ABD’de 3 Kasım’da yapılacak ve ‘Cumhuriyetçi’ Donald Trump ile ‘Demokrat’ Joe Biden’ı karşı karşıya getirecek başkanlık seçimlerine sayılı günler kaldı.

Trump da Biden da bu haftayı seçim galibiyeti için hayati öneme sahip olabilecek kritik eyaletlerde geçiriyor. Trump, rakibi ile arasındaki puan farkını eritmek ve başkanlık koltuğuna yeniden oturmak için 29 seçici delegeye sahip Florida, 20 seçici delegeyle sahip Pensilvanya ve Iowa eyaletlerine ağırlık vermiş durumda. Son olarak Kuzey Carolina’daki seçmenleriyle buluşan Trump ‘rakibinin kolunu dahi kaldıramadığını’ ifade etti ve kendisini Hz. İsa ile karşılaştırdı.

Salı günü Floridalı seçmenleriyle buluşan Biden, dün akşam saatlerinde Philadelphia'daki Ulusal Anayasa Merkezinde düzenlenen TV programında konuştu. Biden’ın son anket sonuçları nedeniyle gayet rahat olduğu değerlendirmeleri yapılırken, başkan adayının Biden’ın gündeminde Trump’ın seçim öncesinde Yüksek Mahkeme adayını senatoda onaylama telaşı ve Covid-19’a karşı alınmayan tedbirler vardı.

TRUMP KENDİSİNDEN BEKLENENİ YAPTI

Koronavirüse yakalandıktan sonra mitinglerine geri dönen Trump, Kuzey Carolina’nın Greenville bölgesinde seçmenleriyle buluştu. Maske takmadığı gözlenen Trump’ı izlemeye gelen binlerce kişinin sosyal mesafe ve maske kullanım kurallarına uymaması da oldukça dikkat çekiciydi.

Biden’la karşı karşıya geldiği televizyon programına gönderme yapan Trump, rakibinin kolunu dahi kaldıramadığını ima ederek yüzünü şekilden şekle soktu. Mitingde bir diğer ilginç ayrıntı, Trump’ın kendisini Hz. İsa ile karşılaştırmasıydı. Trump yaptığı ilginç konuşmada, “Geçtiğimiz gün biri bana dedi ki, ‘Sen dünyadaki en ünlü insansın.’ Ben de ona ‘hayır değilim’ dedim ve o zaman ‘kim daha ünlü’ diye sordu. Ona Hz. İsa diye yanıt verdim” ifadesini kullandı.

Sıklıkla gazetecileri hedef alan Trump, mitingi izleyen bir gazeteciyi işaret ederek “Bakın ne kadar masum görünüyorlar ama masum değiller. Onlar toplumun düşmanı. Onları böyle adlandırıyorum” dedi.

TRUMP’A, ATTIĞI TWEETLER SORULDU

Koronavirüse yakalanması nedeniyle ikincisi düzenlenecek olan canlı yayın tartışmasının askıya alınması sonrasında Trump, Miami'deki Perez Sanat Müzesi'nde NBC televizyonundan Savannah Guthrie’nin sorularını yanıtladı.

NBC moderatörü Guthrie’nin birkaç gün önce, El Kaide lideri Usame Bin Ladin operasyonuna ilişkin komplo teorisi içeren bir tweet'i retweetini hatırlatması üzerine, “Bu sadece bir retweet'ti. Ben ortaya bırakırım insanlar kendileri karar versinler. Ben taraf tutmuyorum” diyen Trump, QAnon isimli komplo teorisi oluşumunu onaylamadığını açıklayıp açıklamayacağı ile ilgili soruyu ise "Onların hakkında hiçbir şey bilmiyorum" diyerek geçiştirdi. Trump, ayrıca QAnon'ın ‘pedofiliye karşı savaşan bir oluşum’ olarak tanıdığını söyledi.

‘MUAZZAM FIRSATLARI KAÇIRDI’

Philadelphia'daki Ulusal Anayasa Merkezinde düzenlenen ve ABC News'te canlı olarak yayınlanan etkinlikte Joe Biden, George Stephanopoulos’un konuğu oldu. Gayet rahat olduğu gözlenen başkan adayı, programda Yüksek Mahkeme konusundaki planlarını açıklamaktan kaçındı.

Biden'ın bu konudaki soruya, “Mahkeme doldurma taraftarı değilim. Bunun taraftarı değilim” yanıtını verdi. Ancak Trump'ın son Yüksek Mahkeme adayının seçim öncesi atanması halinde, bu konu hakkında net bir duruş sergileyeceğini söyledi.

Rakibinin muazzam fırsatları kaçırdığını söyleyen Biden, “Her fırsatta yalan söylemede devam ediyor” dedi. ABD’de 215 binden fazla insanın öldüğünü hatırlatan başkan adayı, salgınla mücadelenin en büyük önceliği olduğunu belirtti.

HARRIS’İN GÜNDEMİNDE YÜKSEK MAHKEME SEÇİMLERİ VAR

ABD'de Demokrat Başkan Yardımcısı adayı Kamala Harris, ekibinde iki kişinin yeni tip koronavirüs testlerinin pozitif çıkmasının ardından, seyahatlerini askıya aldığını duyurmuştu. Demokrat başkan adayı Joe Biden'ın seçim kampanya ekibinden yapılan açıklamada, 19 Ekim'e kadar "tedbir amaçlı olarak" seyahatlerini erteleyeceği belirtilmişti. Fakat Harris’in esas gündemi Cumhuriyetçi kanadın, hayatını kaybeden Yüksek Mahkeme Üyesi Ruth Bader Ginsburg'un yerine yeni bir üye seçilmesinin önüne geçmek var.

The New York Times’ın haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın Yüksek Mahkeme’ye aday gösterdiği Amy Coney Barrett’in Senato'da yapılan onay oturumunda, iklim değişikliğinin olup olmadığına' yönelik soruyu yanıtlamayı reddetmesi büyük tartışma yaratmıştı. Son onay oturumunda Barrett’a soru yönelten Demokrat Başkan Yardımcısı adayı Harris, Barrett’ın sigaranın kanser yapıp yapmadığını bilmediğini açıklaması, iklim değişikliği konusunun hala tartışmalı olduğuna benzer yorumlarına atıfta bulunarak, “İklim değişikliğinin yaşandığına, bunun soluğumuzu ve içtiğimiz suyu etkilediğine inanıyor musunuz?” diye sordu. Barrett, soruyu yanıtsız bıraktı.

BIDEN ÖNDE OLSA BİLE SONUÇLAR DEĞİŞEBİLİR

Biden, Demokrat Parti’nin adaylığını elde ettiği andan bu yana, kamuoyu yoklamalarında istikrarlı bir şekilde ileride görünüyor. Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin tarihsel seçim yarışının yakın geçtiği eyaletlerde de durum aynı. Fakat uzmanlar, ulusal çapta bir adayın anketlerde önemli olmasının bir şey ifade etmeyeceği görüşünde. The New York Times ise Biden’ın elde ettiği mevcut farkın elini rahatlandığı görüşünde.

Fakat bu seçimi öncekilerinden ayıran en temel fark, çok sayıda Amerikalının posta yoluyla oy verecek olması. Cumhuriyetçiler hali hazırda, bu oy verme metodunun seçimde hile yapılmasının önünü açacağını savunurken Demokratlar ise bu çabaların, seçmeni bastırma amacı taşıdığını savunuyor. Eğer seçmenler, formları doğru şekilde doldurmaz veya gerekli prosedürü izlemezse ya da dağıtımda aksamalar yaşanırsa, geçerli oy pusulalarının da geçersiz sayılması sonucu doğabilir.

BBC’nin yayımladığı değerlendirmede, seçim günü sandıklarda yığılmalar oluşabileceğini ve Covid-19 salgınını nedeniyle “oy vereceklerin” sandığa gitmeyebileceği de vurgulanıyor. Dolayısıyla Biden anketlerde önde görünse de değişken senaryolarda oyların Trump’ın lehine dönmesi de mümkün.

Öte yandan Trump, her ne kadar geçen seçimde oyların tamamında geride kalmış olsa da Seçici Kurul aritmetiğini kullanarak koltuğa oturmuştu. Bu sistemde her eyalet, Seçici Kurul’a büyüklüğü oranında delege gönderiyor. Bir diğer senaryoda Biden ve Trump'ın 269'ar oy aldığı ve sonucun Temsilciler Meclisi'ndeki eyalet delegasyonlarına kalabileceğine işaret ediliyor. Bu durumda sonuç Temsilciler Meclisi'ndeki eyalet delegasyonlarına kalıyor ki onların da çoğunluğunun Trump'ı tercih etmesi olası.

ABD 7.9 MİLYON VAKA İLE SANDIĞA GİDİYOR

Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre 7.9 milyon vaka ve 217 bin can kaybıyla ABD salgından en ağır yara alan ülke. 3 Kasım'da yapılacak ancak erken oylama ve posta yoluyla ülkede şimdiye kadar 17 milyondan fazla kişi oy kullandı.

BİRGÜN

Editör: Haber Merkezi