Her yıl Kasım ayının üçüncü haftası, Fransa’da 60 yıldır, Türkiye’de 2001 yılından beri kutlanan, Türk ve Fransız şarap, peynir, şarküteri ve tatlılarının tadımının yapılması için organize edilen geleneksel bayram Beaujolais Nouveau, başta Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro olmak üzere İzmirlilerin geniş katılımıyla gerçekleşti.
 
Büyükelçi Magro, İzmir’in, Fransa ve Türkiye arasındaki güzel ilişkilerin ilk adımlarının atıldığı tarihi bir yer olduğunu söyledi. Geceyi düzenleyen Türk-Fransız Ticaret Derneği’ne ve misafirperverliği için de Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas'a teşekkür eden Magro “İzmir benim için çok özel bir şehir, burada çok güzel hatıralarım var, burada olduğum için çok mutluyum" dedi. Fransa İzmir Fahri Konsolosu Zeliha Toprak ise “İnanıyoruz ki bu gece yeni profesyonel ve dostane ilişkilerin kurulmasına, geliştirilmesine, Türk-Fransız iş dünyasına yeni katılanlar ile tanışma fırsatı yaratılmasına vesile olacaktır” diye konuştu.


Türk-Fransız Ticaret Derneği Genel Müdürü Ayşegül Arıcan ise bu tür etkinliklerle Türk ve Fransız firmaları arasındaki iş birliklerini desteklemeyi hedeflediklerini vurguladı. Fransızların Türkiye’de 400 firma ve 150 bine yakın istihdam ile geniş bir ekonomik varlığı olduğunu belirten Arıcan “Yatırımlarıyla otomotivden kozmetiğe, finanstan modaya pek çok alanda Türk ekonomisine katkı sağlıyorlar. Biz de bu doğrultuda 14 milyar dolar olan ticaret hacmimizi 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Pandemi koşullarında Avrupalı ve Fransız sanayicilerin tedariklerini Avrupa’ya yakın coğrafyalardan seçmek istediklerini belirten Arıcan “Bu noktada Türkiye, Fransız firmaları için yeni fırsatlar barındırıyor. Biz de Türkiye’deki Fransız tedarik arayışlarını sağlıyor, sanayiciler ve tedarikçilerle bir araya getiriyoruz. Hedefimiz kazan kazan yöntemiyle ekonomik iş birliklerini artırmak” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi