Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün yaptığı açıklamada Rusya’nın corona virüs aşısı Sputnik V’in etkinliğinin yüzde 95 olduğunu söyledi.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, “Rusya, Covid-19 aşısını geliştirip üretmeye başlayan dünyadaki ilk ülke oldu. Bununla birlikte iyi, güvenli ve verimli bir aşımız var. Sputnik V’in koruma yüzdesi yüzde 95’in üzerinde” ifadelerini kullanırken bazı sağlık uzmanlarının aşının koruma seviyesinin yüzde 96-97'ye ulaştığını iddia ettiğini söyledi.

1 OCAK’TA BÜYÜK BİR AŞILAMA PROGRAMI BAŞLAYACAK”

Vladimir Putin, “Rusya’da 1 Ocak'tan itibaren, yani planlanandan önce büyük bir aşılama programı başlayacak” şeklinde konuştu.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) İcra Kurulu Başkanı Kirill Dmitriev, "Sputnik V aşısı klinik araştırmalarının üçüncü ve son kontrol noktasındaki veri analizi, etkinliğinin yüzde 90'ın üzerinde olduğunu doğruladı” ifadelerini kullandı.

Rusya, adını Rusya'nın ilk uydusundan alan Sputnik V corona virüs aşısını 11 Ağustos'ta tescil ettirerek dünyanın tescil edilen ilk Covid-19 aşısına sahip oldu. Bununla birlikte Rusya, Sputnik V aşısı için EMA ya da FDA gibi kurumlara herhangi bir veri iletmeyerek aşısını daha yerel bir aşı haline getirdi.

KORUMA ORANI AÇIKLANMIŞTI

Bu hafta başında Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ile Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V corona virüs aşısının nihai koruma oranı açıklanmış, yapılan açıklamada aşısının Covid-19’dan yüzde 91,4 koruma sağladığı belirtildi.

22 bin 714 kişi ile yapılan denemeler sonrasında 78 kişinin corona virüs ile enfekte olduğu açıklanırken, 78 kişinin 62’sinin ise plasebo alan denekler olduğu belirtilmiş, Gamaleya Enstitüsü direktörü Alexander Gintsburg, "2021'de Rusya'daki nüfusun çoğunu aşılayabileceğimize inanıyorum" şeklinde konuşmuştu.

ÜÇÜNCÜ FAZIN İLK SONUÇLARI DA GEÇTİĞİMİZ AY AÇIKLANMIŞTI

Rusya'da Gamaleya Araştırma Merkezi’nin geliştirdiği Sputnik-V corona virüs aşısının üçüncü aşama klinik denemeleri kasım ayında açıklanmıştı.

RDIF ve Gamaleya National Center'ın açıklamasına göre, 39 doğrulanmış vaka ve her iki doz aşıyı da olan 18,794 hastadan elde edilen yeni klinik test verilerine göre, Sputnik V aşısının 28. günde %91.4 etkili, 42. gündeyse %95'in üzerinde etkili olduğu görülmüştü. (NTV)

Editör: Haber Merkezi