Polonya’da kadınlar halihazırda kısıtlı olan kürtaj yasasının daha fazla sıkılaştırılması kararına tepki göstermeye devam ediyor. Pazar günü kiliselerin içinde ve dışında eylemler düzenleyen kadınlar, başkent Varşova, Gdansk, Krakow ve Poznan başta olmak üzere, ülke çapında protesto gösterileri düzenledi.

KİLİSELERDE EYLEM

Kadınlar birçok şehirdeki kiliselere girerek, kiliselerin duvarlarına güvenli kürtaja erişmek isteyen kadınlara yardım eden yurtdışı bağlantılı kuruluşun numarasını yazdı. Kiliselere giren kadınların görüntüleri, Roma Katolik Kilisesi’nin yüzyıllardır en yüksek otorite olarak saygı gördüğü ve bu tür olayların çok uzun zaman önce düşünülemez olduğu Polonya’da bir tarihsel değişime işaret ettiği tartışmalarını da beraberinde getirdi. Bazı eylemlere aşırı sağcı gruplar ve polis saldırdı. İktidardaki sağcı Hukuk ve Adalet Partisi ise kadınları “barbarca” davranmakla suçladı.


‘KADIN GREVİ’ İÇİN ÇAĞRI

Protestoları düzenleyen Strajk Kobiet yaptığı açıklamada, kadınları ağır kusurlu fetüsler doğurmaya zorlamanın gereksiz fiziksel ve zihinsel acıya neden olacağını savunurken bugün ülke çapında düzenlenecek “kadın grevi” için çağrıda bulundu. Kadın hakkı savunucuları da yıllarca daha fazla haklar için lobi çalışmalarının istenen sonuçları getirmediğini, daha radikal protesto yöntemlerine yöneldiklerini ifade etmişti.

Ülkedeki kitlesel eylemler, anayasa mahkemesinin perşembe günü doğuştan kusurlu fetüslerin kürtajının anayasaya aykırı olduğunu ilan eden kararının ardından geldi. Avrupa’nın en kısıtlayıcı kürtaj yasalarından birine sahip olan Polonya’da alınan bu karar, kürtajın neredeyse tamamen yasaklanmasına neden olacak.

BİRGÜN

Editör: Haber Merkezi