MİHRİCAN CANDEMİR – YELİZ AKPINAR / İZ GAZETE – İZ Televizyonu’nda Ferhat Budak’ın sunduğu ‘Masal Tadında’ programının konuğu şair yazar kent sevdalısı Cem 'Seyhun Ünbay oldu. Ünbay, İzmir tutkusundan koleksiyonlarına, ödüllerinden yazarlığa başlama serüveni ve projelerine kadar birçok konuyu değerlendirdi. Yazarlığa nasıl başladığını anlatan Cem Seyhun Ünbay, “Ortaokula giderken şiirle, yazıyla uğraşıyordum. Benim neslimdeki kişiler kitaplarla haşır neşir yaşadık. O yüzden biz kitaplara aşinayız. O yüzden okuma yazma eğilimi bizim neslimizde fark kazandı. Ben de yazıyla çiziyle kendimce uğraşıyordum. İleriki yaşlarda dergilere şiir göndermekle başladım. Kendi şiirlerim yayınlandıktan sonra da bu iş tamamen yazmaya dönüştü ve şu anda da hala da yazıp çizmeye, şiirlerle, öykülerle uğraşmaya devam ediyorum çünkü bu bir tutku, dili sevme meselesi” dedi.

‘YÜREK BELİRLİYOR’

Gelecek projeleri hakkında da bilgi veren Ünbay, “Ben kararınca yazdığımı sanıyorum. Çok kitap çıkarmak iş değil aslında. Her yazdığınızı yayınlamak her yazdığınızı kitap haline getirmenin de yanlış olduğunu düşünüyorum. Şu an iki kitap üzerinde çalışıyoruz. Belki 2022 ya da gelecek yıl iki kitapla beraber tekrar okuyucunun gözlerine merhaba demeye yavaş yavaş hazırlanıyoruz. O sayıya hiçbir zaman siz karar veremiyorsunuz onu zaman ve yürek belirliyor” diye konuştu.

Çalışmalarını manevi duygularla yürüttüğünü dile getiren Ünbay, “Ben yıllardan beri çok samimi dostlara Kemeraltı’nı gezdirmeye, anlatmaya dolayısıyla oradaki sokakların ruhunu, eski günlerini aktarmaya çalışan kent masalcısıyım. Eski bir kentin kadim sokaklarını aktarmaya ve tanıtmaya çalışıyorum” dedi.

Deniz fenerlerine olan sevgisinden bahseden Ünbay, “Bu sevgi ben liseyi bitirdikten sonra başladı. Deniz fenerlerinin tek başlarına onca fırtınaya dalgaya ve hayata karşı koyuşu, beni çok etkiledi. Bu sebeple deniz fenerlerini biriktirmeye başlamıştım” açıklamasında bulundu.

‘ŞİİR VE ŞEHİR EKSİK OLMASIN’

Son olarak projelerinden bahseden şair Ünbay; “21 Nisan Dünya Şiir Günü’nde şiir okumamız var. Bunların yanı sıra yine İzmir’de 29 Nisan’da Bornova’da Edebiyat Müzesi’nde şiir dinletimiz var. Ayrıca 17 Nisan’da Şakran Cezaevi’nde kadın mahkûmlara şiir okumaya gidiyorum. Bizlerden şiir ve şehir eksik olmasın diyorum” şeklinde konuştu.

 ‘FAHRİ HEMŞERİSİ OLDUM’

Hasan Bayrı Şiir yarışması hakkında; “İlk yıl katıldığım yarışmaya ödül almam için davet ettiler fakat ben gidemedim ve ödülümü gönderdiler. Bir sonraki yarışmaya katıldım ve tekrar birinci oldum” ifadelerini kullanan Ünbay, “İki yıl üst üste birinci olunca beni çok merak ettiler, davet ettiler ben yine gidemedim. 3’üncü yıl aradılar bu sefer yarışmaya katılmamı değil jüri üyeliği yapmamı istediler ama buna rağmen ben yine gidemedim. Pandemiden bir yıl önce yine jüri üyeliği teklifi geldi bu sefer Bartın’a gidip o insanlarla tanıştım ve şimdi de aramızda çok güzel dostluklar oluştu. Onların deyimiyle Bartın’ın fahri hemşerisi oldum” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi