İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, kapsamlı bir analiz hazırlayarak Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimde Türkiye’nin nasıl bir pozisyon alabileceğini seçeneklerle gündeme getirdi.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında NATO üyesi olan Türkiye’nin gemilerin geçişlerini kontrol etme hakkına sahip olduğunun vurgulandığı analizde, bu ay içinde 6 adet Rus savaş gemisi ve denizaltının geçiş yaptığı hatırlatıldı.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ HATIRLATILDI

Makalede Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında Türkiye’nin sahip olduğu güçler de vurgulanırken, “Türk yetkililer olası bir savaş durumunda Türkiye’nin pozisyonu ile ilgili spesifik bir bilgi vermedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın işgal etmesi durumunda Türkiye’nin gerekli olan hamleleri yapacağını söylemişti” yorumu yapıldı.

Reuters’ın haberinde, “Türkiye enerji ve turizm konusunda Rusya’ya bağlı ve son yıllarda Moskova ile enerji ve savunma alanlarında yakın iş birliğine sahip” denildi.

Analizde, “2008 yılında Rusya, Gürcistan’da Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’daki bölgelerin bağımsızlığını tanımasının ardından ABD’nin Rus gemilerinin geçişini engelleme talebini Ankara reddetmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Mihver Devletleri’nin Sovyetler Birliği’ne saldırmasını engellemişti” denildi.

TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky bugün telefonda görüştü. İki lider Rusya’nın Donetsk ve Luhansk’ı tanıma kararını ele aldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky,  Erdoğan ile yaptığı görüşmeyi sosyal medya hesabından duyurdu. Erdoğan’a teşekkür eden Zelensky, ‘Ukrayna’nın konumu ve toprak bütünlüğünü desteklediği için şükranlarımı sundum” dedi.


İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika turunun ikinci durağı Senegal’de bulunduğu sırada yaptığı görüşmede, Donbas’taki gelişmeleri ve Rusya Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü toplantısı neticesinde açıklanan kararları yakından takip ettiğini belirtti.

Türkiye’nin tutumunu Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamayla ortaya koyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’in sözde cumhuriyetleri tanımasının kabul edilmez olduğunu ifade etti.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü hedef alan her türlü karara karşı olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorunun çözümü için uluslararası alanda diplomasinin tüm imkanlarından yararlanılması gerektiğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi