Kremlin, Londra hükümetini provokasyonla suçlayarak bunun devam etmesi halinde Kiev'deki 'karar alma merkezlerini içinde diplomatlar varken' vurmaya hazır olduklarını duyurdu. Açıklama, bir İngiliz Savunma Bakanlığı yetkilisinin, Ukrayna'nın Rusya'daki askeri hedeflere karşı İngiltere'den tedarik edilen silahları kullanmasının 'sorun olmadığını' söylemesinin ardından geldi. İngiliz Silahlı Kuvvetler'den sorumlu bakan yardımcısı James Heappey, Ukrayna'nın ikmal hatlarını bozmak için yaptığı saldırıların savaşın 'meşru' bir parçası olduğunu söyledi ve Moskova'nın, NATO'nun Rusya ile çatışmaya girdiği yönündeki iddialarını 'saçma' olarak nitelendirdi. Rusya, Ukrayna kuvvetlerinin Belgorod'daki bir petrol deposu da dahil olmak üzere topraklarına saldırdığını iddia etti ancak Ukrayna kanadı herhangi bir saldırıyı doğrulamadı.

'İNGİLTERE KIŞKIRTMAYA DEVAM EDERSE MİSİLLEME YAPACAĞIZ'

Batılı ülkeler, Rusya'nın Şubat ayında işgalini başlatmasından bu yana Ukrayna'ya yüz milyonlarca euro değerinde askeri yardımda bulundu, NATO ve Avrupa Birliği yetkilileri de daha fazla askeri yardımı görüşmek üzere Almanya'da bir araya geldi. İngiltere hükümeti, Ukrayna kuvvetlerine az sayıda uçaksavar aracı vereceğini duyurdu. Interfax haber ajansı tarafından aktarılan bir açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı, "Londra'nın Kiev rejimini doğrudan bu tür faaliyetlere [Rus topraklarına saldırmaya] kışkırtması durumunda anında orantılı bir şekilde karşılık vereceğiz" dedi ve Rus silahlı kuvvetlerinin, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki 'karar alma merkezlerine uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlar kullanarak' misilleme saldırıları yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

ZAKHAROVA: ASKERİ ÜSLERİNİZİ VURURUZ

Bakanlık açıklamasında, "Kiev'deki karar alma merkezlerinde Batılı ülkelerden danışmanlar bulunması, Rusya'nın misilleme yapma kararını etkilemeyebilir" denildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da NATO'yu bir vekalet savaşı yürütmekle suçladı ve Batı ülkelerinin Ukrayna'ya silah sağlayarak 'ateşe benzin döktüğünü' kaydetti. Lavrov, çatışmanın üçüncü dünya savaşına yol açabileceğine dair tekrar tekrar uyarılarda bulundu. Kremlin, Londra'nın Ukrayna'ya verdiği destek nedeniyle İngiltere'deki askeri bölgeleri hedef alabileceği konusunda uyarırken, Heappey'nin Rusya'yı bombalamakla ilgili 'kışkırtıcı' konuşmasının ardından İngiliz diplomatları da vurabileceğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Ukrayna'ya silah sağlayan NATO ülkelerine yönelik saldırılara izin verilebileceğini öne sürdü ve "Rusya'nın, Kiev rejimine silah sağlayan NATO ülkelerinin topraklarındaki askeri hedefleri vurabileceğini anlıyorsunuz, değil mi?" diye uyardı.

'UKRAYNA'YI SAVUNMAKLA RUSYA'YA SALDIRMAK ARASINDAKİ ÇİZGİ KAYBOLUYOR'

BBC'nin diplomasi muhabiri James Landale, "Ukrayna, Rusya ile varoluşsal bir savaş veriyor, bu nedenle Ukrayna kuvvetlerinin Rus sınırındaki tedarik hatlarını hedeflemesi şaşırtıcı değil" diyerek şu analizde bulundu: Batılı güçlerin silahlarının bir kısmının bu tür saldırılarda kullanılması da aynı şekilde şaşırtıcı değil. James Heappey'nin açıklamalarında ilginç olan şey, bu kadar açık bir şekilde bunları ifade etmesi. Yemen'deki gibi birçok çatışmada, İngiliz bakanlar İngiliz silahlarının kullanımı konusunda çekingendi. Batılı güçlerin sağladığı silahlar giderek artıyor ve güçleniyor. Ukrayna'ya kısa menzilli tanksavar bazukaları vermek bir şey, sınırları aşabilecek dronelar ve toplar sağlamak ise başka bir şey. Ukrayna'yı savunmak ile Rusya'ya saldırmak arasındaki çizgi giderek bulanıklaşıyor.

Editör: Haber Merkezi