ABD'nin başkenti Washington'da Donald Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocu, polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi. 

Washington'da, Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu devam ederken Trump destekçileri de Kongre binasının dışında protesto düzenliyor. 

Göstericilerden bir grubun polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesi sonucu polisin biber gazıyla müdahalesine ilişkin görüntüler sosyal medyaya yansıdı. 

MİKE PENCE, GÜVENLİK NEDENİYLE BİNADAN ÇIKARILDI

Öte yandan Arizona'daki seçim sonuçlarına itirazı değerlendiren Senato, olaylar nedeniyle oturuma ara verdi.

"Senato Başkanı" sıfatıyla söz konusu oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ise güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldığı öğrenildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, olaylar nedeniyle sokağa çıkma yasağı kararı alındığını duyurdu. Olaylar nedeniyle yerel saatle 18.00'den 06.00’a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

TRUMP'TAN ''BARIŞÇIL KALIN'' ÇAĞRISI

ABD Başkanı Donald Trump, protestocuların kongre binasına giriş yapmasının ardından sosyal medya hesabından, “Barışçıl kalın” çağrısında bulundu.

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Lütfen Capitol polisi ve emniyet teşkilatımıza destek verin onlar gerçekten ülkemizin yanındalar. Barışçıl kalın” dedi.

''BİZ KANUN VE DÜZEN PARTİSİYİZ''

Sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yapan Trump, 'ABD başkentindeki herkesten barışçıl kalmasını istiyorum. Şiddete hayır. Unutmayın, biz kanun ve düzen partisiyiz' dedi.

ASKER TALEBİNE RED

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ve Washington Belediye Başkanı Bowser, kente Ulusal Muhafızlar'ın gönderilmesi talep etmişti.

Washington Post'ta yer alan habere göre Pentagon, Ulusal Muhafızlar'ın Kongre'ye gönderilmesi taleplerini reddetti.

SİLAHLI YÜRÜYÜŞ

BBC'de yer alan habere göre, Georgia eyaletinin Atlanta kentinde de bir grup Trump taraftarı uzun namlulu silahlarla eyalet binasına doğru yürüyüşe geçti.

Washington'daki gösteride, bazı kişiler silah bulundurmaktan dolayı gözaltına alınmıştı. Ancak Georgia'daki yasalara göre kişilerin açıkça silah taşıma hakkı bulunuyor.

BİR KİŞİ VURULDU İDDİASI

Fox News'te yer alan habere göre, Kongre binası içinde bir kişi silahla vuruldu. 

Reuters: CNN, Kongre Binası'ndaki bir kadının göğsünden vurulduğunu ve durumunun kritik olduğunu bildirdi.

NANCY PELOSİ’NİN OFİSİNE GİRDİLER

Kongre binasına giren göstericilerin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ofisine girdikleri ifade edildi. Göstericilerin, bilgisayarını kapatmayı unutan Pelosi'nin maillerini okuduğu belirtildi.

“BU BİR DARBE GİRİŞİMİDİR”

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Adam Kinzinger, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Bu bir darbe teşebbüsü" ifadesini kullandı.

ULUSAL MUHAFIZLARA TALİMAT

Trump, Ulusal Muhafızlara "Kongre binasındaki olaylara müdahale etmeleri" yönünde talimat verdi.

''ŞİDDET VE YIKIM DURMALI''

Başkan Yardımcısı Mike Pence, ''ABD Kongre Binası'nda gerçekleşen şiddet ve yıkım durmalı. İlgili herkes, Emniyet Güçlerine saygı göstermeli ve binayı derhal terk etmelidir. Barışçıl protesto her Amerikalının hakkıdır, ancak Kongre Binamıza yapılan bu saldırı hoş karşılanmayacak ve olaya karışanlar kanun önünde sonuna kadar yargılanacaktır'' dedi. (CUMHURİYET)

Editör: Haber Merkezi