Afganistan'da kadın hakları savunuculuğu ve kıyafetleri nedeniyle radikal isimlerin öfkesine maruz kalan 36 yaşındaki Afgan pop yıldızı Aryana Sayeed, Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından başkent Kabil’den İstanbul’a nasıl kaçtığını anlattı.

Afgan popstar Aryana Sayeed İstanbul’a kaçışını anlattı: Beni kafamdan vur, Taliban’a verme! - 2

İLK GİRİŞİM BAŞARISIZ

İstanbul’daki dairesinde AFP Ajansı’na konuşan şarkıcı Aryana Sayeed, çok sevdiği Kabil’den filmlere konu olabilecek bir şekilde kaçmış. Afganistan’da bir zamanlar selfie çektirmek isteyen hayranları nedeniyle sokakta yürüyemeyen Sayeed’in Taliban’ın Kabil’e girmeye başladığı 15 Ağustos’ta ilk kaçma girişimi başarısız olmuş. Ertesi gün şansını yeniden denemek istediğinde ise Taliban, havalimanının etrafını sarmıştı.

Afgan popstar Aryana Sayeed İstanbul’a kaçışını anlattı: Beni kafamdan vur, Taliban’a verme! - 3

"ÖLMEKTEN HİÇ KORKMADIM"

Hürriyet'in aktardığı habere göre, kaçmayı başardığı günü şöyle anlatıyor:

“Nişanlım ve menajerim Hasib Sayed, ikinci bir arabada benimle telsiz aracılığıyla iletişim kurmaya çalışıyordu. Ona ‘Eğer beni canlı götürmeye çalışırlarsa beni vur. Sadece kafamdan vur’ dedim. Korktuğum tek şey buydu. Ölmekten hiç korkmadım.”

Afgan popstar Aryana Sayeed İstanbul’a kaçışını anlattı: Beni kafamdan vur, Taliban’a verme! - 4

TALİBAN’I ATLATMA PLANI

“Havalimanına giderken Taliban kontrol noktalarından geçmek için kucağıma tanımadığım bir çocuk aldım, yüzümü örttüm ve normal bir aile gibi görünmeye çalıştık. Kucağıma aldığım küçük çocuğa, eğer durdurulursak onlara senin annen olduğumu söyleyeceksin. Benim Aryana olduğumu söylememelisin, ben Freshta’yım dedim. Havalimanında insanlar birbirini itiyordu, çocuklar vardı, küçük bebekler vardı, kadınlar hava ve yer darlığından bayılıyordu.”

Afgan popstar Aryana Sayeed İstanbul’a kaçışını anlattı: Beni kafamdan vur, Taliban’a verme! - 5

"ÖNCELİK AMERİKALILARDAYDI"

“ABD askerleri, önceliği Amerikan vatandaşlarına vererek geçişlerine izin vermeyi reddetti, ancak bir tercüman, nişanlım Hasib’i tanıdı ve askerlere, hayatı tehlikede olan büyük bir yıldızın nişanlısı olduğunu söyledi. Böylece uçağa bindik.”

Afgan popstar Aryana Sayeed İstanbul’a kaçışını anlattı: Beni kafamdan vur, Taliban’a verme! - 6

"KADINLAR DAHA BİLİNÇLİ"

Şarkıcı ve nişanlısı, sırasıyla Doha, Kuveyt ve ABD’ye gittikten sonra dairelerinin bulunduğu İstanbul’a gelmiş. Afgan popçu, şimdiki Afgan kadınlarının Taliban’ın 1996-2001’de ülkeyi en son yönettiği zaman okuldan ve işten zorla aldığı kadınlardan daha eğitimli ve bilinçli olduklarını söyleyerek “Afganistan’ın kadınları, 20 yıl önceki kadınlarla aynı değil” dedi.

Afgan popstar Aryana Sayeed İstanbul’a kaçışını anlattı: Beni kafamdan vur, Taliban’a verme! - 7

"TALİBAN AYNI TALİBAN"

Aryana ayrıca bugünkü Taliban’ın eskisinden bir farkı olmadığını belirterek, “Umarım dünya bunun değişen ya da yeni Taliban olmadığını kısa sürede anlar” dedi. Taliban gelmeden önce de radikaller yüzünden kendini ‘hapishanedeymiş gibi hissettiğini’ söyleyen Aryana Sayeed, “Taliban etraftaysa kesinlikle kendime yer bulamam çünkü Taliban kana susamıştır” diye konuştu.

Afgan popstar Aryana Sayeed İstanbul’a kaçışını anlattı: Beni kafamdan vur, Taliban’a verme! - 8

"JENNIFER LOPEZ BUNLARI YAŞAMAMIŞTIR"

Jennifer Lopez ve Beyonce gibi ünlülerden esinlenen Aryana, yine de onlarla doğrudan bir karşılaştırmadan yana değil ve şöyle diyor:

“Düşünün ki, bir müzik şovunda jüri üyesisiniz ve öldürülmemek için çelik yelek giymek zorundasınız. Sanırım benim hayatım onlarınkinden çok farklı. İsterdim ki, onlar gibi bir hayatım olsun, Afganistan gibi savaş ülkesinde doğduğunuz için kaderinizi nasıl suçlayabilirsiniz ki?”