Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini henüz onaylamamasıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Rusya'nın işgali sonrasında İsveç ve Finlandiya, NATO'ya girme isteklerini duyurmuş fakat Türkiye iki ülkenin terörle mücadelede işbirliği yapmadıklarını belirterek buna karşı olduğunu duyurmuştu. Üç ülke, haziran ayında İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde masaya oturmuş ve mutabakat imzalanmıştı.

Buna karşın Türkiye'nin iki ülkenin üyeliğine nihai onayı hâlâ vermemesi tartışmaları beraberinde getirmişti.

Baltık ülkelerinden Litvanya, Türkiye'nin onay sürecini geciktirmesinin bölgenin güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, “Türkiye'deki iyi dostlarımıza bu süreci ertelemenin güvenliğimizi doğrudan etkilediğini söylüyoruz” dedi. Bu durumun tüm bölgeyi tehlikeye düşürdüğünü söyleyen Landsbergis, Financial Times'a açıklamasında, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya komşu Baltık ülkelerinin hassas bir durumda olduğunu Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'na da ilettiğini anlattı.

Litvanyalı bakan, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya NATO üyeliğini bir an önce onaylamasını istediklerini kaydetti.

NATO üyesi 28 ülke, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini onayladı. Türkiye dışında onay vermeyen Macaristan da gelecek yıl başında sürecin tamamlanacağını açıkladı.

Editör: Haber Merkezi