CİHAN SAMGAR - Şimdiye kadar öyküleştirilen şarkılardan 3 tanesi ‘Çekirdeksiz Domates’, ‘Sivrisinek’ ve ‘Ornitorenk’, BizKitap etiketiyle çocuklarla buluştu. ‘Dino’, ‘Kurbağa Korosu’ ve ‘Irmaklar Özgür Akacak’ ise yolda.

İşte Şubadap’la yaptığımız keyifli söyleşi:

‘Şubadap’ ismini artık daha sık duyuyoruz, öğretmenler, ebeveynler ve çocuklar artık Şubadap şarkılarını biliyorlar desek?

Elbette çalışmalara başladığımız 2013’ten bugüne epey yol kat ettik. Pek çok eğitim kurumunda Şubadap şarkıları müzik çalışmalarının vazgeçilmezi oldu. Daha büyük bir temas için çabamız sürüyor. Hedefimiz ilkokul çocukları. Türkiye’de yaklaşık 5 milyon ilkokul çocuğu var. Her yıl bir devinim oluyor, yani daha çok işimiz var.

Şarkılarınızda farklı farklı temalar var. Barış, Özgürlük, Evrim, Doğa, Çocuk Hakları gibi temalarda şarkılar yapıyorsunuz. Konuların bu kadar belirli olması çocukları sıkmıyor mu?

İlk albümden beri uzak durduğumuz bir biçim var: didaktizm. “Bu böyledir çocuklar, sakın unutmayın” yaklaşımını ‘geçilmiş’ olarak görüyoruz. Temalar şarkılarımızda çeşitli düzeylerde yer alıyor. Çocuklar ya da yetişkinler bazı şarkıların hangi temada olduğunu doğrudan anlayamıyor. Fakat diyelim ki evrim meselesiyle ilişkilenmiş oluyor.

Çocukların sıkılma meselesi, her ne kadar mevcut tüketim toplumunun da dayatmasıyla ilerlese de, yine de çocukların güncel dinleme alışkanlıklarına yakın bir estetikte, yine çocukların güncel yaşam ve dillerine yakın seçimlerle şarkılar ürettiğimiz için çocuklar şarkıları pek seviyorlar. Yetişkinler de şarkıları seviyorlar. Hatta duyduğumuza göre yetişkinler daha çok seviyormuş.

Şimdi de şarkılarınızın öykülerinden hareketle kitaplar yazıyorsunuz. Bu kitaplar nasıl bir işlev görecek?

Şimdiye kadar çocuklarla yaptığımız müzik temelli çalışmaların hepsinden öğrendiğimiz ve şu anki çalışmalarımıza uygulamak istediğimiz şey, bütünlük. Sadece çocuk şarkılarıyla, başka bir çocukluk kültürü yaratma gerçekliğimiz yok. Çocuklar için yapılan tiyatro oyunları, kitaplar, eğitsel materyaller, oyunlar, çizgi filmler vb. tüm kültür ürünleri çocukların yaşamla kurduğu ilişkiye yön veriyor. Dolayısıyla şarkılarımız da, ancak tamamlayıcı çalışmalarla birlikte olduğunda oldukça işlevli oluyor. Tam da bu sebeple tiyatro ekipleri, yazarlar, bilim insanları ve öğretmenlerle birlikte çalışmalar yapıyoruz. #ŞubadapKitap başlığıyla, BizKitap etiketiyle yayınladığımız kitaplar, şarkılarımızdaki ana tartışmaların çocuklarla farklı bir zeminde buluşmasını sağlıyor.

Her kitapta farklı bir çizer, farklı bir yazar var. Kitaplar arası bütünlük ile ilgili sorun olmuyor mu?

Kitapların yazılma biçimi kolektif. Şarkıların temel iletileri belli zaten, onu zemin olarak alıp üzerine çalışıyoruz. Yani kitabın iç kapağında bir yazar ismi yazıyor ama tamamen yasal zorunluluktan. Yoksa öyküde, ekipteki herkesin bir kelimesi var.

Çizer arkadaşlarımız çizimler için destek oluyorlar. Yoğun yaşamlarının içerisinden belki de kendilerine kalan az sayıda günlerini ayırıp kitapları çiziyorlar. Bazen kendi aramızda konuşurken diyoruz ki, bu kadar dayanışma ile biz bu işi becerip sürdüremezsek ‘yuh’ bize!

Bu kitaplara nasıl ulaşılabiliyor?

Kitaplara temelde iki yöntemle ulaşılabilir: Birincisi, internet üzerinden, kitap ismiyle arama yaparak; ikincisi de sosyal medya hesaplarımızda sık sık duyurduğumuz ’ulaşım noktaları’ndan.

Sırada hangi kitaplar var?

Bu seri için 6 kitap planladık. 3’ü çıktı, 3 tane kaldı. Kalanlar: Dino, Kurbağa Korosu ve Irmaklar Özgür Akacak. Dino, kuşlarla dinozorların akrabalılığının öyküsü; kurbağa korosu, ekolojik denge ile ilgili; Irmaklar Özgür Akacak öyküsü ise, yine şarkısına paralel olarak, paragözlerin doğayı para olarak görmesi üzerine bir öykü. Hepsini 2018 bitmeden çıkarmak istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi