Rusya’da parlamentonun alt kanadı Duma için 17-19 Eylül tarihlerinde düzenlenen seçim dün sona erdi. Oylama sonuçlarının bugün kesinleşmesi beklenirken ülkede yapılan tüm seçim anketlerine göre, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya’nın açık ara farkla Duma’da çoğunluğu elde etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Kremlin, sağcı muhalif Aleksey Navalni’nin ekibi başta olmak üzere öne çıkan muhalefet gruplarının büyük çoğunluğunun seçim hamlelerini engellerken seçmenlerin ise seçimlere ilgisi düşük kaldı. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, kayıtlı 108 milyon seçmenden ortalama katılım oranının yüzde 26 olduğunu açıkladı. Seçimlere en çok katılımın Kemerovo bölgesi, Tıva Cumhuriyeti ve Karaçay-Çerkesya’da olduğu belirlenirken St. Petersburg, Hakasya ve Kaliningrad seçimlere en az katılımın olduğu bölgeler oldu. Duma seçimlerinde aynı zamanda yerel meclisler de belirleniyor. Seçim sonuçları resmi olarak açıklandığında 85 bölgenin 39’unda yerel meclis, dokuz bölgede ise valiler kesinleşecek.

SEÇİMİ BELİRLEYEN SANDALYE SAYILARI

Ülke kamuoyu söz konusu seçimlerin kazananı belli olduğu için Birleşik Rusya’nın Duma’da kaç sandalye elde edeceğine odaklanmış durumda. Duma’da halihazırda Birleşik Rusya’nın 336, Rusya Federasyonu Komünist Partisi’nin 43, Liberal Demokrat Parti’nin 40, Doğru Rusya’nın 23 ve diğer partilerin ise birer sandalyeleri bulunuyor.

Duma’daki 450 sandalye için 14 partinin yarıştığı ve yüzde 5 barajının bulunduğu seçimlerde anketlere göre, Putin’in partisi Birleşik Rusya’nın 334 sandalye elde edeceği veya Duma’daki üçte ikilik çoğunluğu çok az farkla kaybedeceği öngörülüyor. Geçen yıl yaptığı anayasal değişikliklerle iktidarını 2036’ya kadar uzatan Putin, Duma’da bir önceki çoğunluğu sağlaması halinde önümüzdeki dönemde anayasal değişiklikler için ihtiyaç duyduğu gücü yeniden elde etmiş olacak.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bugüne ülkede ana muhalefet partisi konumunu koruyan Rusya Federasyonu Komünist Partisi’nin (RFKP) ise seçimlerde en çok oyu alan ikinci parti olması bekleniyor. Kremlin’in başta Suriye olmak üzere sınırötesi operasyonlarını ve dış politikadaki adımlarını destekleyen RFKP lideri Gennadi Zyuganov, seçim öncesi “Duma seçimleri toplumu bölmeye değil birleştirmeye hizmet etmeli” açıklaması yaparken seçimlerin ikinci gününde usulsüzlük iddialarını destekledi. Zyuganov, polis ve ulusal seçim komisyonunun çeşitli bölgelerden gelen usulsüz oy pusulası doldurma ihbarlarına yanıt vermesi gerektiğini açıkladı.

AKILLI OY VE SİBER SALDIRI TARTIŞMASI

Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova ise beş bölgede toplam 6 bin 200 oy pusulasının ihlaller nedeniyle iptal edildiğini söyledi. Golos gibi seçimleri takip eden yerli gözlemci kuruluşlar da benzer usulsüzlükleri dile getirdi. Kremlin seçimlerden önce Golos’u “yabancı ajan” olarak ilan etmiş, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) da Rusya’daki seçimlere gözlemci göndermeyeceğini açıklamıştı. Seçimlerde öne çıkan bir diğer gelişme ise cezaevindeki sağcı muhalif Aleksey Navalni ve ekibinin oluşturduğu “Akıllı oy” uygulamasının tamamen kullanılamaz hale getirilmesi oldu. Seçmeni Birleşik Rusya partisinin karşısındaki adaylara yönlendiren söz konusu uygulama, seçimler öncesi Google ve Apple platformlarından kaldırılırken uygulamanın web sitesine de erişim tamamen engellendi.

Kremlin muhaliflerin bu hamlelerinin yanı sıra “seçim güvenliği” gerekçesiyle olası siber saldırılara yönelik de adımlar atmıştı. ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan, seçime günler kala Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak ABD hükümetinin ve ABD’li şirketlerin seçimlere dönük olası bir siber saldırı hamlesinin yanıtsız kalmayacağı yönünde uyarılmıştı.

Editör: Haber Merkezi