlerden nasibini almamış bir kuşak var artık önümüzde.

Çok basit bir soru soralım: Öğretmen, kendi bilmediği şeyi nasıl öğretecek? Yanıt da basit: Öğretmeyecek. Çünkü mevcut iktidar bilimsel bilginin öğretilmesinden yana değil. Çünkü sorgulayıcı, yorum yapan, karşılaştırma yeteneğine sahip bir nesil istemiyor AKP. Sorgulamadan biat eden bir kuşaktı hayal ettikleri ve ne yazık ki başardılar. Ve bu kuşak artık sadece öğrenci değil. Öğretmen, hukukçu, doktor, akademisyen, mühendis, iktisatçı artık bu nesil. Üstüne liyakatsiz ve torpilli atamaları da eklerseniz güven içinde yaşadığımız, barıştan yana bir toplum düzeni ve cumhuriyet ağır bir tehdit altında. On yıllarca Fetullahçı kadrolarla birlikte yetiştirdikleri bu dindar nesil, artık başka cemaatler aracılığıyla yetiştirilmeye devam ediyor.

Daha önce benzer bir konuda yazdığım yazı gibi net bir uyarı ile bitireyim müsaadenizle:

İktidar değişir değişmez 5-10-20 yıllık stratejik planlarla eğitim sistemi üzerinde çalışmaya başlamak lazım. Yoksa (Barbaros Şansal dostumuzun söylediğinden feyz alarak yazalım) kendi bataklığımızda boğulacağız.