Ümit Kartal - İzmirli yazar Handan Gökçek ile Yakın Kitabevi yayınlarından çıkan yeni kitabı üzerine söyleştik. Gökçek, “romanı nasıl anlatmam gerektiğini bana Şarlo söyledi” dedi.

Genç okurlara harika bir kitap serisi ile sesleniyorsunuz. Ben Charlie Chaplin biyografik kurgusal romanınız üzerine birkaç soru sormak istiyorum… Charlie Chaplin ismine nasıl karar verdiniz. Sizi onun hayatını anlatmaya iten sebep neydi?

Yazın hayatım boyunca hep dikkat ettiğim şey, bazı isimlerin unutulmamasına dikkat etmek oldu. Yetişkinler için yazdığım iki romanda da böyle isimler vardır. Özellikle genç neslin bilmesi okuması gereken yazarlar, sanatçılar olduğunu düşünüyorum. Charlie en önemli isimlerden biri bana göre… yeni nesil gençliğe rehberlik edecek bu isimler. Tıpkı bize rehberlik eden isimler olduğu gibi... İlköğretim yıllarınıza dönüp bu isimleri bir düşünün mesela. Kitaplarından, filmlerinden, resimlerinden ne çok şey öğrenmişizdir bu sanatçıların.

HANDAN GÖKÇEK'İN İZ GAZETE'DEKİ TÜM YAZILARI İÇİN TIKLAYIN

Charlie Chapline’nin hayatında sizi en çok etkileyen şey ne oldu?

Aslında onun her şeyi beni çok etkiledi, çocukluk yıllarında yaşadığı zorluklardan tutun, sinemasına, söylemlerine, kitaplarına aşklarına kadar… Elbette yoksulluk mücadelesi veren insanların yanında olması. Onların sesini duyurabilmek için yaptığı filmler…. Örneğin The Tramp (serseri) karakteri aracılığıyla, yoksullukla mücadeledeki kötü yönetim politikalarına göndermeler yapmıştır. Modern Times (Asri Zamanlar) filminde işçilerin ve fakir halkın kötü durumlarına dikkat çekmiştir. Büyük Diktatör filmiyle Nazi Almanya’sını çok sert biçimde eleştirmiştir. Tabii en çok etkilendiğim şey de insanları acıtarak, ajite ederek değil gülümseterek eleştirmesi diyebilirim. Bu çok daha etkili bir yöntem bence…

Özellikle “Şarlo” tiplemesiyle tanıyoruz onu. Peki onun hakkında neler söylersiniz?

Sanırım bir sanatçı için kendi yarattığı karakterin, kendi isminin önüne geçmesi muhteşem bir başarı.  Dar ceketi, bol pantolonu, ayağından çıkacak gibi duran büyük ayakkabıları, komik bıyığı, bastonu ve melon şapkasıyla Şarlo komik ve hüzünlüydü. Bir kostüm deposunda dolaşırken rastgele giyiyor o kostümü ve kendini tanımakta zorlanıyor... Romanda özellikle bu bölümü yazarken çok eğlendim. Çünkü Charlie’nin hayat hikayesini şapka, baston ve ayakkabılarının ağzından okuyoruz. Eski bir müzenin duvarında sergileniyorlar ve kendi aralarında Charlie’yi ne kadar özlediklerini anlatıyorlar. Karşı pencereden usulca içeri sızan rüzgâr onları duyuyor ve hızla esmeye başlıyor. Tozdan göz gözü görmüyor, rüzgâr esmeyi bıraktığında hepsi bir sahnenin kenarında buluyor kendini ve hikâye başlıyor… Şarlo’yu roman boyunca yanı başımızda hissediyoruz tıpkı benim de hissettiğim gibi…

Sanayi devrimine, kapitalizme, siyasete karşı olan ağır eleştirilerini sessiz sinema ile ve komedi unsurunu da katarak kitlelere ulaşan bir karakter olarak Charlie’yi bir roman kahramanına dönüştürüp on iki yaş üstüne yazmak sizi zorladı mı?

İşte tam da bu yaşta çocuklar yeni yeni tanışıyor devrimlerle, kapitalizmle ve siyasetin o çok değişken yüzü ile ve tam da bu yaşta tanımaları gerekiyor Charlie ve Şarlo’yu diye düşündüm. Elbette böyle bir sanatçıyı yaş algısını düşürerek yazmak kolay olmadı. Ben de onun sinemalarında kullandığı anlatımdan yararlandım diyebilirim. Örneğin Şarlo sürekli bastonunu çeviriyor, paytak paytak yürüyor, türlü sakarlıklarla herkesi güldürüyordu. Ama o yoksulluğunda, kocaman gözlerinde ve ortama bir türlü uyum sağlayamayışında seyirciyi kalbinden vuran bir şeyler vardı. Öykü güçlü bir alt metin vermişti ki karakterine ne zaman izlesek bir şeyler yakalıyorduk, zamanı ve coğrafyaları aşmıştı. Ve bu romanı nasıl anlatmam gerektiğini bana Şarlo söyledi…

Seride başka hangi isimler var?

Piri Reis romanı Çizmeli Kedi Yayınlarından çıkmıştı zaten. Onun yeni baskısı Yakın Kitabevi yayınlarından olacak. Agatha Christie yayına hazır bekliyor. Halide Edip Adıvar, Leonardo Da Vinci, Mimar Sinan… Şimdilik bu isimleri düşünüyorum…


İZ DERGİ'YE İZMİR'DEN YA DA ŞEHİR DIŞINDAN NASIL ABONE OLUNUR? TIKLAYIN

ŞUBAT SAYISI SUNU YAZISI İÇİN TIKLAYIN

Editör: Haber Merkezi