Türkiye’de son dönemde tarihi eserlerin “şaşırtıcı" restorasyonları yüzünden yaşanan skandalların haberleri sık sık medya gündemine geliyor. Bu kez benzer haberler Rusya'dan geldi.

Rusya’da son yıllarda medyaya yansıyan "restorasyon faciaları", tarihsel dokuyu korumak isteyen mimarları sonunda isyan ettirdi. Tüm restorasyon işleriyle ilgili yetkinin Kültür Bakanlığı’ndan İnşaat Bakanlığı’na devredilmesini öngören yasa tepkilere neden oldu. Business FM’in haberine göre, yaklaşık 300 mimar ve restoratör, yasanın kabul edilmemesi talebiyle Başkan Putin’e başvurdu.

Türkrus sitesinin aktardığına göre, Putin’e gönderilen mektupta imzası bulunan meslek sahipleri, tüm restorasyon işleriyle ilgili ihalelerin tek bir elde toplanmasına ve inşaat kategorisine dahil edilmesine karşı çıkıyor.
 

Düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde restorasyon okullarının kapatılacağı ve bunun da kültürel anıtların yok olmasına yol açacağı savunuluyor.

Siteye konuşan gazeteci Konstantin Mihaylov, “Tarihin ve kültürel mirasın korunması konusunda dünyada ileride sayılan hiçbir ülkede bu konuyla inşaattan sorumlu kurum ilgilenmez. Kültürel mirası korumaya yönelik özel bakanlıklar vardır veya kültür bakanlıkları bundan sorumludur” dedi. 

Moskova’da 2019-2021 yıllarında 640 kültürel yapının restorasyonu için yaklaşık 20 milyar ruble kaynak ayrıldı. Başbakan Mihail Mişustin’in talimatıyla, Moskova’daki restorasyon işleriyle ilgili yetki İnşaat Bakanlığı’na devredilmişti. 

SOVYET SANATÇILARIN ELLERİNDEN ÇIKAN ESERLERİ MAHVETTİLER

Bu konudaki skandallar daha önce de Rusya'da gündem olmuştu.

Nijni Novgorod şehrinde Sovyet devrinden kalan mozaiklerin akla ziyan restorasyon çalışması tartışma yaratmıştı. Bir yüzme havuzunun yenilenmesi sırasında, Sovyet sanatçılarının elinden çıkma, "kültür hazinesi" olarak koruma altında sayılan duvardaki mozaikler de elden geçirilmişti. Ancak ortaya çıkan tablo, sosyal medyada öfke ve ağır eleştiri almıştı. Yorumlarda, "Eskisi ile yenisi, Sovyet insanıyla modern zamanların Rus insanı arasındaki farkı yansıtyor; normal" diye belirtilmişti.
 

Kültür ve tarih varlıklarının ehil olmayan ellerde restorasyon skandallarına dönüştüğü Rusya’da, Konstantin Apartmanı’nın ön cephesindeki heykeller, inşaat ustalarınca restore edilince ortaya tepki çeken manzara çıkmıştı

Moskova’da 1874 yılından kalma, koruma altındaki kültür varlıkları listesinde bulunan bir apartmanın dış cephesini süsleyen heykellerdeki restorasyonun sonucu, başkentlileri kızdırmıştı. Sverçkov Pereulok No 1 adresinde bulunan Konstantin Apartmanı’nın ön cephesindeki heykellerin, restorasyon uzmanlarının değil, inşaat ustalarının eline düştüğü anlaşılmıştı.

Facebook’ta yayımlanan fotoğraflar geniş tartışma başlatmıştı.

Öte yandan, Nijni Novgorod şehrinde de Sovyet devrinden kalan mozaiklerin akla ziyan restorasyon çalışması yine görenlerin tepkilerine neden olmuştu.

Geçen yıl Bir yüzme havuzunun yenilenmesi sırasında, Sovyet sanatçılarının elinden çıkma, "kültür hazinesi" olarak koruma altında sayılan duvardaki mozaikler de “elden geçirilmiş” ve tartışma yaratır hale gelmişti.
 

Editör: Haber Merkezi